Maapallomaanantai: Juhlajärjestelyt vastuullisemmin

Juhlajärjestelyt vastuullisemmin

Nyt kun meillä järkkäillään ensi viikon juhlia, ollaan erityisen inspiroituneita siitä, että huomaamme ottaneemme punaiseksi langaksi kesäisen rentouden, raikkauden ja vastuullisuuden. Aluksi tämä ei ollut erityisen tietoinen päätös. Mutta kun luonnollisesti mielellämme myös arjessa pyrimme miettimään pienten ja isojen ratkaisun mielekkyyden myös ympäristönäkökulmasta, on ollut ilahduttavaa huomata, miten hyvin samanlainen ajattelu ja toiminta sopii juhliinkin:

Juhlajärjestelyt vastuullisemmin

Astiat

Meillä on iso suku ja relusti ihania ihmisiä ympärillämme. Vaikka kaikkia, jotka haluaisimme, ei edes voida kutsua, niin silti vieraita tulee paljon ja parissa aallossa. Astioita tarvitaan niin paljon, että omat eivät mitenkään riitä, edes välillä tiskattaessa. Kertiksiäkään emme halunneet hankkia. Sitten mietimme astiavuokrausta, mutta löytämämme edustivat enemmän koulun ruokalan tai bensa-aseman astioita kuin ajattelemaamme persoonallisempaa tyyliä. Ajattelimme, että näihin juhliin ja meille sopisi mieluummin eri parinenkin kattaus kuin yhdenmukainen, mutta valkoinen ja steriilin oloinen sarja.

Juli keksi käydä katsomassa Punaisen Ristin Kontti-kaupan tarjonnan ja siitähän se lähti. Nyt meillä on keräilty useampi erä erilaisia, mutta saman sävyisiä astioita eri aikakausilta kierrätyskaupasta ja mummin varastosta.

Asut

Juliaana on juhlan tähti. Hän oli hankkinut fiksusti tosi kauniin puvun tätä juhlaa varten jo vuosi sitten. Se on odottanut vaatehuoneessa ja nyt ei tietenkään tarvitse tehdä uutta vaatehankintaa. Katsoin myös vaatehuoneemme mekkovalikoimaa ja totesin, että minunkaan ei ole mitään järkeä hankkia uutta, vaikka se nykyään onkin yleinen käytäntö. Sieltä löytyi juuri sopiva kesäinen juhliemme tyyliin  sopivaa mekko, joka on ollut päälläni vain ystävä perheen pojan rippijuhlissa ja oikeasti minulle tulee vain parempi mieli, kun kauniita vaatteitatulee käytettyä enemmän.

Tässä asussa läpikuultava päällimmäinen kerros ja sen alla alusmekko. Koska alusmekko on minulle aivan liian suuri, yksi ajatus oli ostaa alle sopivan kokoinen uusi alusmekko. Päädyin kuitenkin tässäkin vastuullisempaa ratkaisuun ja vein ompelijalle pienennettäväksi asuun kuuluvan alusmekon. Ompelija löytyi vielä sopivasti uuden toimistomme yläkerrasta. Tästä innostuneen käyn juhlien jälkeen vaatehuoneen läpi, koska tiedän, että sieltä löytyy monta muutakin vaatetta, jotka saavat uuden elämän ompelijan käsittelyssä.

Ruokatarjoilut

Myös ruokatarjoilut näyttävät muodostuvan ihan omalla painollaan vastuulliseksi valinnaksi. Kuulostelin alustavasti paria catering-yritystä avuksi, mutta olinkin niin myöhään liikkeellä, että kaikki olivat varanneet tämän päivän ihan täyteen ja aikoja sitten. Yllätyksekseni kuulin, että jotkut oli buukattu tämän vuoden kesäkuun ensimmäiselle päivälle ja viime elokuussa. Eli vinkkinä tuleville juhlijoille, kannattaa olla ajoissa liikenteessä näissä asioissa.

Meitä tämä ei kuitenkaan oikeastaan haitannut, koska alusta asti ajatuksissa oli myös, että haluaisimme tehdä tarjoilut itse. Tänään aiomme vielä lyödä lukkoon muutamia ruoka-asioita, mutta nyt näyttää siltä että koko ruokatarjoilumme tulee koostumaan kasvisruoasta, joka on myös sokeritonta ja gluteenitonta. Ehkä aika yllättävää (vaikka ruoka onkin meille aika tyypillistä), koska tämä ei ollut meillä suunnittelun lähtökohta, vaan aloimme vain miettiä sellaisia ruokia, jotka olisivat mahdollisimman hyviä ja sopisivat raikkaaseen ja värikkääseen juhlateemaamme. Mutta bonuksena tästä on iloa mahdollisimman monelle juhlavieraalle myös heille jotka noudattavat erilaisia erikoisruokavalioja.

Kukat ja koristelu

kun pääsemme kukkien suunnitteluun asti, olimme ja todenneet, että totta kai näissäkin haluamme noudattaa vastuullisuutta – jonka mahdollistaa juuri sopivasti kesän upeimmillaan oleva lähiseudun kukkaloisto. Niinpä kukat tulevat olemaan ihania alkukesän luonnonkukkia, tietysti käsin poimittuja, eikä koristeluun liity ollenkaan muoviin pakattuja, kasvatettuja tai tuontikukkia. Ja kesän kaunokaiset asetellaan esillekin rentoa tyyliä noudattaen.

Tässä mennään nyt suunnitteluvaiheessa ja esittelen sitten, miten kaikki tulee toteutumaan. Ihania juhlasuunnitteluja kaikille muillekin alkukesän juhlijoille.

Erilaisia juhlaruokia, -reseptejä ja -ideoita löydät helposti lisää täältä.

hyvinvointi perhe onnellisuus
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *