Viikkorytmi uusiksi – paljon lisää hyvinvointia ja vapaa-aikaa

Viikkorytmi uusiksi

Mietitkö sinäkin välillä, miksi kaikki asiat tehdään samalla tavalla viikosta ja kuukaudesta toiseen – tai jopa vuosista ja sukupolvista toiseen? Yksi tällainen ikuisuuden säilynyt asia on viikkorytmi. Lähes kaikissa suomalaisissa kodeissa tehdään samoja asioita samoina viikonpäivinä.

Perjantai on usein kauppapäivä, jolloin mennään ostamaan viikonlopun ruoat. Lauantai on suosituin siivouspäivä, jolloin laitetaan koti kuntoon viikonlopuksi.

Arkiaamuisin lähdetään töihin ja iltaisin työpäivän jälkeen treenataan tai harrastetaan muuta, jos jaksetaan. Sama toistuu aina vain. Näin meilläkin on tehty vaikka kuinka pitkään, oikeastaan aina viime vuoden loppuun asti.

Brekkie

Perjantai on minusta selkeästi kaikkein huonoin kauppapäivä. Tuntuu, että siellä on silloin koko Suomi ja illalla monet tuotteekin ovat jo loppu. Lauantaina taas siivoukseen menee ihan liikaa aikaa. Kun aikaa on silloin enemmän, eikä mitään varsinaista takarajaa – tulee siivousta usein venytettyä paljon aiottua pidemmäksi. Ja siivotahan oikeastaan voi ihan miten pitkään vaan, jos haluaa.

Meillä tehdään sunnuntaisinkin töitä eli käytännössä tuolla rytmillä ei jää oikein yhtään vapaapäivää. Sama koski arkipäiviäkin. Työpäivän jälkeen tehtiin ruokaa ja syötiin. Pienen sulattelun jälkeen lähdettiin salille, jolloin kello oli yleensä jo seitsemän tai kahdeksankin. Sen jälkeen sitten kotiin ja iltapalan Netflix-sarjan jälkeen – tai suoraan – nukkumaan. Treenaamista en silti halunnut jättää, koska siitä saa niin hyvää energiaa arkeen.

Tee

Viikkorytmi uusiksi

Helmikuun alussa käänsin ihan harkiten viikkorytmin päälaelleen. Aloin treenaamaan aamulla ennen työpäivää. Kävelin salille ja sieltä töihin. Tämän jälkeen keskittymiskyky ja jaksaminen töissä on ollut tosi hyvää. Työpäivän jälkeen kävelin vielä kotiin ja sain taas vähän lisää valoa ja happea ja pääsin aloittamaan iltaa hyvillä energioilla. Yhtäkkiä arkeen alkoi jäädä paljon enemmän aikaan.

Kun arki-iltaisin oli vielä energiaakin, aloin siivoamaan maanantai-iltaisin. Yllätyksekseni tämä on toiminut paremmin kuin edes kuvittelin. Ideana tässä oli se, että kun maanantai ei ole ehkä se kaikkein mieluisin päivä viikossa, eikä siivouskaan ole lempitekemistäni, miksen yhdistäisi näitä kahta? Onko järkeä käydä kaupassa ja siivota silloin, kun on viikon parhaat hetket vapaa-aikaan, eli perjantai-iltana tai lauantaina. Silloin pitäisi päästä latautumaan arjesta, ja kauppareissu ja siivoaminen eivät minulle varsinaisesti edusta sitä.

Sen sijaan maanantai-iltaisin siivous on sujunut paljon tehokkaammin. Otan senkin treenin kannalta ja päätän saada urakan valmiiksi reilussa tunnissa, että iltaan jää vielä hetki rentoutumisaikaakin. Kun mies ja tytär ovat tulleet kotiin, olen ollut jo siivouksessa pitkällä ja saanut heistä hyvän avun tehokkaaseen loppusiivoukseen. Tällä rytmillä koti myös pysyy siistimpänä koko ajan. Koska viikonlopuksi kuitenkin halutaan siistimpää, tulee ennen sitä suorittua nopeasti paikat – mitä ei aikaisella rytmillä tehty alkuviikosta.

Breakfast

Paljon lisää hyvinvointia ja vapaa-aikaa

Kauppareissut on hoidettu sopivana hetkenä joskus tiistain – torstain aikana. Näin ollaan päästy siihen tilanteeseen, että perjantai-iltana ja lauantaina päästään oikeasti nautiskelemaan vapaasta, käydään syömässä, leffassa, nähdään ystäviä tai sitten vain rentoudutaan ja tehdään hyvää ruokaa kotona.

Viikonloppuaamuisin siivoamisen sijaan nautitaan ulkoilusta ja hitaista aamupaloista tai lusekellaan kirjaa, mikä tuntuu ihan luksukselta.

Vaikka viikkoon sisältyvät kaikki samat jutut kuin aikaisemmin, on energiaa töissä reilummin ja aikaa sekä arki-iltaisin että viikonloppuisin enemmän.

Suosittelen kokeilemaan rytmin muutosta ihan omien halujen ja tottumusten mukaan, ei meillä ole tosiaankaan mitään pakkoa pyörittää samaa rytmiä pelkästä tottumuksesta.

Lisää inspiraatioita arjen pyörittämiseen ja stressinhallintaan löytyy täältä.

 

hyvinvointi onnellisuus mieli parisuhde
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *