Miten syödä treenin jälkeen?
Edellisessä osassa kirjoittelin muutamalla sanalla sitä, miten syödä ennen treeniä. Nyt keskitytään siihen, miten ja mitä syödä treenin jälkeen.
Treenin jälkeinen tankkaus on sekin yksilöllistä, ja riippuu mm. lajista ja treenistä, mutta tässä muutama peruskuntoilijan nyrkkisääntö:
– Treenin jälkeen täytyy energiavarastot saada taas täyteen, jotta palautuminen lähtee käyntiin. Saat myös treenistä paremmin hyödyt irti, kun annat keholle rakennusaineita.
– Kuntosalitreenin jälkeen kannattaa nauttia palautusjuoma, jossa on sekä proteiinia että hiilihydraattia. Myös kovatehoisen tai pitkän aerobisen treenin jälkeen on palautusjuoma paikallaan. Kroppa palautuu parhaiten, kun se saa heti treenin jälkeen sopivan määrän sekä hiilihydraatteja että lihaksia rakentavia proteiineja. Lisää palautusjuomista voit lukea mun aikaisemmasta postauksesta täältä.
– Parin tunnin sisään treenistä olisi hyvä syödä ateria, sillä hiilihydraattivarastojen täydentäminen on tehokkainta kahden ensimmäisen tunnin aikana treenin jälkeen.
– Muista nauttia myös nestettä, ettei iske nestehukka.
– Mitä jos haluaa laihtua? Älä silti skippaa treenin jälkeistä ateriaa! Treenin jälkeinen ateria vaikuttaa lihasten kehittymiseen ja sitä kautta kiinteytymiseen, sekä aineenvaihduntaan. Ja hyvin palautuneena jaksat tehdä seuraavan harjoituksen taas täydellä teholla. Jos et syö treenin jälkeen, on sinulla luultavasti muutaman tunnin kuluttua suden nälkä, jolloin ateriakoko lähtee helpommin käsistä, ja käteen tarttuu helpommin epäterveellisiä valintoja.
– Mitä jos treeni on kevyt? Jos kyseessä on esim. puolen tunnin kävelylenkki, ei palauttavaan ravintoon tarvitse kiinnittää erityistä huomiota.
Miten itse teen?
– Aamupäivän jumppien jälkeen menen suihkun jälkeen suoraan lounaalle.
– Illan tanssituntien jälkeen syön kotona noin tunnin sisään päivällisen.
– Salitreenien jälkeen juon palautusjuoman, ja sen jälkeen tunnin, viimeistään parin sisään lounaan.
Eli nautiskele treenin jälkeen ruokaa hyvillä mielin!
Terkuin, Kirsi