Miten syödä ennen treeniä?

Moikka!

Tässä hyvin yleinen kysymys, mikä mulle esitetään. Mitä ja miten syödä ennen treeniä?

Vastaus on toki aina yksilöllinen, ja siihen vaikuttavat mm. laji, treeni, jne.  Tässä kuitenkin muutama peruskuntoilijalle hyvin toimiva nyrkkisääntö:

–       Syö säännöllisesi pitkin päivää. Juo myös vettä tasaisesti päivän mittaan. Hyvään treeniin ei vaikuta pelkästään se, mitä syöt juuri ennen treeniä, vaan ylipäänsä se, miten olet syönyt ja juonut pitkin päivää, ja myös edellisten päivien syömiset ja juomiset. Kun kropassa on energiaa, mitä käyttää, kulkee treeni sujuvammin. Erityisesti hiilihydraatit vaikuttavat treenissä jaksamiseen. Kun hiilihydraattivarastosi ovat täynnä, jaksat paremmin.

–       Kunnon ateriasta olisi hyvä olla noin 3-4 tuntia aikaa, jotta ruoka on ehtinyt sulaa, eikä paina vatsassa. Jos syöt kevyemmän aterian (esim. kevyt keitto), voit syödä sen vielä pari tuntia ennen treeniä.

–       Ravitsevan välipalan voi nauttia noin 1-2 tuntia ennen treeniä (esim. puuroa, leipää, rahkaa, jugurttia, hedelmää, jne.). Hyvä välipala sisältää sekä hiilihydraatteja että proteiineja.

Mun perusvälipala - rahka ja banaani.
Mun perusvälipala – rahka ja banaani.

–       Jos tulee hoppu, ja välipala jää viimetippaan, nauti jotain helposti sulavaa, esim. latausjuoma, proteiinijuoma, smoothie, tai vaikkapa banaani.

–       Kevyen aamulenkin voi halutessa tehdä myös tyhjällä vatsalla. Tehokkaammasta treenistä ei puolestaan tyhjällä vatsalla saa kaikkea tehoa irti.

Miten itse syön?

–       Jos mulla on aamupäivällä jumppa tai teen aamupäivällä kuntosalitreenin, syön noin pari tuntia ennen treeniä kattavan aamiaisen, esim. puuroa, marjoja, sekä joko kananmunaa tai leikkelettä.

–       Jos mulla on iltapäivällä jumppa, syön edellä mainitun aamiaisen, sekä lautasmallin mukaisen lounaan.

–       Jos treeni osuu alkuiltaan, syön edellä mainitun mukaisesti aamiaisen, lounaan, sekä kattavan välipalan. Jos välipalasta on kulunut yli kaksi tuntia ennen kuin pääsen treenaamaan, syön vielä ennen treeniä toisenkin välipalan, joka on yleensä jokin juotavassa muodossa oleva välipala puolisen tuntia ennen treeniä.

Juotavat välipalat ovat hyviä juuri ennen treeniä.
Juotavat välipalat ovat hyviä juuri ennen treeniä. Tämä oli mulla juuri testissä, ja maku oli mun makuun liian makea..

Jutun seuraava osassa käsitellään sitä, miten syödä treenin jälkeen.

Terkuin, Kirsi

Kommentit (4)
 1. Itse tulee syötyä kunnon ruoka 2-2,5 tuntia ennen treeniä, ja se toimii mulla hyvin 🙂 Jos venähtää pidemmäksi, niin puhti loppuu itsellä kesken kaiken. Mutta taitaa jokaisella laskeutua tuo ruoka vähän eri tahtiin 🙂

  1. kirsinkuntopiiri
   26.2.2014, 11:36

   Näin on – eli on hyvinkin yksilöllistä! 🙂

 2. Ja mulla on just se 3h ruoasta ihanteellinen treeniaika. Tosin syödyn ruoan lisäksi vireyteen ja jaksamiseen vaikuttaa mulla tosi paljon vuorokauden aika. Ennen klo 13.00 urheilusuoritukset on raskaita ja iltaa kohden tahti ja voimat vaan kiihtyy 🙂

  1. kirsinkuntopiiri
   7.3.2014, 11:52

   Juu, mula on sama juttu, eli aamupäivän treenit ei suju yhtä hyvin kuin iltapäivän treenit, vaikka olisin heränny aikaisin virkeänä. 🙂 Mutta se on tutkittukin juttu, että sopivin treeniaika kehon ja jaksamisen kannalta olis noin klo 17 maissa. 🙂 Mutta tässäkin asiassa me kaikki taidetaan olla yksilöllisiä. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *