Maapallomaanantai: Oma ekohaaste arjen tekemisiin
Pieniä muutoksia elämäntavoissa on aina helpompi tehdä kuin suuria. Myös muutosten kasvaminen tavaksi vie aikaa ja toistoja. Tämän on varmasti jokainen huomannut yrittäessään vaikka muuttaa ruokavalioa, aloittaa pidemmän tauon jälkeen liikuntaa tai lopettaa kahvin juontia.
Sama koskee myös ympäristöystävällisemmän arjen tuomista osaksi omaa elämäntapaa. Kukapa ei haluaisi suojella maapalloamme omilla valinnoillaan. Tuntuu kuitenkin, että aihepiirin ympärillä on paljon erilaista viestintää ja osa siitä niin sekavassa, ahdistavassa tai tuomitsevassakin muodossa, että helpoin ratkaisu on ummistaa silmänsä ja jatkaa totuttuja tapoja ja pysytellä omalla mukavuusalueellaan.
Luontoystävällinen toiminta on kuitenkin sekä uutta ja rakentavaa ajattelutapaa, että tärkeää asennoitumista. Yleensä elämäntavat, jotka ovat hyväksi maapallolle, ovat hyväksi myös meille ihmisille, luonnollisestikin. Kävelyn lisääminen kohottaa kuntoa ja mielialaa. Kasvispainotteinen ruoka edistää enegisyyttä ja hyvinvointia. Liiasta tavarasta luopuminen tekee tilaa ajatuksille ja luovuudelle jne.
Oma ekohaaste arjen tekemisiin
Ajattelinkin haastaa itseni joka kuukausi johonkin sopivan kokoiseen elämänmuutoseen, joka on hyväksi luonnolle, minulle ja arvomaailmalleni. Muutoksen ei tarvitse olla mitään valtavan suurta ja mullistavaa. Se voi olla tapa, jota jo muutenkin noudatan aika usein, mutta johon haluan sitoutua säännöllisemmin.
Pienet teot myös johtavat usein isompiin muutoksiin. Tämän suunnitelman mukaan olen vuoden päästä lisännyt elämäntapoihini 12 ekotekoa, millä on jo iso vaikutus omiin tekemisiini.
Parin viikon takaisessa Maapallomaanantaissa kirjoitin motiiveistani ja ajattelutavastani, jonka mukaan jokaisen teoilla on aina merkitystä, niin myös ilmastoasioissa. En ajattele, että pienen Suomen vaikutus olisi liian vähäpätöinen toteutettavaksi.
Kaikki parhaat keksinnöt ja ihmiskuntaa eniten vaikuttavimmat innovaatiot ovat lähteneet alunperin yhden ihmisen tai pienen ryhmän aloituksesta. Tämän ajattelutavan allekirjoittaa muuten myös Steve Jobs. Katsoimme viikolla Netflixistä sen Steve Jobs-leffan, jota tähdittää onnistuneesti Ashton Kutcher. Steve uskoi vakaasti ajatukseen, että jokainen voi halutessaan tehdä asioita, jotka vaikuttavat koko paapalloon ja kehittävät koko ihmiskunnan yhteistä hyvää. Ja vaikkei tässä ekohaasteprojektissani Applen kokoiset teot siintäisi tavoitteena, uskon aina myös siihen, että mitä enemmän ihmisiä tekee yhdessä pieniä asioita, sitä tehokkaammin korkoa korolle -vaikutus kasvattaa vaikutuksia.
Siksi haastan itseni ja myös sinut aloittamaan joka kuukausi vuoden loppuun asti pienen tai suuren ekoteon omassa arjessani. Tärkeintä on se, että pyrin noudattamaan sitä säännöllisesti – mutta toisaalta ymmärrän myös, etteivät asiat ole mustavalkoisia. Tapaa ei kannata jättää aloittamatta siksi, että se tuntuu liian haastavalta toteutettavasti 100%. En ole kovinkaan ehdoton persoona, eikä se tuntuisikiaan omaltani, tai edes kovin järkevältä. On parempi vähentää jotain ympäristöä kuormittavaa toimintaa kuin jättää se tekemättä siksi, että tietää ehdottomuuden olevan hankalaa tai mahdotonta.
Mikä voisi olla sinun arkielämäsi ekoteko, jonka aloitat maaliskuun alussa? Kerron ensi Maapallomaanantaissa omani.