Näin ensi yön ruosteenpunainen täysikuu vaikuttaa meihin

Näin ensi yön ruosteenpunainen täysikuu vaikuttaa meihin Talvella koettiin monta  poikkeuksellista kuuilmiötä. Silloin kuu kävi lähempänä maata kuin kenenkään meidän elinaikanamme ja ainakin minä tunsin sen selkeästi olossani ja lähinnä huonoissa yöunissa monena peräkkäisenä yönä.  Silloin kirjoitin todella suosituksi nousseen postauksen Täysikuun vaikutus ihmisiin – kuuhullu ilmoittautuu. Sen jälkeen monta täysikuuta on päästänyt minut helpommalla, mutta tällä viikolla ei ole jäänyt epäselväksi kuun läsnäolo ja siksi palaan taas tähän kiinnostavaan aiheeseen.

Meistä reilusti yli puolet on nestettä ja hormonit ohjaavat niin vahvasti elämäämme, että maapallon nesteitä säätelevällä kuulla on moniin meistä vaikutuksia. Niistä on tiedetty jo ikivanhoissa kulttuureissa, mutta niitä on varsinaisesti tutkittu vasta vähän. Edelleen ainoa taitaa olla tuo aikaisemminkin viittaamani sveitsiläistutkimus, jossa pystyttiin selkeästi osoittamaan suurimman osan tutkimukseen osallistuneista ihmisistä nukkuneen huomattavasti  huonommin täydenkuun aikana.

Kiinnostavaa oli se, että he eivät tienneet tutkimuksen aihetta, eivätkä että on täysikuu. Tutkimuksessa ihmiset nukkuivat vähemmän, nukahtaminen kesti pidempään ja vuorokausirytmiä säätelevässä ja nukahtamista auttavassa melatoniini-hormonin tasossa oli selkeä lasku. Itse nukahdan yleensä illalla ihan hyvin, mutta herään kesken unien ja tunnen jo sen tutun virkeän olotilan aivoissani, joka estää uudelleen nukahtamisen tunteihin.

Usein myös oletetaan, että täysikuun valo tai silloin esiintyvät ns. aurinkopilkut herkistävät valoherkkien (juu, siinä olen myös omimmillani) ihmisten unta. Silloin kuu on aurinkoa vastapäätä ja sen valoisuus suurimmillaan. Tässä tutkimuksessa ihmiset eivät kuitenkaan edes nähneet kuuta tai sen valoa.

Minua kiinnostaa myös se, miksi toisinaan täysikuun vaikutus on niin paljon suurempi kuin muulloin. Jos tätä osaisi ennakoida, voisi sen ottaa huomioon elämässään ja vaikka työkalenterinkin suunnittelussa. Päästäisin ainakin itseni helpomalla silloin kun tiedän unituntien hupenevan lähes olemattomiin, kuten nyt.

Näin ensi yön ruosteenpunainen täysikuu vaikuttaa meihin

Tuntuu siltä, että nämä täysikuut, jotka yhdistyvät muutenkin poikkeukselliseen kuuilmiöön vaikuttavat tavallista enemmän. Tällä viikolla olen tosiaan heräillyt jo kahden-viiden välissä, vaikka varsinainen täysikuu on vasta tänään. Nyt tänä yönä täysikuuhun yhdistyy myös täydellinen kuunpimennys. Kuu on syvimmillään vähän ennen puolta kahtatoista, jolloin se saattaa näyttää upean ruosteenpunaiselta. Koko pimennyvaihe kestää lähes kaksi tuntia. Täydellinen kuunpimennys on myös suhteellisen harvinainen ilmiö, joka nähtiin meillä viimeksi syksyllä 2015.

Täysikuulla on muitakin vaikutuksia kuin unen heikentyminen. Silloin haavat umpeutuvat huonommin ja kirurgisia toimenpiteitä ei kannat tietentahtoen ajoittaa siihen ajankohtaan. Päänsäryt ovat usein intensiivisempiä ja monet voivat olla hermostuneita, aggressiivisiakin.

1700-luvulla annettiin jopa pienempiä tuomioita täydenkuun aikana tehdyistä rikoksista ja silloin otettiinkin käyttöön kuuhulluus-termi.

Toisaalta sanotaan myös, että mitä teetkin muutama tuntia ennen ja jälkeen täysikuun, muuttuu menestykseksi. On myös ajateltu, että täysikuun aikaan valvominen on meillä geeneissä ja johtuu siitä, että ennen sähkövaloa esim. maanviljelijöiden oli helpompaa tehdä töitä kuun valossa yölläkin.

Täysikuu myös lisää turvotusta, minkä huomaan itse selkeästi. Silloin ei ole hyvä aika aloittaa esim. puhdistavia kuureja. Niiden paras aika on sen jälkeen. Kun kuu alkaa pienentyä, elimistökin alkaa hankkiutua eroon sellaisesta, jota ei tarvitse. Silloin huomaan itsekin lisääntyvän energian ja silloin on suositeltavaa tehdä kestävyyttä vaativia projekteja tai vaikka aloittaa paasto.

Illalla olemme taas takaisin saaressa, josta nämä kuvatkin on pari iltaa sitten otettu. Kuvissa on auringonlasku, mutta ne sopivat minusta tunnelmaltaan kuvittamaan tätä aihettakin. Ne otettiin samaan aikaan ja samassa aitiopaikassa, jossa olemme täysikuutta tänään tiirailemassa. Tai ehkä olen jo silloin niin väsynyt, että pääsen viimein syvään uneen. Usein nimittäin valvon eniten juuri pari yötä ennen täysikuuta.

hyvinvointi
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *