Kolme hyvää syytä treenata keskivartaloa

Kolme hyvää syytä treenata keskivartaloa

Useimmille meistä syntyy treenatessa jokin suosikkikoht,jota on helpompi ja sen takia kivempi treenata eniten. Yleensä se on joko ylä- taialavartalo. Itselläni jalat ovat olleet aina vahvat ja heikoinkohta taas hartiat. Keskivartalo on ollut sellainen ”no joo, treenaan aina salilla vähän sitäkin”.

Vasta viime aikoina olen oppinut antamaan keskivartalotreenille sille kuuluvan arvon. Se on oikeastaan arjessani kaikkein eniten laiminlyöty. Istun paljon, niin kuin useimmat meistä, mikä vääntää alaselkää väärään asentoon ja laiskistuttaa pakaroita ja takareisiä. Lantion ja alaselän lihasten jumiutumista tai heikentymisestä olen saanut usein kiittää hartia-ja pääsärkyjä, vaikken ole edes tajunnut sitä.

Viime aikoina olemme treenanneet Juliaanan kanssa usein yhdessä – tai ainakin yhtä aikaa, ja se on saanut minutkin innostumaan enemmän keskivartalon vahvstamisesta. Esim. vatsalihastreenin ei tarvitse olla se, mitä tehdään muutama minuutti joka treenin lopussa, vaan se voi olla koko treenin keskiössä.

Vatsalihaksetkin tottuvat nopeasti. Ei ole hyödyllstä tehdä isoa sarjaa vain istumaannousuja säännöllisesti. Kannattaa vaihdella liikkeitä, niiden suuntia ja järjestystä ja keksiä ihan uudenlaisiakin lliikkeitä ja lisätä samalla myös selän puolen treeniä.

Ensi viikolla on tarkoitus käydä osallistua ensimmäistä kertaa puolen tunnin core-treeniin, mistä odotan saavani taas paljon uusia ideoita.

Keskivartalon treenin kehittämiseen pätee samat keinot kuin muuhunkin treenaamiseen. Kirjoitin niistä enemmän postauksessa Nopeampaa kehitystä treenaamiseen. 

Kaikki treenaaminen tehostuu

Keskivartalon voima ja hallinta on tärkeää kaissa urheilulajeissa ja arjen liikkumisessa. Esim. mailapeleissä, juoksussa, joogassa ja voimistelussa keskivartalo on voiman koordinoija ylä-, ja alakropan välissä. Heikko keskivartalo heikentää koko suoritusta.

Ei selkäkipuja

Selkäkivut ovat niska-ja hartiakipujen lisäksi meidän länsimaisen istumakulttuurin edustajien yleisimpiä vaivaoja. Hieronnassa, kiropraktikolla ja muissa hoidoissa saa selkää rentoutettua, mutta pysyvin ja tärkein hoito on hyvä lihaskunto. Erityisen tärkeitä ovat alaselän lihaskunto ja keskivartalon hallinta. Selän voima kannattelee myös vatsalihaksia ja päinvastoin.

Vyötärö pysyy kuosissa

Hyvässä kunnossa oleva keskivartalo parantaa ryhtiä. Silloin alaselkä ei notkistu ja pullota vatsan asentoa. Rasvaa keskivartalon treeni ei vatsastakaan merkittävästi yksin polta, vaan siihen tarvitaan myös hyvä ruokavalio; paljon tuoreita kasviksia, tarpeeksi proteiinia, kohtuudella hiilareita.

 

 

treeni-ja-ravinto lihakset kuntosali vatsalihastreeni
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *