10 parasta biisiä ja levyhyllyn aarteita

Etsiskelin muutama viikko sitten olohuoneen laatikostosta erästä paperia, ja samalla silmiini osui pino vanhoja cd-levyjä. Levyjä peitti pieni pölykerros, sillä harvoin tulee niitä enää kuunneltua. Sen sijaan Spotify soi minulla lähes päivittäin. Huvikseni selailin vanhoja cd-levyjäni, ja hymyilytti, mitä kaikkea on vuosien varrella tullut kuunneltua.

Levyhyllyn aarteita. Tässä on vain pieni osa cd-levyistämme.

Olen säilyttänyt cd-levyni, mutta kasetit on tullut viskattua jo roskiin. Vanhempieni luota löytyy vielä vinyylilevyjä. Muistatteko niitä aikoja, kun kuuntelemalla kuunneltiin radiota, odotettiin hyviä kappaleita ja nauhoitettiin niitä c-kasetille toivoen, että radiojuontaja ei pilaisi kappaletta spiikeillään? 😀

Musiikki on aina merkinnyt minulle paljon. Kappaleisiin liittyy muistoja, ja ne tuovat mieleen tietyt hetket elämässä – ystävät, rakkauden, surulliset hetket, iloiset hetket. Musiikki myös piristää, kun olen väsynyt ja saa paremmalle tuulelle, jos on huono fiilis. Musiikki auttaa myös rauhoittamaan mielen, kun on stressiä. Viime aikoina olen kuunnellut erityisesti salsamusiikkia silloin, kun on väsyttänyt tai harmittanut. Ja yleensä musiikki muuttaa olotilan. Käykö teille samoin? 🙂

Jonnaa, Roxettea, Dingoa ja Nyykkäreitä

Vanhin omistamani levy taitaa olla Anja Niskasen vinyylilevy. 😀 Hatarien muistikuvien mukaan kuuntelimme levyä silloisella hoitopaikallani ystäväni Johannan kanssa, ja minunkin oli saatava levy.

Ala-asteelle mentäessä fanitin Jonnaa, ja koulureppuna minulla oli Jonnan fanireppu. Tätä kirjoittaessa alkoi päässä soida ”Kappas vaan, Minttu sekä Ville…” Todellinen korvamato! 😀 Olin pienenä myös Dingo-fani ja olin hyvin nyreissäni, kun en päässyt Dingon keikalle bändin esiintyessä Vaasassa. En muista, kuinka vanha olin, mutta olin alle 9-vuotias. Miten ihmeessä minua ei päästetty sen ikäisenä keikalle, hah!?! 😉 ”Lohdutuspalkintona” ajoimme  katsomaan Dingon keikkabussia. 😀 Omistin aniliininpunaisen ”Dingo-huivin”, ja pussailimme ystäväni kanssa tv:n ruudulta Neumannia. Mieheni totesi, että tätä hän ei olisi halunnut tietää, hih! 😀

Suomalaisista saman ajan kappaleista on jäänyt mieleen mm. Miljoonasateen ”Lapsuuden sankarille”, joka on edelleen huikea kappale. Eppu Normaalin kappaleet olen puolestani ”löytänyt” vasta myöhemmin.

Myöhemmin ala-asteella olin Roxette-fani, ja putkiradiossani soi ”Listen To Your Heart”. New Kids On The Block oli toki myös kova sana. Tilasin Suosikki-lehteä, ja olin ikionnellinen, kun sen välissä tuli New Kids On The Block –juliste, jonka laitoin seinälleni. Jordan oli paras. 😉 Myös Madonna kuului idoleihini.

Ollessani 12-vuotias olimme perheeni kanssa Kosin saarella, missä kävimme discossa katsomassa valoshowta. Siellä soi  soi Black Boxin ”Ride On Time”. Se oli ensimmäisiä ”disco-biisejä”, mihin ihastuin, ja jokin kyseisessä kappaleessa sykähdyttää edelleen. Tämä biisi soikin maanantaina korkattavalla Kiinteytys-tunnillani ohjelman ”oldies”-valintana. 😉

Muita 80- ja 90-luvun taitteen suosikkibiisejäni olivat mm. Richard Marxin ”Right Here Waiting”,

Chris De Burghin ”Lady In Red”, Sinead O’Connorin Nothing Compares 2U, The Banglesin ”Eternal Flame”, Alice Cooperin ”Poison”,

Martikan ”Toy Soldiers”,

ja ah – Guns’n Rosesin ”Don’t Cry”.

Olin superihastunut Slashiin! Olen syntynyt -78, joten näiden kappaleiden ilmestymisen aikaan olin 10-13 –vuotias. 😀

Yläaste ja discohuuma, sekä grunge

Yläasteella tulivat discot, ja Vaasassa oli silloin useampi alaikäisille tarkoitettu disco. Onko näitä nykyisin enää? Ketkä vaasalaiset muistavat mm. Myllyn, Frelen, Fisun, Bänkin, ja oliko vielä muita..? 😀 Suosikkibiisejäni olivat mm. DJ Bobon ”Somebody Dance With Me”,

Ace Of Basen ”All That She Wants,

Haddawayn ”What Is Love”, Dr. Albanin ”It’s My Life”, Real McCoyn ”Antoher Night”,

ja Jam&Spoonin ”Right In The Night”.

Discon lisäksi radiossani soi yläasteaikoina grunge. Esim. Pearl Jamin ”Jeremy” kolahti silloin, ja kolahtaa edelleen.

Entä kuka muistaa Spin Doctorsin ”Two Princes”? Se soi minulla yläasteella walkmaneissa. 😉

Eikä tässä kohtaa voi olla mainitsematta Nirvanan biisiä ”Smells Like Teen Spirit” ja Bushin biisiä ”Comedown”.

Suomalaisista artisteista kuuntelin paljon Neljää Ruusua. Albumit Haloo (1992) ja Pop-uskonto (1993) ovat soineet alusta loppuun ties kuinka monta kertaa. ”Tie ajatuksiin” on edelleen mielestäni huikea biisi. Eräässä partiotapahtumassa esiintyi Suurlähettiläät, ja ”Pitääxunaina” on teiniaikojen sydänsuruissa lohduttanut tai itkettänyt. Sir Elwoodin Hiljaisten Värien ”Neiti kevät” oli ja on edelleen ihana, ja päätyi melkein kokoamalleni parhaiden biisien listalle.

Punkia, skata, reggaeta, hip hopia ja r’n’b:tä

Lukiossa pääsin jo oikeaan yökerhoon, ja Fontanan tanssilattia valloitettiin mm. Paradision ”Bailandon” tahtiin.

Kuuntelin lukioaikoina myös muuta sekalaista musiikkia ja löysin mm. Jimi Hendrixin, The Curen ja 22 Pistepirkon. Mukaan kuuntelulistoille astuivat myös brittipoppibändit, kuten Suede ja The Charlatans.

Olin lukiossa vuoden vaihto-oppilaana USA:ssa, ja siellä tutustuin country-musiikkiin. 😀 Vaikka se ei suosikkijuttuni ollutkaan, jäi muutama hyvä kappale mieleen, esim. Allison Kraussin ”When You Say Nothing At All”.

Vaihto-oppilasvuoden aikana myös räp-musiikki alkoi kiinnostaa. Dangerous Minds taisi olla ensimmäinen elokuva, minkä kävin USA:ssa katsomassa, ja sekä leffa että leffassa soinut Coolion ”Gangsta’s Paradise” ovat jääneet ikuisesti mieleeni.

Kuuntelin jenkkivuoden aikana myös punkrokkia, skata ja reggaeta. Bad Religion sykähdytti, ja karkasin yhtyeen keikalle, kun isäntäperheeni ei minua sinne päästänyt. (Jäänköhän nyt kiinni, hih..?! Kaikenmaailman Google Translatorit kun on keksitty.) Levykokoelmiini ilmestyivät myös mm. Sublime ja Blink182. Vegasin ”aavikolla” järjestettiin punk-/ ska-keikkoja, ja sellaisissakin tuli käytyä (varmaan salaa niissäkin). Tutustuin myös Bob Marleyn tuotantoon. Alanis Morrisetten ”Ironic” soi radioissa, ja se on myös yksi suosikkibiiseistäni, vaikka inhoan, kun minua sanotaan hänen näköisekseen. Pliis sanokaa, että en näytä häneltä. 😀

Opiskeluaikoina kolahti r&b, ja silloin soivat mm. Ja Rule, Missy Elliot, Timbaland, Busta Rhymes, Destiny’s Child, 50 Cent, Eminem, Fat Joe, Kelis ja Justin Timberlake, jne. Yks parhaista kappaleista oli / on Nellyn ja Kellyn ”Dilemma”.

Muita opiskeluaikoina soineita artisteja ovat mm. Coldplay, The Crash, HIM, Darude, Anggun.. eli hyvin sekalaista kattausta on tullut kuunneltua silloinkin.

Onneksi en ole heittänyt cd-levyjäni pois. Mieleeni tulvi muistoja, kun pitkästä aikaa selasin levyhyllyni antia.

10 parasta biisiä ikinä

Tätä listaa oli supervaikeaa koostaa. Olisi ollut helpompaa rankata 100 parasta biisiä. Kappaleet on listattu esittäjän mukaan aakkosjärjestyksessä, koska on ihan mahdotonta laittaa näitä kappaleita paremmuusjärjestykseen.

 1. Anggun – Secret of The Sea
 2. Counting Crows – Raining In Baltimore
 3. Chicane – Saltwater
 4. Dave Lindholm – Pieni ja hento ote
 5. Deva Premal – Gayatri Mantra
 6. Emma Salokoski – Veden alla
 7. Jimi Hendrix – Angel
 8. Katie Melua – Call Of The Search
 9. Pave Maijanen – Ikävä
 10. Thirty Seconds To Mars – The Kill (Bury Me)

Kappaleet voi kuunnella Spotify-listaltani.

Parhaiden biisien listalle päätyi näköjään enimmäkseen koskettavia kappaleita, vaikka musiikkigenret ovatkin vaihtelevia. 🙂

Onko listalla yhtään sinun lempikappalettasi?

Mikä soi tällä hetkellä?

Kuten yllä olevista kappaleista voi päätellä, olen kuunnellut vuosien varrella hyvin erilaista musiikkia punkista poppiin, elektroniseen tanssimusiikkiin, räpiin ja reggaeen. Yhdessä vaiheessa kuuntelin paljon afro-musaa, ja tällä hetkellä maistuvat lattarit. Oikeastaan melkein mikä vaan musiikki kolahtaa, kun biisi on hyvä. No, jos jotain täytyy rajata pois, ovat ne death metal ja iskelmä. 😉 Pidän myös klassisesta musiikista, vaikka sitä harvemmin kuuntelen. Olin ala-asteella musiikkiluokalla ja soitin poikkihuilua useamman vuoden, jolloin klassinen musiikki tuli tutuksi.

Tällä hetkellä soitossa ovat mm. Anna Puu, Reino Nordin, Jacob Forever, BurnaBoy, DaVido, Gente De Zona, Timbalive, Los 4, ja El Chacal, mutta myös paljon muuta. Seuraan uutuuksia ja listoja mielenkiinnosta, sekä omia ryhmäliikuntatuntejani varten.

Jacob Foreverin Hasta Que Se Seque el Malecón vie ajatukset Kuubaan, ja jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, olen ensi viikolla Kuubassa itsekin!

Mitkä on sun 10 parasta biisiä ikinä? Löytyykö sun aarrekätköistä vielä cd-levyjä, vinyylilevyjä tai c-kasetteja? Entä mitkä biisit soivat sulla tällä hetkellä?

Punkista rokkiin, poppiin, danceen, räppiin… levyhyllyni aarteita.

Terkuin, Kirsi

Ps. Uusimmat jumppamusiikkini löytyvät edellisestä postauksestani.

Kommentit (2)
 1. marja-leena haka
  24.2.2019, 13:25

  Moi Kirsi!Mullakin on vielä cd-levyjä ja kasettejakin vaikka kuinka paljon.Mun suosikkejani ovat Bon Jovista Europesta eteenpäin kaikkea siltä väliltä.Teräsbetoninkin cd on.Nyt sit kotimaisista ehdoton suosikki Mä en pelkää Lauri Tähkältä.Viime kesänä Iskelmäfestareilla ja Suomipopeilla näki herran livenä.Aaettä.Dingo oli munkin suosikkibändi teiniaikoina.Kävin Jyväskylän jäähallilla katsomassa taisin olla 14vuotias tuolloin.Hyvää ja rentouttavaa Kuuban matkaa.Onnea synttäreidesi johdosta sit kun juhlapäivä koittaa.

  1. kirsinkuntopiiri
   24.2.2019, 13:30

   Moikka Marja-Leena! Olipa hauska kuulla sun musiikkimakua. 🙂 Lauri Tähkällä on kyllä muutama hyvä biisi, ja on joskus jokunen soinut jumpassanikin. 🙂 Erittäin karismaattinen persoona. 🙂 Ja kiitos toivotuksista! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *