Vinkit työmotivaation löytämiseksi loman jälkeen
Vinkit työmotivaation löytämiseksi loman jälkeen
Loma on ihanaa ja tärkeää ja breikki töistä välillä välttämätöntä. Paluu arkeen suoraan lomaan jälkeen useinkaan tapahdu energiaan puhkuen ja uusiin projekteihin innolla tarttuen. Tämä on perinteisesti sitä aikaa, kun tietää mielensä sykeröissä, että pitäisi startata energisesti uusi kevätkausi alkuun, mutta väkisinkin loman ylellinen vapaudentunne kuiskuttelee vielä mielessä.
Käynnistymisvaikeudet ovat enemmän kuin luonnollisia, mutta onneksi arkeen paluuta voi auttaa monella tavalla. Tässä lista omia työkalujani loman jälkeiseen arkeen paluuseen. Ja on hyvä pitää mielessä, että aluksi voidaan edetä yksi askel eteenpäin ja kaksi taakse päin -rytmillä. Edessä on pitkä kausi, jonka rakentamiseen pitää varata aikaa.
1. Liiku
Rakastan lomalla liikkumista. Ainakin minun on helpompi varata liikunnalle enemmän aikaa lomalla kuin arjessa. Lomalla tulee treenattua enemmän ja liikuttua koko ajan kuin huomaamatta. Jos arjen alettua jämähdän sisälle ja paikalleni työarjen alettua, on ero liian suuri loma-ajan aktiivisuuteen verrattuna ja mieliala ja energiataso laskevat todella nopeasti.
Parasta tasoitusta ja energiabuustia on liikkua arjenkin alettua kunnolla joka päivä, mielellään vähän jo aamuisin. Vaikka aina liputan riittävän unen puolesta, niin töiden alettua laittaisin kellon vähän aikaisemmin soimaan, ja uhraisin 20 minuuttia kunnon liikkumiselle heti aamusta. Lupaan, että koko työpäivä sujuu silloin isommalla innostuksella ja energiatasolla.
Oikeastaan ei ole niin väliä edes, miten liikkuu, kunhan vain pitää yllä säännöllisyyttä; aamujumppaa, joogaa, uintia, lenkkiä, kuntosalia. Monipuolisuus pitää hommaa yllä ja jos saa vielä kaverin houkuteltua mukaan, on liikkumaan aina helpompaa lähteä. Hyvä idea on sopia ainakin itsensä kanssa jo lomalla, että arjen alettua liikkuu joka päivä seuraavat pari viikkoa, sen jälkeen arki rullaakin jo taas omalla painollaan.
2. Ulkoile
Sama juttu. Rakastan happirikasta ulkoilmaa ja lomalla ulkoilen todella paljon. Jos arkipäivät kuluvat sisällä, väsähdän todella nopeasti. Parasta on, jos pystyy ottamaan hetken ulkoilulle vaikka lounastauon yhteydessä valoisaan aikaan. Luonnonvalo pilvisenäkin päivänä saa ihmeitä aikaan ja auttaa hyvin monta tuntia eteenpäin. Jos päivällä ei pysty ulkoilemaan, kannattaa viimeistään ennen nukkumaan menoa käyttää puoli tuntia raikkaalle happihyppelylle. Unikin tulee silloin paljon paremmin. Jos et saa kaveria, suosittelen äänikirjan, podcastin tai hyvän musiikin kuuntelua, ne tekevät yksin kävelemisestä tai hölkkäämisestä paljon hauskempaa.
3. Syö hyvää tekevää ruokaa
Niinhän se vain on, että ruoka on polttoaineemme ja vaikuttaa kaikkeen tekemiseemme. Lomalla herkutellaan usein ja syödään eri tavalla kuin arjessa. Arkeen palatessa ei kannata väsyneenäkään tarttua ensimmäisenä suklaapatukkaan, vaan santsata kotiin ja käsilaukkuun tai treenikassiin jo etukäteen niitä itselleen mieluisia terveellisiä ruokia ja välipaloja.
Nopeat ja turhat hiilarit laskevat verensokerin yhtä nopeasti kuin sen ensin nostavatkin ja lopputuloksena on entistä väsyneempi olo. Tuoreet kasvikset, hedelmät, itsepuristetut mehut ja pähkinät maistuvat ihanille ja saavat hyvän ja energisen olon. Kasvisten lisääminen ruokavalioon on hyvä idea, samoin säännölliset ruoka-ajat; mieluummin kohtuuannos kolmen tunnin välein kuin ähkyannos illalla.
4. Järjestä työt
Käy läpi lyhyen ja pitkän ajan työt. Ota käyttöön uusi perinteinen kalenteri, vihko tai to do -lista, koneella tai puhelimella – mikä tahansa itsellesi on mieluisampi. Minä vaihtelen eri välineiden välillä. Joskus mukana kulkeva vihko on paras, joskus taas läppärin kalenteri ja muistio.
Listaa työt ja vapaa-ajan tehtävät. Priorisoi listojen tehtävät, organisoi ne sitten aikajärjestykseen ja jaa omiin päiviin ja viikkoihin. Kun tuntuu, että tehtäville on suunniteltu oma aikansa, on niihin helpompaa tarttua yksi kerrallaan ja keskittyä vain siihen mitä kulloinkin tekee, eikä kaikki tunnu vain loputtomalta sekavalta mössöltä.
5. Ota asia kerrallaan
Arkeen kuuluu niin paljon enemmän suorittamista ja pakollisia juttuja kuin lomaan, että keskittyminen joutuu taas koetukselle. On turhaa miettiä, mitä kaikkea tänään pitää saada tehtyä. Pidä mieluummin ajatukset selkeinä ja keskitettynä siihen, mitä juuri nyt teet; Pidä ajatukset juuri siinä työtehtäväss, jok on työn alla ja te se kunnolla loppuun. Pakkaa treenilaukku ja keskity siihen. Kun siirryt salille, uimahalliin tai metsään, älä pyörittele päässäsi illan kotitöitä. Anna itsesi keskittyä jokaiseen tehtävään tai treeniin kerrallaan. Kotona tee ruokaa ja keskity siihen. Kun syöt, rauhoita mielesi ja nauti ruoasta, älä katso samaan aikaan telkkaria. Kun taas avaat tv:n, anna itsellesi lupa rentoutua ja keskittyä katsomiseen, älä stressaa huomisen asioita jne.
Minimoi kaikki ylimääräinen touhuaminen arjen alusta. Päätä, mikä sinulle on tärkeää ja pidä kiinni päätöksistä. Älä yritä mahduttaa päivään hetken mielijohteesta liikaa tekemistä. Vaikka spontaanius jää lomasta helposti päälle, voi se väsyttää arjen alettua, kun jo kaikkiin arkirutiineihin menee niin paljon energiaa.
6. Tee tilaa hiljaisuudelle
Tee tilaa hiljaisuudelle, luonnossa liikkumiselle, musiikin kuuntelulle ja vaikka lukemiselle iltaisin. Lataa akkuja mieleisillä ja energiaa lisäävillä tavoilla, mutta varo aikavarkaita, kuten kännykän turhaa selaamista tai Netflix-maratonia yömyöhään.
7. Peilaa positiivisuutta ja innostusta – se moninkertaistuu
On aina hyvä idea hakeutua positiivisten ihmisten seuraan. Aina se ei ole mahdollista. Yleensä esim. omia työkavereita ei voi valita. Sen sijaan oman mielialansa voi. On hyvä näkökulma myös muistaa, että itse voi ja pitäisi kantaa vastuuta sosiaalisesta hyvinvoinnista – ja miten paljon itse voi panostaa yleiseen mielialaan vaikka työ- tai treeniympäristössä. Kokeile olla väsyneenäkin hyvällä tuulella, hymyilevä, innostunut ja muita kannustava. Koko päivä sujuu taatusti paremmin ja energiataso nousee ja tarttuu muihinkin.
Valittamiseen on turhaa tuhlata aikaa, sen sijaan joka päivästä voi löytää hyviä asoita, joihin kiinnittää huomiota ja joista voi kertoa muillekin. Itse olen harjoitellut tavan aika tylysti hiljentää oma päänsisäinen valittajani, joka yrittää mölistä varsinkin silloin kun olen väsynyt. Kun huomaan sen jorinaa, sanon sille heti sisäisellä komentoäänellä ”ole hiljaa” tai jotain vastaa. En yritä pakottaa sisäistä puhettani positiiviseksi, mutta niin tapahtuu yleensä automaattisesti pian sen jälkeen kun vain teen hyville ajatuksille tietoisesti tilaa.
8. Pidä kiitollisuuspäiväkirjaa
Illalla nukkumaan mennessä kannattaa kirjoittaa päiväkirjaan ne asiat, jotka päivän mittaan olivat hyviä ja joista on aihetta olla kiitollinen. Tämä yksinkertainen tapa kouluttaa tehokkaasti mielen kiinnittämään huomiota hyviin asioihin ja tietoisesti rakentamaan niitä jatkossakin.
Puuttuiko listalta jotain olennaista? Jos sellaista tuli mieleen, jätä ihmeessä muidenkin avuksi kommenttiboksiin omia hyviksi havaitsemiasi työkaluja arjen käynnistämiseen.
Outfit (when you asked)
Under Armour sportswear (2017)
Kalvin Clein sunnies (2017)