Näin suojelet itseäsi Korona-virukselta – täsmätuotteet ja hyvät työkalut
Toisin kuin aikaisemmin ajattelin ja mainitsin, tulen kuitenkin nyt ottamaan kantaa Korona-tilanteeseen täällä blogin puolella ainakin tällä kattavalla paketilla niistä asioista, joista on oikeasti hyötyä sekä terveenä pysymisen kannalta että siinä vaiheessa, jos on jo ensioireita.
Otsikon ei ole tarkoitus olla klikkiotsikko, vaan todellakin kun tietoa tässä tilanteessa konkreettisista avuistakin on kattavastikin saatavilla, on minusta vaikea ymmärtää, miksi ihmeessä niitä ei jaeta äänekkäästi ihmisille tiedotusvälineissä? Ainoa konkreettinen viesti kaikkialla on käsien peseminen, mikä on hyödyllistä, mutta on myös varmasti tullut kaikille selväksi. Miksi kauppojen hyllyt loistavat tyhjyyttään vessapapereista, mutta C-vitamiinista on ylitarjontaakin? Kannattaako yhden talouden haalia moneksi vuodeksi käsidesiä, niin ettei sitä riitä tasaisesi kaikille?
Halusin kantaa korteni kekoon ja kokosin yhdeksi julkaisuiksi mahdollisimman monipuolisesti niitä keinoja, joilla pystyt tukemaan omaa ja läheistesi hyvinvointia juuri nyt, ei vain käsiä pesemällä, vaan myös tehokkaasti sisältä lähtöisin.
Kirjoituksessa olen käyttänyt sekä taustatietoani monista alan koulutustilaisuuksista vuosien varrelta että kaikkein ajankohtaismmista julkaisuista kotimaisilta asiantuntijoilta. Lähteinä kaikkiin tämän julkaisun täsmätuotemainintoihin olen käyttänyt esim. Biohakkereilta (lääkäri Olli Sovijärvi, ravintoasiantuntija Jaakko Halmetoja ja teknologia-asiantuntija Teemu Arina), Anna Keski-Rahkoselta, joka on tietokirjailija ja Helsingin yliopiston kansanterveystieteen professori ja epidemiologi sekä Terhi Kilveltä, joka johtaa THL:n Kansanterveysratkaisut osastoa. Itse en ole terveydenhoidon ammattilainen, vaan pidän itsestäni hyvää huolta näillä keinoilla ja haluan jakaa hyvinvointia tukevaa informaatiota muillekin.
Koronasta tiedetään jo paljon
Korona ei popsahtanut tänne yhtäkkiä, vaan amerikkalaiset terveydenhuollon ammattilaiset ovat taistelleet jo kuukausia kiinalaisten kanssa taudin leviämisen etulinjassa, ja tässä vaiheessa siitä tiedetään jo aika paljon.
Itse en näe mitään hyötyä tartuntatilastojen seuraamisesta. Mieluummin kannattaa levittää vaikka uusinta tilastotietoa siitä, että Helsingin terveysaemien ylilääkäri Timo Lukkarinen kertoi lauantaina, että ensimmäiset kahdeksan helsinkiläistä koronavirukseen sairastunutta ovat jo parantuneet. Tai isommassa mittakaavassa: näyttää siltä, että Kiinan synkät tilastotkin ovat jo taittuneet rajoittavilla toimenpiteillä.
Suomessa on jo pitkään varauduttu siihen, että kolmasosa saa tartunnan. Huom. tämä ei ole mikään Korona-viruksen ennuste niin kuin annetaan ymmärtää, vaan löytyy jo vuoden 2012 influenssapandemian varautumissuunnitelmasta ja on siis tehty teoriaan pohjautuen. Ihan ensimmäinen suunnitelma tehtiin jo paljon mediassa myllertäneen lintuinfluenssan jälkeen 2006. Tässäkin skenaariossa tärkeintä on huomata, että enemmistö ei koskaan saa tartuntaa ja käytännössä lähes kaikki sen saavatkin selviävät hyvin lepäämällä kotona pari viikkoa. Osa ei edes huomaa oireita.
Näin suojelet oikeasti itseäsi Korona-virukselta
Koronassa on paljon sellaista, mitä ei vielä tiedetä, mutta paljon tosiaan tiedetään ja monella tavalla voi myös vaikuttaa. Siksi minusta on outoa, että lähes ainoa asia, josta tiedotetaan kaikkialla koko ajan, on käsien peseminen. Siksi haluan keskittyä tässä kirjoituksessa muihinkin ongelmanratkaisukeskeisiin keinoihin. On mahdollista vaikuttaa sekä ärhäkältä virukselta suojautumiseen että sen aiheuttamien oireiden helpottamiseen.
Yleensäkin tiedetään, että pandemialle laitetaan koko ajan kapuloita rattaisiin, joten sen toimintaa pystytään häiritsemään tehokkaasti. Virukset kesyyntyvät aina ajan mittaan. Nyt häirintä on niin massiivista, että tuloksiakin on odotettavissa nopeasti. Tällä hetkellä Suomen reilu 5,5 miljoonan ihmisen väestössä on arviolta 5 500 – 8 300 tartunnan saanutta. Yksi potilas on tehohoidossa ja saa parasta mahdollista hoitoa.
Ennaltaehkäisyä
Paras käsihygienia
Aloitetaan nyt kuitenkin sillä tärkeällä käsihygienialla – ja varsinkin kun käsidesiä ei enää ole edes keskusvarastoissa, tai tietoa koska sitä on saatavilla ja pesusta tiedotetaan kaikkialla.
Parasta on käyttää sinisiä ohuita kertakäyttöhanskoja, kun on tekemisissä vaikka vanhusten tai erilaisten potilaiden kanssa. Huom. hanskat pitää heitää roskikseen aina käytön jälkeen rullaamalla yksi hanska pois kädestä ja toinen sen sisään pussiin. Itse pelastin aikanaan loppuperheen näiden kertishanskojen ja makuuhuoneeseen eristäytymisen avulla tartunnalta, kun podin sikainfluenssaa ja ne ovat kaikkein paras käsihygienia-apu nytkin.
Tupakoinnin vähentäminen tai lopettaminen
Tupakoinnin vähentämisestä on todettu olevan paljon hyötyä. Siitä on nyt monennäköistä näyttöä juuri tätä virusta vastaan.
Tuuleta ja ulkoile
Ilman suodatus ja tuuletus kotona ja muissa sisätiloissa ovat hyödyllisiä. Erityiseti raittiissa ulkoilmassa kannattaa liikkua säännöllisesti. Nämä suojaavat tämän viruksen lisäksi myös kaikelta muulta haitalliselta.
Entäpä ne kuuluisat hengityssuojaimet?
Valitettavasti korona menee perushengityssuojaimesta läpi – ja toisaalta väärinkäytettynä, mikä on yleisin tapa, eli jos hengityssuojaimeen koskee, se muuttuu helposti haitalliseksi pöpöpesäksi, joka pitää heittää heti pois.
Jos itsellään on maski ja ympärillä on pärskivä ihminen, on paljon hyödyllisempää antaa maski sille oireilevalle henkilölle.
Aktiviteettilaitteista on hyötyä
Jos sinulla on älylaite (minulla on Ouran älysormus), näet esim. HRV:n eli sydämen sykevälin vaihtelun laskun siinä vaiheessa, kun flunssa tai influenssa on alkuvaiheessa. Jos et ole silloin esim. eritysen stressaantunut tai treenannut kovaa, voi hyvin olla että sinulla on flunssa tai influenssa alkuvaiheessa eli 24 h sisällä oireiden tunnistamisesta ja kannattaa ottaa tehotoimet käyttöön.
Sykevälin vaihtelun lisäksi leposykettä kanattaa seurata. Leposykkeen nousu kertoo helposti siitä, että saattaa olla sairastumassa. Jos se on 20 pykälää normaalia korkeampi, kannattaa miettiä jo sisäisiä varokeinoja.
Apukeinoja, jos saat oireita
Heti alussa eli 24 h sisällä virusten jakautumiseen ja lisääntymiseen voidaan vaikuttaa.
Tärkeät vitamiinit ja hivenaineet
Lisäravinteista on hyötyä, mutta niitä ei kannata tankata liian suuria määriä ilman omien tasojen mittaamista. Kuitenkin virusoireiden alettua kannattaa tasoja nostaa heti väliaikaisesti.
C-vitamiini
Isot annokset sinkkiä ja C-vitamiinia (jopa 1000 mg muutaman tunnin välein) ensiapuna on tehokas. Etukäteisellä C-vitamiinin erityisen isolla tankkaamisella ei ole hyötyä, vaan taudin jo puhjettua. C-vitamiini on varastoituva vitamiini, mutta krooninen stressi ja sairastuminen romahduttava C-vitamiinivarastoja ja siksi ne saa tankattua nopeasti täyteen. Askorbiinin libosomaalinen muoto eli liboiinihappo kulkeutuu soluihin todella nopeasi perille.
Sinkki
Sinkki on myös oleellinen oireiden hidastaja – alkuvaiheessa sillä voidaan minimoida komplikaatioita ja tukea elimistön luontaista immuunijärjestelmää. Sinkki on oleellinen apu limakalvoilla, tasaisesti ja reiluina annoksina otettuna.
Reiluina annoksina saatavat sinkkiasetaatti (esim.18,75 mg sinkkiä) imeskelymuodossa muutaman tunnin välein on tehokas tapa hidastaa virusten etenemistä. Imeskeltävä sinkki on kapseleita tehokkaampi, koska se vaikuttaa suoraan limakalvoilla ja imeytyy nopeasti. Usein sinkki ja C-vitamiini ovat samassa tabletissa.
D-vitamiini
D-vitamiinin järkevä taso on ollut yleisestikin esillä. Sen voi mitata vaikka terveys- tai lääkärikeskuksessa. Oma tasoni oli varsin matala, vaikka syön aina reilun määrän D-vitamiinia, enkä välttele aurinkoa, kun sitä on saatavilla. Jos mitattu D-vitamiinin taso alle 70, voi hyvin ottaa 50-100 mikrogrammaa vuorokaudessa tablettina. D-vitamiini aktivoi T-soluja, jotka ovat hankitun immuunijärjestelmämme suojaavia tappajasoluja. D3 on D-vitamiinin aktiivinen muoto.
Seleeni
Hapetusstressi kasvaa virusten myötä. Seleeni on hyvä suoja auttamaan tässä tilanteessa. Suomessa maaperä on köyhtynyt seleenin osalta ja siksi sen saanti on usein pientä. Seleeniä saa myös esim. parapähkinöistä, jotka on tärkeää säilyttää viileässä. Pari parapähkinää päivässä on hyvä idea vaikka aina. Niiden pitoisuus voi kuitenkin olla hyvin vaihtelevaa ja virustartunnan oirehtiessa kannattaa seleeniä ottaa tablettina.
Oman immuniteetin vahvistaminen
Omaa immuunijärjestelmää vahvistavat säännöllinen liikunta, riittävä yöuni ja reilusti syvää unta, hyvä ruokavalio ja mielenhallinta. Kirjoitan niistä tarkemmin alla.
On paljon keinoja, joilla voidaan vahvistaa omaa suojaavaa immuunijärjestelmää. Liian aktiivinen tai liian laiska immuunijärjestelmä ei ole tavoitteena, vaan tasapainoinen.
Toisen maaimansodan jälkeen ihmisen selviytyminen on dramaattisesti parantunut eri taudinaiheuttajia vastaan ja tieto auttaa tässäkin asiassa.
Eläimestä ihmisiin aiheutuneita taudinauheuttajia on todella paljon, itse asiassa suurin osa yleisistä viruksista on sellaisia. Epidemioita on ollut aina tasaisin väliajoin ja ne ovat aina ajan myötä vahvistaneet ihmisen perimää ja luontaista immuunijärjestelmää.
Tärkeä lepo
Tutkimukset osoittavat, että 90% amerikkalaisista nappaavat lääkkeen ja menevät töihin sairaana. Tämä sama ilmiö on valitettavasti yleistymässä Suomessakin. Tällöin oma vastustuskyky heikkenee, taudit pitkittyvät ja siksi flunssatkin kestävät usein niin pitkään. Myös jälkitautien riski kasvavat.
Haitalliset lääkkeet
Tulehduskipuääkkeet, jotka laskevat kuumeen oireita, kuten lihaskipua, laskevat oireiden lisäksi omaa immuunijärjestelmää. Kuumeen luonnollinen tarkoitus on polttaa taudinaiheuttaja pois.
Alkoholi
Stressi, kiire, valvominen ja alkoholi heikentävät immuunijärjestelmää. Tosin nyt moni nostaa esille vanhan ajattelun pienen alkoholiannoksen hyödyistä vilustumisoireisiin ja totta onkin, että hormeettinen annos eli esim. pieni konjakkiannos voi olla hyödyksikin. Suuremmat ja säännölliset annokset toimivat juuri päinvastoin.
Sauna ja avantouinti
Säännöllinen avantouinti vaikuttaa autonomisen hermoston eli stressinsäätelyn hallintaan. Itse pyrin uimaan meressä joka aamu vuoden ympäri ja kun niin teen, eivät taudit ole päässeet iskemään. Tämän allekirjoittavat kokemuspohjalta kaikki kylmäuijat. Ja on siitä tieteellistäkin näyttöä.
Kuuma-kylmävaihtelu tasapainottaa immuunijärjestelmää ja lisää sen herkkyyttää ja tehokkaampaa toimivuutta. Saunomisen ja talviuinnin yhdistelmä lisää resilienssiä eli muutosketteryyttä, sietokykyä ja sisua ulkoisille tekijöille ja taudinaiheuttajille
Asiantuntijat ovat antaneet sekä puolesta että vastaan-lausuntoja siitä, onko saunasta apua Koronaan. Kuitenkin kaikki ovat samaa mieltä siitä faktasta, että yleensäkin viruksissa ja myös Koronassa yli 56 asteen lämpötila tappaa virusta. Oma sisäinen lämpötila ei nouse saunassa kuitenkaan, kuten mittari voisi antaa oletta. Joka tapauksessa sauna on meillä Suomessa helppo ja hyödyllinen rentoutumispaikka. On hyvä muistaa, että sairaana saunominen ei ole suositeltaaa.
Sauna lisää tutkitusti valkosolujen tuotantoa, ennaltaehkäisee myös sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä ja nostaa immuniteettia.
Jo puolen tunnin kunnon saunominen kerran viikossa lisää valkosolujen tuotantoa. Esim. 3 vartin kierrosta 80-90 asteisessa saunassa vastaa aerobista harjoittelua ja lisää hyviä kuumashokkiproteiineja. Siihen lisättynä kylmävaikutus avannossa käymisen muodossa lisää vielä monia eri hyötyjä.
Hyvä ruokavalio suojaa ja vahvistaa
Esim. astmaatikoilla, kuten luonnollisesti kaikilla muillakin, hyvä ruokavalio tukee hyvää immuunijärjestelmää. Erityisesti epidemia-aikana kannattaa keskittyä erityisesti em. D-, C-vitamiinien ja sinkin riittävään saantiin.
Elimistömme bakteerit, mikrobiomit toimivat osana immuunijärjestelmäämme. Suoliston bakteerikannan diversiteetti eli moninaisuus on tärkeää. Bakteerit, esim. hiiva ja elämää tukevat eli probioottiset bakteerit, toimivat suolistossa hyväksemme. Värikkäät kasvikset parantavat hyviä bakteereitamme. Laadukas eläinproteiini suojaa suolistoa ja on tärkeää immuniteetillemme. Suoliston pinta on suolen sisällön ja verenkierron välillä oleva suojamuuri ja sen on tärkeää olla kunnossa. Huonossa kunnossa olevaa suoliston pintaa hoidetaan aminohappoglutamiinilla, jota on eläinproteiinissa.
Suolistoa vahvistava ja immuunijärjestelmää parantava ruokavalio
Monipuolinen ja puhdas ruokavalio on tärkeä. Toisin sanoen liian karsiutunut ruokavalio esim. liian vähäinen erilaisten kasvisten syöminen kasvattaa matalaa bakteerien diversiteettiä ja immuniteettia.
Glutationi on todella tärkeä antioksidantti, jota löytyy jokaisesta solustamme. Se mm. vähentää solutulehdusta ja lisää energiaa. Glutationi pitää solut toiminnassa ja puolustaa niitä vapailta radikaaleilta ja myrkyiltä. Sen tärkeitä rakennusaineita ovat seleeni ja rikki.
Sipulit, parsakaali, parsa, kanamunat ja juustot sisältävät rakennusaineita, jotka menevät suoraan glutationin tuotantoon.
Pakuri on suomalainen tehokas immuunijärjestelmän buustaaja. Se on itse asiassa yksi parhaista immuunijärjestelmän toiminnan parantajista, jota voi käyttää päivittäin. Pakuri on myös lakritsinomaista ja hyvänmakuista. Olen tehnyt pakurista pari reseptiäkin blogiin, esim. täällä.
Lakkakääpä eli reishi on toinen suomalainen myös laajasti immuunijärjestelmää vahvistava luontainen tuote.
Tyrni on yksi parhaista hyvän C-vitamiinin lähteistä, jota voi lisätä ruokavalioon monissa eri muodoissa. Samoin mustikka ja juolukka ovat todella monipuolisia antioksidanttilähteitä.
Jos haluaa käyttää viljoja, kannattaa suosia kotimaista kauraa, jossa suojaavaa beetaglukaania.
Hunajassa on lääkinnällisiä ja hyödyllisiä ainesosia. Hunaja saattaa olla käytännössä myös kaikkein hyödyllisin yskänlääke, kun taas monissa apteekin yskänlääkkeissä on myös mukana parasetamolia, joka heikentää omaa immuniteettiamme.
On hyvä kuitenkin muistaa, että yskiminen, samoin kuin niistäminenkin, on myös luontainen ja hyödyllinen asia, jolla saadaan taudinaiheuttajia, toksiineja ja patogeeneja, pois elimistöstä.
Huom. kuumentaminen tuhoaa hunajan hyödyllisiä aineita. Ayurvedan eli vanha intialaisen hyvinvointiopin mukaan kuumennettu hunaja muuttuu jopa haitalliseksi. Siksi hunaja kannattaa syödä sellaisenaan tai vaikka jogurtissa.
Valkosipuli on tutkimustenkin mukaan yksi tehokkaimpia luonnonlääkkeitä. Paras lääkinnällinen tapa on käyttää sitä tuoreena tai uutteina, koska liika kuumentaminen tuhoaa senkin hyviä ominaisuuksia.
Oreganoöljy on erittäin tehokasta ja suojaavaa ja sitä voi ottaa esim. matkustamisen yhteydessä.
Peinteinen luuliemi, johon lisätään esim. vahvoja yrttejä, valkospulia, sipulia, punajuurta, pippureita, oreganoa, inkivääriä ja kurkumaa on erinomainen puolustusjärjestelmälle ja hyvälle bakteerikannalle. Toki liemen voi tehdä myös kasisversiona, mutta luuliemessä on hyvin kollageenia ja muita immuniteetille tärkeitä perusaminohappoja.
Punajuurien nitraatit lisäävät typpioksidin tuotantoa, joka vaikuttaa immuunijärjestelmässä ja saattaa estää virusten jakautumista esim. Koronassa.
Heraproteiinissa on myös todettu suotuisia vaikutuksia.
Probiootit ovat elimistölle hyödyllisiä bakteereita ja niitä on tutkittu influenssan yhteydessä. Niitä on hyvin monenlaisia. Nykyään ruoka on niin prosessoitua ja steriiliä, että siitä on haastavaa saada reilusti hyödyllisiä prebiootteja, jotka takaavat hyvät olosuhteet suolistolle.
Prebiootteja saa parsasta, artisokasta, sipuleista, soijapavuista, juustoista, perinteisestä salamimakkarasta, hapatetuista maitotuotteista kuten jogurtista, Yosa-tuotteista, hapankaalivalmisteista ja kombuchasta. Yleensäkin hedelmissä, marjoissa, vihanneksissa, palkokasveissa, siemenissä ja päkinöissä on prebiootteja.
Lisäravinteena nautittuna tutkimustulosten mukaan tehokkain hyöty on Probiootti plantariumilla. Antibiootit tuhoavat elimistön hyvää bakteerikantaa ja antibioottikuurin jälkeen on hyvä kiinnittää erityistä huomiota probioottien saantiin.
Ketodietti eli vähähiilihydraattinen ruokavalio ja paasto
Itse olen syönyt nopeita hiilihydraatteja, erityisesti sokeria ja viljoja, erittäin kohtuullisesti tai kokonaan vältellen jo yli 10 vuotta. Hedelmiä sen sijaan syön ja niiden vaikutus onkin erilainen kuin esim. sokerin ja valkaistujen viljojen. Oma olotila ja lisääntyneet tutkimustulokset ovat puhuneet turhien hiilihydraattien vähentämisen puolesta koko tämän ajan.
Uutisoinnin ja esim. hiiritutkimuksen mukaan ketogeeninen ruokavalio auttaa ainakin influenssan hoidossa ja siitä toipumisessa lisäten elimistön T-soluja. Ketoosissa aktivoituvat tietyt biokemialliset solut, jotka ovat hyödyllisiä hapetusstressin laskemisessa. Näin ketogeeninen dietti auttaa auttaa suojaamaan influenssan pääsyltä elimistöön.
Ketoosi toimii todella hyvin myös koska bakteeri-infektiot syövät runsaasti glukoosia eli sokeria, joka ei kuulu ollenkaan ketodiettiin.
Paasto
Paastoan yleensä viikon keväisin ja isäksi pieniä pätkäpaastoja epäsäännöllisesti. Paastosta on monenlaista hyötyä ja tässä yhteydessä kiinnostaa lähinnä autofagia.
Kalorien rajoittamien, kuten ketoosidietti tai paasto, aktivoi autofagiaa eli elimistön luontaista kykyä kierrättää vahingoittuneita soluja energiaksi.
Siksi säännnöllinen paastoaminen ja esim. pätkäpaasto vahvistaa immuniteettia. Tästä syystä esim. lapset ja eläimet, usein aikuisetkaan eivät yleensä taudin aikana halua juurikaan syödä, mikä on hyväksi.
Paasto myös laskee matala-asteista tulehdusta ja parantaa verensokerin säätelyä. Paaston tukema autofagia on erittäin oleellista myös ikääntymisen oireiden hidastamiseksi.
Lepo
Esim. jatkuva tukkoisuus ja nuha ovat yleensä signaali ylikunnosta tai -rasittumisesta ja merkki siitä, ettei saa tarpeeksi lepoa ja palautumista. Samalla voi olla puutoksia ruokavaliossa ja ravintoaineissa. Balanssi on tärkeää immuniteetillekin eli vaikka liikunta on tarpeellista, yhtä tärkeää on myös palautuminen ja lepo.
Mieli, ajatukset ja tunteet
Nyt päästäänkin lempiaiheeseeni eli mieleen ja aivoihin. Kvanttifysiikka ja epigenetiikka ovat kehittyneet huimaa vauhtia ja todistaneet ajatusten ja tunteiden oleellista merkitystä terveydelle ja koko elämälle. Ajatuksilla muovaat terveyttäsi, tulevaisuuttasi ja koko olemassaoloasi. Tässä yhteydessä kiinnostavaa on psykoneuroimmunologia, joka tutkii mielen, ajatusten ja tunteiden vaikutusta immuunijärjestelmään. Tiedetään, että positiivisuudella on erittäin suuri vaikutus puolustuskykyyn ja terveenä pysymiseen sekä paranemiseen.
Ihminen on kokoelma esihistoriallista perimää, käytännössä valtava määrä subatomisia hiukkasia, yhdistelmä erilaisia organismeja eli loppujen lopuksi energiaa, jota tietoisuus johtaa. Oma tietoisuutemme on kaiken toimintamme komentokeskus. Viha ja pelko myrkyttävät ja rakkaus ja ilo parantavat.
Mediailmapiiri
Harvardin tutkimustuloksen mukaan nykyään yli 90% lääkärikäynneistä aiheutuu alunperin stressistä. Tässä mielessä tämän hetkinen mediailmapiiri on erittäin haastava ja ristiriitainen.
Todennäköisesti lähipäivinä on esillä entistä enemmän hurjia Korona-skenaarioita, minkä tarkoituksena on osaltaan selittää ja hyvittää hallituksen julkistamia äärimmäisiä toimenpiteitä, jotka osaltaan lisäävät uudenlaista ahdinkoa tilanteeseen.
Ympärillä olevat maat helpottavat ihmisten huolia rahalla. Ruotsin hallitus ohjasi 28 miljardia euroa tämän talouskriisin hoitoon, etteivät yksityiset työnantajat joudu irtisanomisiin. Työnantajien palkkakustannukset puolitetaan ja veroihin ja työnantajamaksuihin annetaan lykkäystä.
Tanska lupaa maksaa kolme neljäsosaa irtisanomisuhan alle joutuneiden palkoista. Saksa lupasi ottaa käyttöön 550 miljardin euron paketin ja käytännössä rajatonta rahoitustukea yrityksille.
Meille on juuri julkaistu pelkkiä rajoitteita ja pohdittavaa, miten hoidamme esim. läheisten mielenterveysongelmaisten ikäihmisten selviytymisen yksin jättämisestä. Tai entä ne työpaikat, joita ei voida hoitaa etänä tai alle 10 hengen voimin. Entä matkailusektori. Huoli kohdistuu myös osaavan ja ahkeran terveydenhoitohenkilöstömme ja ruokakauppoja pyörittävien työntekijöiden resursseihin ja jaksamiseen.
Ja jos tälle linjalle lähdetään, on lista nyt pitkä.
Tässä tilanteessa on hyvä pitää mielessä, että jokaiselle maalle on hyötyä kaikkien muiden maiden taloudellisesta hyvinvoinnista. Naapurien tämänhetkiset tukipaketit eivät ole meiltä pois. On Suomen kanta jatkossa mikä tahansa, me tulemme joka tapauksessa kestämään kuukauden poikkeustilanteen. Tai niin kuin presidenttikin sanoi, raha on vain rahaa ja nyt tärkeintä on itsestä ja toisista välittäminen.
Nyt jos koskaan on oikea aika ottaa käyttöön henkilökohtaiset keinot oman komentokeskuksen eli mielen hoitamiseen. Asenne ratkaisee tässäkin ja ikiaikaisia työkaluja sen ylläpitämiseen on paljon.
Huumori parantaa
Nauraminen ja hauskanpito on tällaisena aikana oleellisen tärkeää. Krooninen pelko laskee immuunijärjestelmää ja median rummutus lisää kollektiivista pelkoa.
Positiivisuus, huumori ja nauraminen buustaavat aina puolustuskykyä. Huumori on myös ollut kautta aikojen esim. monien joogagurujen ja muiden henkisten johtajien tunnustettuja hyveitä.
Tiedetään monia tapauksia, joissa ihminen on parantanut itsensä vakavista sairauksista sulkemalla pois kaiken negatiivisuuden ja keskittymällä komedioihin ja huumoriin. Tiedetään, miten valtava voima on suuren ihmisjoukon mielialalla.
Huomaa, että juuri nyt on kaunis alkava kevät. Nauti siitä. Naura, pidä hauskaa ja huomioi, että pelon ja potutuksen lietsominen laskee immunijärjestelmää ja edistää taudinaiheuttajien etenemistä.
Vaikka onkin hyvä olla perillä siitä, missä mennään – ei hysterialle ja sensaatioille kannata antaa tilaa omassa mielessään. Median rummutus lisää kollektiivista pelkoa ja altistaa epidemian leviämistä. Lisäksi huoli huonontaa unen laatua ja määrää. On erittäin epäterveellistä seurata esim. reaaliaikaista taudin leviämistä ja sen sijaan hyödyllistä katsoa vaikka hyviä komedioita.
Onnellisuus on antamista ja jakamista
Aidon onnellisuuden suurin lähde on jo esim. Buddhalaisuuden, Kristinuskon ja lähes kaikkien uskontojen sekä nykytieteen tutkimustulostenkin perusteella antaminen, jakaminen ja pyyteetön toisten auttaminen. Nyt on hyvä hetki miettiä niitä keinoja, joilla voi auttaa vaikka yksinäisiä sukulaisia tai naapureita. Tai minkälaisilla hankintapäätöksillä voi helpottaa suomalaisen pienyrittäjän tilannetta. Nyt kun yleinen oravanpyörä rauhoittuu, on jokaisella antaa enemmän omasta ajastaan toisille ihmisille ja aidolle välittämiselle.
Tämän hetken kauppojen hyllyjä mittaillessa voisi hetken miettiä myös sitä, onko tärkeää opettaa mallia perheen lapsille, että meille haalitaan wc-paperia kesään asti samalla kun muilla kaupan asiakkailla tai naapureilla ei ole sitä edes loppuviikoksi? Mitä jos mieluummin mietittäisiin sitä, onko kaikilla tarpeeksi sitä mitä nyt tarvitaankin. Tämä voi olla hyvä hetki opetella antamista ja toisen asemaan asettumista.
Eikö epidemian pitäisi opettaa meille jo sitä, että olemme kaikki ihmisarvoltamme täysin samanlaisia? Nyt hyviin ja toivottuihin tuloksiin päästään vain yhdessä ja yhteisillä pelisäännöillä. Sivistyneen yhteiskunnan hyvinvointia ei mitata suurimmilla kyynärpäillä, se mitataan heikoimman lenkin selviytymisellä.
Oma vinkkini on, että käytä tänään parhaat työkalusi hyvän mielen asioihin ja niihin, joista koet olevan hyötyä.
Olen itsekin yrittäjä ja työllistän kourallisen hyviä tyyppejä. Nyt aion keskittyä työn tekoon entistäkin suuremmalla innolla ja sydämellä. Oma osaamiseni on aina sijoittunut innovatiivisuuteen ja nyt jos koska sille on tarvetta.
Minullakin on huoli huonossa kunnossa olevasta näkövammaisesta äidistäni, jonka kanssa etäsosiaalisuus ei ole ratkaisu. Aion miettiä äidin huolehtimiseenkin uusia keinoja.
Nauti kaikesta hyvästä
Jokaisella tilanteella on myös hyvät puolet. Yhteinen globaali huolenaihe on ollut ympäristön ja ilmaston tilanne. Nyt siitä ei puhuta mitään – kun juuri nyt saa aidosti nauttia siitä näkökulmasta, että Kiinan suljettua suuret tehtaansa pariksi viikoksi, ilma puhtaus parani 80%:lla. Ja eikö lentäminen ole ollut yksi suurimpia haasteita ilmastolle? Ei ole nyt. Sama koskee kuluttamista.
Tärkeää on miettiä myös niitä henkilökohtaisia keinoja. Mitä kaikkea voit tehdä nyt hyvän mielen rakentamiseksi? Kun sinulla on jo ihan tarpeeksi ja liikaakin faktaa koko tilanteesta, lopeta se turha analysointi. Nauti ylimääräisestä ajasta ja hiljentyneestä ilmapiiristä. Kerrankin ei tarvitse mennä ja tulla edestakaisin minuuttiaikataulun kanssa.
Stressaantuneena on hyvä pohtia myös aika-ajattelua. Mieti, miten asiat ovat kahden kuukauden, puolen vuoden tai kahden vuoden päästä. Pian on taas kaunis kesä ja jonkin ajan kuluttua koko tämä vaihekin on käytännössä unohdettu.
Tee aarrekartta niistä asioista, joita haaveilet elämääsi. Piirrä ja kirjoita siihen lyhyen ja pitkän välin unelmasi ja ripusta se seinälle tai teippaa vaikka makuuhuoneen oveen, jolloin näet sen aina ovesta kulkiessasi.
Pidä kiitollisuuspäiväkirjaa ja listaa siihen kaikki se, mistä sinulla on aihetta olla kiitollinen. Jatka listaamalla joka päivä kolme sen hetkistä kiitollisuuden aihetta. Huomaat takuulla positiivisen vaikutuksen mielessäsi.
Anna itsesi nauttia kauniista ilmasta, luonnosta, taiteesta, käsitöistä, uusien asioiden oppimisesta. Soita kaukana asuvalle ystävälle, kuuntele lempimusiikkiasi ja lue hyvä kirja. Harjoittele omaa mielenrauhaa ja tyyneyttä. Näitkö jo aikaisemman kirjoitukseni Luontomeditaatio vastavoimaksi tämän hetken mediailmapiiriin?
Älyttömän hyvä tietopaketti! Just mietin, että mitä vitamiineja ois nyt hyvä ottaa ja mistä löytyis tietoa niistä.
Hei! Voi kiitos. Ihan älyttömän kiva kuulla, että tästä on hyötyä, kun innostuin kirjoittamaan aiheesta paljon enemmän kuin ajattelinkaan. Vitamiineista ja lisäravinteista tiedetään niin paljon, ja on tärkeää panostaa niihin tällaisina aikoina. Kivaa viikkoa sinullekin.
Kiitos! Hyviä juttuja. Saunassa tulee käytyä muutenkin joka toinen päivä.
Hei! Sauna on ihana rentoutumispaikka ja tuplasti parempi kun vielä tietää sen terveyshyödyt. Me suomalaiset saamme olla onnekkaita meidän aktiivisesta saunakulttuurista. Minullekin tuli yllätyksenä, että esim. edes Ruotsissa ei ole ollenkaan niin yleistä kuin meillä, että useimmissa asunnoissa on omat saunat. Nautitaan siitä.