Vihanneskeiton tuliset lisukkeet
Olen koukuttanut itseni tänä talvena punajuurisosekeittoon (ohje täällä). Se on makean samettista ihan sellaisenaan. Toisaalta kaipaan yleensä ruoakaani myös tuoreutta ja yleensä talvisin lämmittävää tulisuuttakin. Vihanneskeiton tuliset lisukkeet saavat yhtälön hyvin toteutumaan. Maukkaan setin saa aikaan helposti tulisista ja tuoreista aineista.
Krutonkien sijasta keittoon saa paljon enemmän makua ja ravintoa chilissä ja valkosipulissa paahdetuilla pähkinöillä ja manteleilla. Tuoreutta (ja myös lisää tulisuutta) saa lisäämällä keittoon ihan sellaisenaan Silmusalaattia, joista tämän hetkinen suosikkini on juuri tuo tulinen versio. Maku on todellakin luonnollisen ytyinen. (Näitä löytyy ainakin Prisman luomuosastolta).
Tulisten makujen vastapainoksi on keittoon kiva tuoda vielä kermaisen viileää makua kevyesti maustetusta kermaviilin ja smetanan sekoituksesta.
Vihanneskeiton tuliset lisukkeet
Tulinen sekoitus pähkinöistä ja siemenistä
Pähkinäsekoitusta
Manteleita
Kurpitsansiemeniä
Pieni pala tuoretta chiliä
3 valkosipulin kynttä
- Laita pähkinät ja siemenet mortteliin ja mursaa ne hieman pienemmiksi.
- Kuumenna pannussa oliiviöljyä.
- Lisää kuumaan öljyyn pienennetyt valkosipulin kynnet ja chili.
- Hauduta sekoittaen muutama minuutti, älä anna palaa.
- Nosta jäähtymään tarjoiluastiaan.
Silmusalaatti
1 paketti Vau miten tulinen – Silmusslaattia, asettele tarjoilukulhoon
Viilentävä kermaviili
Puolet smetanaa
Puolet kermviiliä
Puolikkaan sitruunan mehu
1 tl sinappia
suolaa ja pippuria
2 tl hunajaa
- Sekoita kaikki aineet keskenään.
- Aseta tarjoilukulhoon.