Toimistotyöntekijän kuntosaliohjelma

Moi!

Pääsin tän viikon maanantain Ilta-Sanomissa kertoilemaan, miksi en istuta toimistotyöntekijöitä kuntosalilla laitteissa, ja millaisia liikkeitä suosittelen toimistotyöntekijöille. Erinomainen jutunaihe, josta kiitos toimittajalle!

iltasanomat

Koska tuota erinomaista juttua ei löydy Ilta-Sanomien verkkosivuilta, jotta voisin jakaa sen teille, niin ajattelin kirjoitella samaisesta aiheesta täällä blogissani.

Kuten viime vuosina on paljon puhuttu ja kirjoitettu, on pitkäaikaisesta istumisesta paljon haittaa. Istuessa isot lihasryhmät ovat passiivisia, jolloin aineenvaihdunta pientä, ja tämän on todettu olevan yhteydessä mm. ylipainoon ja erilaisiin yleisiin kansansairauksiin. Joten kuntosalitreeneissä kannattaa aktivoida isot lihasryhmät, jolloin aineenvaihdunta tehostuu.

Istuminen vaikuttaa negatiivisesti myös tuki- ja liikuntaelimistöön, esim. ryhtiin, alaraajojen kireyksiin, niska-hartiaseudun, olkapäiden, sekä selän ongelmiin.

Ryhtiä voi kuntosalilla parantaa harjoittamalla keskivartalon syviä lihaksia, sekä yläselän lihaksia. Myös olkapäiden tukilihaksiston harjoittaminen on tärkeää, sekä rintarangan liikkuvuutta lisäävät harjoitteet. Näyttöpäätetyöläisellä myös niskan ja kaulan syvien lihasten vahvistaminen on tärkeää.

Myös lihastasapaino kärsii istuma-asennossa. Alaraajoissa lyhentyneessä tilassa ovat mm. lonkankoukistajat ja takareidet. Kuntosalilla on hyvä harjoittaa lihastasapainoa – vahvistaa heikkoja lihaksia ja pyrkiä lisäämään kireiden lihasten elastisuutta.

Itse suosin istumatyöläisten kuntosaliohjelmissa koko vartaloa kuormittavia harjoituksia oman kehon painolla ja vapailla painoilla. Ohjelmissa on mm. kyykkyjä, erilaisia soutuliikkeitä, punnerruksia, vatsalihasliikkeitä, kiertoliikkeitä, roikkumisharjoituksia, hartioiden kohotuksia, lantionnostoja, dynaamisia liikkuvuusharjoituksia, liikehallintaharjoituksia, jne. Toki jokaisen tilanne on yksilöllinen, joten mitään valmista toimistotyöntekijän saliohjelmaa mulla ei ole, jonka antaisin jokaisen istumatyöläisen käteen.

Tässä kuitenkin liikevinkkejä. Jos et ole aikaisemmin tehnyt liikkeitä, suosittelen niiden tekniikan opettelemista esim. personal trainerin kanssa.

Jos kotoa löytyy välineitä, voi kaikki nämä liikkeet toteuttaa myös kotona. 🙂

 1. Kyykky

Aktivoi isoja lihasryhmiä, erityisesti etureisiä ja pakaroita. Saa sykkeen samalla nousemaan ja lisää enenrgiankulutusta.

https://youtu.be/TdFXIE5fWYg

Liikkeen voi tehdä myös ilman painoa tai käsipainojen, levypainon tai kahvakuulan kera.

 1. Suorin jaloin maastaveto

Aktivoi myös isoja lihasryhmiä, ja erityisesti takareisiä, pakaroita ja alaselkää. Venyttää samalla takareisiä ja opettaa hyvää selän asentoa.

https://youtu.be/UxIb_lNuiRA

Painona voisi käyttää myös käsipainoja tai kahvakuulia.

 1. Askelkyykkykävely

Aktivoi etureisiä ja pakaroita ja saa sykkeen nousemaan, mutta venyttää samalla myös istumatyössä kiristyviä lonkankoukistajia.

https://youtu.be/p1_ssffJOfI

Käsiin voisi ottaa myös painot, esim. puntit tai kahvakuulat.

 1. Lantionnosto

Aktivoi takareisiä, pakaroita ja alaselkää, sekä avaa mukavasti kehon etuosan lihaksia, mm. lonkankoukistajia. Myös selkäranka saa mukavasti liikettä tässä.

Tähän voisi laittaa halutessa painon (levypaino, levytanko) lantiolle.

 1. Yhden käden soutu

Vahvistaa yläselkää ja parantaa ryhtiä. Välineenä voi olla puntti, kahvakuula, tms.

https://youtu.be/nrLubVjZ1jE

 1. Pystysoutu

Vahvistaa epäkäslihaksen yläosaa, joka on näyttöpäätetyössä koko ajan venyneessä tilassa.

https://youtu.be/FmhVgADwJMM

Myös kahvakuula tai puntit kävisivät painoksi.

 1. Punnerrus

Aktivoi rintalihaksia, käsivarren ojentajia ja olkapäitä, ja myös keskikroppa kiittää.

https://youtu.be/L_bVxCm-lhs

 1. Ristinosto

Parantaa kehon hallintaa ja vahvistaa keskivartalon lihaksia, mutta harjoittaa myös lapatukea.

https://youtu.be/JAdmF2U_WyE

 1. Jättipallovatsarutistus

Avaa mukavasti vartalon etuosaa ja rintarankaa, sekä vahvistaa vatsalihaksia ja harjoittaa tasapainoa.

https://youtu.be/1LFSt8HkNBk

 1. Vartalon kierto kuminauhalla

Vahvistaa erityisesti vinoja vatsalihaksia, sekä olkapään takaosaa, mutta aktivoi myös muita lihasryhmiä, ja samalla selkärangalle tulee mukava kiertoliike.

https://youtu.be/NEOdisnAoiY

Liikkeen voisi tehdä myös alataljasta.

Ei muuta kuin treenailemaan! Mä nostan oman takamukseni sohvalta ylös nyt, ja lähden treenaamaan mm. kyykkyjä, askelkyykkyjä, maastanostoja ja lantionnostoja. Jalkapäivä tiedossa siis! 🙂

Terkuin, Kirsi

 

 

Kommentit (4)
 1. kiitos tästä, testiin menee! vaikuttaa simppeliltä mut silti täsmäliikkeiden ansiosta just tehokkaalta – ja ranka kiittää 🙂

  1. kirsinkuntopiiri
   18.1.2016, 07:42

   Jes, mukavia treenejä! 😊

 2. Tosi kiva juttu, tällaista juuri olen etsinyt. Ensi viikolla aloitan paikallisen PT:n kanssa rukkaamaan ohjelmaani ja tavoitteena juuri saada istumatyöläiselle sopivampi, kun saamani aiempi yleinen ohjelma on paljon juuri sitä laitteissa istumista. Tulee tässä koneella istuttua sisätyön lisäksi ihan liikaa, joten salillla ei todellakaan pitäisi enää “istua”. Nuo liikkeet sopii tällaiselle yli 50-v tädille ja joissain jumpissa samoja tehdäänkin, mutta aina ei ehdi ohjattuihin.

  1. kirsinkuntopiiri
   23.1.2016, 21:58

   Kiitos kommentista! Kiva, että sait vinkkejä. 😊

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *