Maapallomaanantai: Allekirjoita Ilmastoveivi

Maapallomaanantai: Allekirjoita Ilmastoveivi

En ajattele, että on ihan sama, mitä suomalaiset tekevät maapallon ja ympäristön eteen, kun väkirikkaat maat vain edistävät ilmastonmuutosta ja meitä on täällä niin vähän kuitenkin. Että mitä väliä omilla ostoksillani on, kun ilmaan nousee päivittäin 100 000 lentokonetta.

Melkein kaikki suomalaiset (98%) kokevat ilmastonmuutoksen vakavaksi ongelmaksi. Valitettavasti  HS:ssä julkaistun ilmastogallupin mukaan suomalaiset vaativat tiukkoja toimia ilmastonmuutoksen hidastamiseksi, mutta niitä pitäisi toteuttaa jonkun muun. Tähän mielipiteeseen olen törmännyt yllättävän monissa keskusteluissa. Ja siihen, että pitäisi olla jokin ylimääräinen porkkana tai sanktio ennen kuin ilmastoasiat kiinnostavat konkreettisesti omassa arjessa.

Haluaisin antaa tähän toisenlaista näkökulmaa. Minusta ainoa oikea tapa estää tai hillitä  ilmastoahdistusta, kuten kaikkea muutakin ahdistusta, on toimia itse. Minussa on jotenkin sisäänrakennetuna malli, että jos joku asia huolestuttaa, mieti keinoja sen parantamiseksi ja toimi mahdollisimman konkreettisesti niiden mukaisesti. Tee niitä pieniä tai suuria tekoja, jotka sinulle ovat sopivia. Se on myös oman mielen hoitamista. Suuntaan mieluiten ahdistuksen tai epätietoisuuden synnyttämän energian  asioita parantaviin tekoihin kuin pelkoon. Tässäkään asiassa on turha jäädä lepäilemään laakereilleen, ja odotella että suurvaltojen presidentit tekevät mullistavia muutoksia. Päinvastoin, uskon että kaikki on mahdollista meistä jokaiselle ja ehkä täältä Euroopasta lähteneet muutokset vasta saavat suurvallatkin kunnolla liikkeelle.

Minusta koko ihmiskunta on yksi kokonaisuus, jonka jokainen yksittäinen henkilö on merkityksellinen. Yksittäisen ihmisen ei kuulu vetäytyä vastuusta ja ajatella, että muutos pitää tapahtua jossain muualla. Jokaisen omat teot vaikuttavat suoraan ja lisäksi esimerkin kautta ympärillä oleviin ihmisiin, joiden tekemiset taas vaikuttavat heidän ympärillään ja hyvin pian onkin kyseessä jo ketjureaktion vaikutus todella suuren ihmismäärän tekemisiin.

Jokainen ihmiskunnan oivallus, keksintö, uuden alku ja muutos on alunperin yhden ihmisen tai ihmisryhmän idea. Pienet teot vaikuttavat ja saavat aikaan korkoa korolle ilmiön. Perhosefeki eli kaaosteoria on hyvä vertaus siitä, että perhosen siivenisku voi saada aikaan tapahtumasarjan, joka johtaa myrskyyn maapallon toisella puolella. Silloin muutoksen koko ei ole mitenkään verrannollinen sen määrään, vaan pienetkin muutokset saavat aikaan mullistavan suuria vaikutuksia.

Eikö olisikin vastuunpakoilua vajota ilmastoahdistukseen ja odottaa toimintaa vain muilta? Me suomessa olemme tarpeeksi koulutettuja, analyyttisiä ja hyviä ongelmanratkaisijoita  kantaaksemme vastuuta omista teoistamme ja myös keksimällä ideota muiden inspiroimiseksi hyvän eteen. Ja jos ei tämän ihanan maapallomme ja sen luonnon hyvinvoinnin edistäminen ole tarpeeksi hyvä motivaatio niin mikä sitten?

Sininen hetki merellä

Maapallomaanantai: Allekirjoita Ilmastoveivi

Hyvä ja nerokas esimerkki suomalaisesta oivalluksesta ilmastoasioissa on Ilmastoveivi. Se on yksittäisten suomalaisten käynnistämä kampanja, jonka tavoitteena on saada 500 000 ääntä vetoomukseen, joka luovutetaan kevään vaalien jälkeen uudelle pääministerille. Suomi on EU:n neuvoston puheenjohtajamaa heinäkuusta joulukuuhun 2019. Veivin allekirjoittaneet haluavat Suomen ottavan EU:n johdossa ratkaisevan roolin ilmastonmuutoksen hillitsemisessä niin että tavoite voi olla esimerkiksi pyrkiä saamaan neuvoston jäsenten sopimus ilmastonlämpenemisen tavoitetason asettamiseksi 1,5 asteeseen.

Sitä suurempi lämpeneminen voi aiheuttaa peruuttamattomia ekosysteemin muutoksia, ja EU:n nykytoimilla ilmasto lämpenee 3,5 astetta lähivuosina. EU:n sitoutumisen luonnollinen jatke olisi suurvaltojen painostaminen paremmalle polulle.

Kampanja on poliittisesti sitoutumaton ja hyvä osoitus yksittäisten ihmisten alkuunsaaman joukkovoiman käytöstä. Suomella on hyvään aikaan ratkaiseva asema valjastettavaksi meidän kaikkien yhteisen ilmastomme ja maapallomme hyväksi. Käy lukemassa lisää aiheesta ja allekirjoittamassa Ilmastoveivi täällä ja jaa hyvää sanomaa eteenpäin <3

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *