Uusi kuu on nyt – ja vaikuttaa näin ihmisiin ja laitteisiin

Barcelona ravintola

Tänään on taas Uusikuu eli kuu on kokonaan pimeä, koska aurinko valaisee juuri kuun vastakkaista puolta maahan nähden. Kuu on maan ja auringon välissä eli tilanne on päinvastainen kuin täysikuun aikaan. Ja mainittakoon heti alkuun, että nämä Barcelonan rantaravintolan kuvat muutaman päivän takaa eivät oikeastaan liity tähän tekstiin mitenkään muuten kuin mielestäni fiilikseltään. Kun kuu hallitsee, on hyvä idea viettää aikaa vaikka rannalla tai luonnossa rauhoittuen.

Tiedetään, että kuu vaikuttaa ihmisiin ja konkreettisesti ainakin niihin asioihin, jotka riippuvat vuorovedestä välillisesti, koska kuun vaikutus vuorovesiin on voimakas. Myös valoisuus lisää ihmisten aktiivisuutta. Monilla meistä (ainakin täällä käsi nousee ylös) täysikuu ja uusikuu ja pari niitä edeltävää yötä tulee useimmiten nukuttua kehnosti. Tämäkin on säännöllisen epäsäännöllistä niin että samana kuukautena usein vain toinen niistä valvottaa.

Hiekkaranta

Tutkittua tietoa kuun vaikutuksista 

Tutkijat ovat huomanneet myös kasvien lehtien seuraavan ajallisesti kuun vuorovesivaikutusta. Tämänkin vaikutuksen uskotaan liittyvän veteen ja sen vaikutukseen mahdollisesti kasvien lehtikannassa, jossa lehti liittyy varteen. Tukholman yliopiston tutkija on löytänyt ensimmäisen kasvin, Ephedra foeminean, jonka kukinta ja pölytys määräytyvät täydenkuun mukaan.

Kun meistä ihmisistä suurin osa on vettä, ja naisista vielä enemmän kuin miehistä, ei kai ole mahdotonta yhdistää kuun vaikutuksia meihinkin.

Monet tuntevat yöunissaan ja monessa muussakin toiminnassaan kuun vaiheet. Silti tällä hetkellä kuun vaikutuksia pidetään usein vain uskomuksina. Toisaalta, usko saa asioita aikaan…

Aina ei ole ollut näin. Jo papylonialaiset yhdistivät tähtitieteen ja astrologian ja tutkivat kuun vaikutuksia maapalloon ihmisiin. Nykyaikaisen sveitsiläisen tutkimuksen mukaan syvää unta tukeva aivotoiminta vähenee 30% täydenkuun aikaan.

Minusta olemme nykyään vierottuneet liikaa luonnon rytmeistä ja tehneet elämästä monotonista kellon ja kalenterin seuraamista tehokkuuden maksimoimiseksi. Se ei tunnu loogiselta, kun koko ympäröivä luonto, jonka osa itsekin olemme, perustuu universumin luonnollisiin rytmeihin, sykleihin ja liikkeisiin. Vaikka toki kalenteri ja kellokin niihin perustuvat, mutta vain hyvin kapea-alaisesti.

Itse olen nykyään tosi herkkä aistimaan itseäni ja luontoa ja panen kiinnostuneena merkille ympäristön vaikutuksia. Huomaan, että kun pyrkii elämään enemmän oikeassa syklissä ympäristön kanssa, pääsee parempaan flowhun, mikä oikeasti myös nostaa sitä haluttua tehokkuutta. Joskus asiat sujuvat paremmin ja joskus ne takkuavat, eikä se ole aina pelkkää sattumaa.

Uusikuu

Miten voisimme hyödyntää uusikuuta? 

Sanotaan, että uusikuu, kuten täysikuukin, on aloitusten aikaa ja uudenkuun aikaan aloitetut projektit ja uudet ideat saavat hyvän alun.

Huomaatko, että eilen ja tänään olet ehkä puhkunut innostusta uusia asioita kohtaan ja järjestellyt mielessäsi tulevaisuutta? Jos näin on, ei ihme, silloin olet vain herkistynyt luonnolliseen flowhun. Uusikuu on otollinen hetki asettaa tavoitteita, mietiskellä omia asioita ja tulevaisuudennäkymiä, päättää itsensä kanssa vaikka kesän ja syksyn suunnitelmista, uudesta ruokavaliosta tai huonon tavan lopettamisesta. Juuri nyt mieli on rauhallinen ja paremmin hallittavissa.

Uusikuu on loistavaa aikaa meditoinnille, omien ajatusten tutkimiselle, oman elimistön hoitamiselle ja paastoamiselle.

***

Sen sijaan en ole missään törmännyt dokumentaatioon tai tutkimuksiin kuun vaikutuksesta laitteisiin ja digitaalisiin järjestelmiin – jos sinä olet, niin laitatko vinkkiä kommenttiboksiin. Olen itse nimittäin todennut tämän niin moneen kertaan, että asia on alkanut kiinnostaa. Työskentelen paljon digitaalisessa maailmassa. Viimeisen kahden täysikuun aikaan suuri osa päivästä on mennyt erilaisten järjestelmäongelmien selvitykseen. Tuntuu siltä, että ne menevät sekaisin ihan itsestään ja yleensä pelkkään logiikkaan perustuvat digitaaliset ohjelmat ja mekaaniset laitteet  villiintyvät ilman mitään selitystä.

Kesäkuun täydenkuun aikaan koko domain-hallintamme kaatui, mikä aiheutti kaaoksen yli vuorokaudeksi, mitä ei ole tapahtunut koskaan ennen. Tähän haasteeseen ei oikein löytynyt selitystä, koska sen vain ei olisi pitänyt tapahtua. Toukokuun täydenkuun aikaan moni vastaava asia takkusi ja kun olin iltakävelyllä ystävän kanssa, hän kertoi samaa omasta työpäivästään.

Tänään uudenkuun aamuna herätessäni muutama viikko sitten hankkimani iPhone päätti ottaa itsenäisesti Voiceoverin käyttöön, mutta sen lisäksi se toimi muutenkin täysin epäloogisesti. Onneksi tästä selvittiin Juliaanan poikaystävän avulla, mutta aamua on seurannut jälleen muutama muukin laitehaaste.

Huomiota herättävää on vielä se, että nämä päivät ovat täysin poikeuksellisia, haasteita kertyy joko useita tai yksi todella suuri, kun taas yleisesti ottaen koko muu kuukausi järjestelmät toimivat kuten niiden on tarkoituskin. Käväisi mielessä, että onko luonto järjestänyt uudenkuun aikaan ihmisen mielen tyyneksi, että se saa selvitettyä ympäristönsä aiheuttamat sekoilut paremmin, hah.

Eli ainakin itse lisäisin vielä listaan kuun huomioimisesta sen, että jos mahdollista ei uuden ja täydenkuun aikaan kannata ajoittaa erityisen tärkeistä laitteista riippuvaisia toimintoja – ja jos mahdollista ehkä jopa pysytellä niistä enemmän erossa ja keskittyä luontoympäristöissä toimiseen.

Jos kuu kiinnostaa sinuakin, käy kurkkaamassa aiempia postauksiani aiheesta esim. täällä ja  täällä.  

Kattaus

hyvinvointi unettomuus stressi mielenterveys
Kommentit (4)
 1. Raija Tammi
  5.8.2019, 22:12

  Hei

  Ainakin minun pöytätietokoneeni sammui jatkuvasti ilman mitään järkevää syytä uudenkuun aikaan. Luulin, että oli menossa rikki mutta kiva, kun sain selityksen koneen toiminnalle tai oikeammin toimimattomuudelle. Nyt kone toimii kuin enkeli.

 2. inspirations
  6.8.2019, 14:28

  Hei Raija, on tää uusikuu tosiaan aika ihmeellinen ilmi. Niin kuin kirjoitin, ihan saman tyyppisiä kokemuksia on ollut säännöllisesti itselläni ja monilla tutuilla. Parasta onkin juuri se, että kun uusikuu on ohi, kaikki palaa taas normaaliksi eli ei tarvitse niin hirveästi stressata, jos vain huomaa missä kuun vaiheessa mennään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *