Arkiruokavinkki viikolle: lohikeitto (maidoton ja gluteeniton)
Moikka!
Viime reseptipostauksessani hehkutin pataruokia. Ne lämmittävät ihanasti talvella. Toinen talvella ihanasti lämmittävä ruoka on keitto. Tuli viime viikonlopppuna yhtäkkiä sellainen fiilis, että on pakko saada perinteistä lohikeittoa.
Päätin kokeilla maidotonta versiota. (Oon nyt syönyt taas maitotuotteita, ja iho on mennyt taas huonompaan kuntoon. Valitettavasti maitotuotteilla ja ihottumalla näyttää olevan mun kohdalla jokin yhteys. Höh!)
Keittelin siis ison kattilallisen lohisoppaa, ja korvasin kuohukerman kaurakermalla. Toimi hyvin, enkä oikeastaan huomannut edes mitään eroa. 🙂
Maidoton lohikeitto
8 annosta:
- 1 kg lohta (tällä kalan määrällä keitosta tulee ihanan ruokaisa)
- 1 kg perunoita
- 1 sipuli
- 2 porkkanaa
- 1 l vettä
- 2 kalaliemikuutiota
- 10 maustepippuria
- 5 valkopippuria
- 2 laakerinlehteä
- 2,5 dl kaurakermaa (tai kuohukermaa, jos teet maidollisen version)
- 2 rkl sinistä keijua (tai voita, jos teet maidollisen version)
- 1 tl suolaa
- 1 ruukku tilliä
Kuori peruna, porkkanat ja sipuli ja pilko ne. Kiehauta kattilassa litra vettä ja lisää joukkoon kalaliemikuutio, pippurit, sekä laakerinlehdet. Lisää sitten perunat, porkkanat ja sipuli. Anna kiehua kannen alla, kunnes juurekset ovat lähes kypsiä (n. 10-20 min.). Kuutioi lohi ja lisää joukkoon lohikuutiot ja kerma. Anna kiehua hiljalleen, kunnes lohi on kypsää (n. 5 min.) Lisää joukkoon keiju ja anna sulaa. Tarkista maku ja ripottele pinnalle hienonnettu tilli.
Olipas hyvää pitkästä aikaa!
Terkuin, Kirsi