Näön suojeleminen osaksi säännöllisiä terveysrutiineja

Tapahtuman järjesti: Specsavers

Tänä kesänä on tullut osallistuttua blogin näkökulmasta moniin mielenkiintoisiin tapahtumiin. Yksi niistä oli Specsaversin järjestämä tilaisuus Palacessa. Näkökyky ja silmien terveys on tärkeää, mutta sitä pidetään usein itsestäänselvyytenä. Siksi haluan kantaa omankin korteni kekoon vielä Specsacersin näköterveyskampanjan aikana kertomalla siitä täällä blogissakin.

Näkönsä voi tutkituttaa nyt (8.7. mennessä) ilmaiseksi Specsaversin liikkeissä, kun normaalihinta on 29 €. Ajan voi varata kätevästi netissäkin. Lisäksi kustakin tutkimuksesta lahjoitetaan vielä puoli euroa näkövammatyölle.

Kesän jatkuessa voi myös samalla päivittää oman aurinkolasitilanteen. Aurinkolasit ovat paitsi upea asuste, myös tärkeä suoja silmille haitallisia auringonsäteitä vastaan.

Silmien terveys on minulle henkilökohtaisestikin läheinen aihe, koska omalle äidilleni tuli vakava näkövamma yllättäen reilu 10 vuotta sitten ja se on luonnollisesti muuttanut häneen elämäänsä todella rajusti. Oikeastaan se on muuttanut koko perheemme ja veljeni perheenkin arkea ja elämää, kun aikaisemmin meitä kaikkia auttanut äitimme alkoi tarvita koko ajan enenevässä määrin apua meiltä kaikilta sekä ulkopuolisilta ammattiauttajilta.

Näön suojeleminen osaksi säännöllisiä terveysrutiineja

Näkö on moneen vaikuttava tärkeä aisti, jonka tilannetta on hyvä seurata. Pieniä muutoksia ja ongelmia silmissä on aina helpompi korjata kuin suuria, siksi säännölliset tutkimukset olisi hyvä ottaa samanlaiseksi rutiiniksi kuin vaikka hammaslääkärikäynnit. Vähintään puolet näön menetyksistä on vältettävissä. Suositusten mukaan silmät pitäisi tutkia joka toinen vuosi tai useammin.

Tämä kuvissa näkyvä kamera ei muuten ole näön tutkimisen väline, vaan Englannista tänne tuotu erityisesti silmän värikkään osan eli iiriksen kuvaamiseen rakennettu kamera. Tilaisuudessa saimme kaikki kuvauttaa iiriksemme ja hetken odottelun jälkeen saimme kuvista myös printit mukaamme.

Oma iirkseni on tuossa kuvassa, ja kuva Juliaanan iiriksestä oli muuten lähes identtinen. Ihan identtisiä iiriksiä ei kahdelta ihmiseltä voikaan löytyä, mutta lähisukulaisuus on niistä usein tunnistettavissa, kuten meilläkin.

 

Hymyt nousivat huulille, kun saimme kehuja kuulemma persoonallisen kauniista iiriksistämme. Nuo vaaleat rinkulat tekevät niistä harvinaiset. Opimme, että ne ovat vastaavanlaisia vuosirnekaita kuin puunrungossakin on, mutta yleensä ne ovat iiriksissä paljon haaleammat kuin meillä. Niitä alkaa tulla vauvaiästä iiriksen kasvaessa, ja niiden muodostus loppuu, kun iiris on saavuttanut täyden kokonsa.

Kivasti järjestetyssä ja tärkeässä tilaisuudessa oli paljon tuttujakin. Hanna Sumari, Kaisa Mäkäräinen ja Pupulandia-blogin Jenni ovat Specsaverin lähettiläitä. Kaisa oli julkistanut juuri edellisenä iltana päätöksensä jatkaa upeaa urheilu-uraansa. Hieno juttu, Kaisa on paitsi yksi Suomen seuratuimpia urheilijoita, myös viehättävä nainen, joka sopii ammattinsakin puolesta täydellisesti puhumaan näön merkityksestä.

Tästä uutisesta muuten ilahtui myös näkövammainen äitini, jonka lempiurheilija Kaisa on. Kun äidin tekeminen ja liikkuminen on viime vuosina niin paljon rajoittunut, on samalla urheilun seuraaminen ja siitä iloitseminen noussut ihan uuteen asemaan. Jos minulta kysytään, niin tämä porukka on ihan napakymppi valinta tärkeän sanoman välittäjiksi.

Hetki oli jo kulunut siitä, kun kävin viimeksi Placessa. Sen yläterassilta aukeaa upea maisema kaupungin yli.  Ylhäältä näkee myös hyvin Helsingin muutokset. Sama maisema vuosi sitten olisi näyttänyt monessa kohdassa erilaiselta, niin kuin tulee taas ensi kesänäkin näyttämäään. Nyt on Allas Merikylpylä valmis ja sulautuu hyvin maisemaan. Taustalla nouseva Redin ensimmäinen rakennuskin on jo oikeassa korkeudessaan, mutta muuten vielä vaiheessa.

Kesällä merenläheisyys korostuu ja lintuperspektiivistä tuli taas huomattua miten kaunis ja persoonallinen kaupunki Helsinki on.

terveys tutkimus yleissairaudet naisen-terveys
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *