Raikasta juhlahumua aidoista aineista

Meillä vietettiin keväällä ylioppilasjuhlia. Silloin kirjoitin siitä, miten keksittiin vastuullisia ideoita juhlajärjestelyihin sekä juhlapäivän tunnelmista.

Nyt on hyvä aika onnitella syksyn uusia ylioppilaita. Uusi juhlakausi on jo parhailmmillaan, pikkujouluja juhlitaan jo – ja ihan pian itsenäisyyspäivää, syksyn ylioppilaita, joulua ja uutta vuotta. Nyt ajattelin julkaista omat juhlaideamme, joka saivat ilahduttavan paljon kiitosta noin sadalta kanssamme juhlineelta ystävältä ja sukulaiselta ja josta on helppo napata ideoita juhliin eri vuodenaikoina.

Rehellisyyden nimissä täytyy todeta, että meidän oli tarkoitus turvautua ainakin osittain johonkin ihanaan catering-palveluntarjoajaan, kun aloimme suunnitella ylppärijuhliamme. Kun vieraslista venähti heti reiluun sataan henkilöön, ajattelimme, että tilataan kaikki juhlatarjoilut valmiina – tai ainakin osa, niin että aikaa jää hyvin myös ruokien tuunaamiseen kauniiksi, kodin koristeluun ja kaikkeen muuhun.

Koska en ole tottunut catering-palvelujen käyttäjä, vaan oikeastaan päinvastoin tykkään tehdä tarjoilut itse, en sitten ollenkaan osannut edes ajatella, että kevään ylioppilasjuhlapäivä on yksi vuoden kiireisimpiä, jollei jopa se kaikkein kiireisin työpäivä alan yrityksille. Niin että kun ensin tein pienen katselmuksen, jonka avulla löysin ihanan inspiroivat herkkujen loihtijat ja  kontaktoin niitä yksitellen, selvisi minulle yllättävän nopeasti, että olen ainakin puoli vuotta myöhässä.

No, ei se mitään. Oikeastaan aloimmekin yhdessä Juliaanan kanssa suunnitella innoissamme tarjoiluja. Koska Julin rippijuhlissa oli viimeksi tosi paljon porukkaa ja niiden pääruoka lähti lohen graavaamisesta, halusimme nyt ihan erilaisen juhlapöydän.

Raikasta juhlahumua aidoista aineista

Siinä vaiheessa juhlajuomat oli jo valittu. Halusimme tavallisesta kuoharista poiketen värikkäämpää ja raikkaampaa juomaa ja juhlajuomaksi valikoitui Fresita Strawberry, aina yhtä ihana mansikkakuohari sekä sen uusi keltainen sisarjuoma Fresita Orange Sunset.

Moni vieras halusi nostaa onnittelumaljat tutulla käsinpoimituista mansikoista valmistetulla mansikkaisella Fresitalla, mutta vielä useampi halusi kokeilla uutta ihanan raikasta appelsiinista Orange Sunsetia, joka on sellaisenaan jäiden kanssa valmista Mimosaa.

Moni vieras kiitteli myös juhlajuomien poikkeavuutta piävänä, jolloin monet kiertelivät useat juhlat ja kohottivat monet onnittelumaljat peräkkäin.

Hyviä ja tuoreita raaka-aineita koko tarjoiluun

Siksi halusimme myös ruokatarjoiluista raikasta, värikästä ja tietty mahdollisimman hyvää. Mieleen tuli lähi-idän tyyppinen keittiö erilaisilla tuoreilla ja kypsytetyillä vihanneksilla ja yrttisillä kastikkeilla. Mielessämme siinteli  pöytä täynnä eri värisiä vihanneksia, öljyjä, mausteisia tuoksuja ja yrttejä. Värikkäiden kasvisten kylkeen iso vati falafelejä ja kastikkeita. Sellaista ruokaa, joka olisi juomiin sopivaa ja ruokaisaa, mutta myös niin kevyttä, että kaikkea voi maistella ilman ähkyä, varsinkin kun moni juhlija kiertelisi useammissa juhlissa samana päivänä.

Seuraavaksi menu alkoi hahmottua ja olikin helppoa suunnitella erilaiset mausteet ja marinadit kasviksille ja laatia pitkä ostoslista.

Raakakakkuja jälkiruoaksi – hyvä jauhoton vaihtoehto

Jälkiruoaksikin halusimme jotain oman näköistämme. Koska itse en ole enää vuosiin käyttänyt juuri ollenkaan sokeria tai jauhoja, syntyi ajatus myös jälkkäripöydästä, joka noudattelisi tätä samaa linjaa. Ajattelin myös, että koska monet vieraat kiertävät useita juhlia samana päivänä, voisi perinteiset leivonnaislokerot jossain vaiheessa täyttyä.

Ystävämme perheyritys mm. tuo maahan ja myy ravintoloille monipuolisia ja laadukkaita tuotteita. Muistin hänen aikaisemman FB-päivityksensä uudesta tuoteperheestä, raakakakuista. Se olikin pelastus, koska raakakakkujen leipominen muiden ruokien tekemisen ohella koko porukalle olisi ollut vähän liikaa niiden kahden päivän aikana, jotka me saimme Juliaanan kanssa varattua tarjoilujen järjestelyihin. Raakakakut sopisivat täydellisesti myös Fresitan kanssa.

Kaikki erikoisruokavaliot huomioiva menu

Oikeastaan aika pian tiesimmekin tarkkaan, miltä juhlamenu tulee maistimaan ja tuoksumaan. Vaikka alkuperäisiin suunnitelmiimme kuului vain pitää jauhot ja sokerit minimissä tai nollassa, koska niitä ei useimmiten nähdä keittiössämme muutenkaan, syntyi koko ruokamenusta lopulta oikeastaan aika itsestään jokaisen vieraan ruokavalioon sopiva: sokeriton, gluteeniton ja jauhoton, laktoositon & (lehmän)maidoton ja vegaaninen.

Tämän lisäksi maussa ei tarvinut tinkiä ollenkaan, oikeastaan päinvastoin. Ruoista tuli ihania kiitoksia ja tunnelma jatkui aamusta myöhäiseen yöhön.

Jotta kaikille riittäisi istumapaikkoja, olimme loihtineet niitä myös pihalle ja parvekkeelle ja olimme kutsuneet vieraita porrastetusti. Ruoatkin riittivät hienosti koko juhlien läpi.

Koska tähän kertyi tekstiä jo paljon, kirjoitan koko juhlamme reseptit eri postaukseen lukemisen helpottamiseksi.

Kiitos juhlajuomista Fresitalle

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *