Hyvinvointipäiväkirja ihan tavallisesta viikosta

Hyvinvointipäiväkirja ihan tavallisesta viikosta Parin kiireisen viikon flunssailun jälkeen olo on taas viimein hyvä, jeeee! Sairastan niin harvoin, että pidän joka päivään kuuluvia hyvinvointivalintoja itsestäänselvyytenä, niin että sitten kun pitääkin priorisoida lepoa aina kun pystyy, en millään jaksaisi odottaa tervehtymistä.

Lisäksi vielä kantapään luupiikki on tainnut tulla polven virheasennosta, mutta niiden kuntouttaminen on vain kivaa ja muutakin hyvinvointia tukevaa puuhaa – eli flunssan jälkeen tunsin ja julistin itseni taas terveeksi perjantaina. Päätin samalla pitää omaksi motivaatiokseni viikon hyvinvointipäiväkirjaa. Välillä tekee hyvää kirjoittaa ylös ihan tavallisista päivistä niistä asioita, jotka ovat meille hyväksi; liikkumisesta, mikrotauoista töissä, terveellisestä syömisestä ja kunnon yöunista. Silloin niihin tulee kiinnitettyä enemmän huomiota ja pidettyä niitä myös helpommin mukana arjessa.

Viime lauantai oli ensimmäinen päivä, jolloin kuumetta ei ollut ollenkaan ja muutenkin olo oli hyvä. Eli pääsisin viimein taas tekemään niitä asioita, joista tulee hyvä olo. Viikon edetessä huomasin kuitenkin, että olo oli edelleen usein vähän puolikuntoinen, jolloin hyvinvointipäiväkirjasta ei tullut mitenkään tyypillisen treenipainotteista, vaan se keskittyy lähinnä jaksamista ylläpitävään palauttavaan liikkumiseen, venyttelyyn ja kävelyyn ulkona ja hyvän olon ja mielen hoitamiseen ihan tavallisena viikkona. Eli olikin aika kiva kokemus tehdä tällaisia huomioita omasta viikosta ja huomata itsekin miten pienillä asioita arjessa voi boostata tervehtymistä ja jaksamista.

Hyvinvointipäiväkirja ihan tavallisesta viikosta

Lauantai

Edellisenä iltana miehen työn puitteissa osallistuimme gaalailtaan ja kävelimme sieltä nukkumaan vielä hotelliin. Lauantaiaamuna Radisson Plazan ihanan monipuolisella, ja paljon terveellisiä makupaloja sisältävällä aamiaisella istuessani puhelimeen kilahti viesti ystävältäni. Lähtisinkö kolmelta kävelylle. Jeeees, vastasin noin sekunnissa, koska tämä oli ensimmäinen päivä, jolloin maltoin lähteä kunnon kävelylle oikeastaan kahteen viikkoon eli lomareissun ja flunssan alun jälkeen.

Kävelimme pitkän lenkin vanhoissa kotimaisemissani ja kiersimme Viikin pellot kokonaan. Melkein palattuamme törmäsimme veljeeni ja heidän Ändy-koiraansa, jotka olivat ihan sattumalta osuneet juuri siihen kohtaan ja samaan aikaan myös. Eli jatkoa vain lenkille.

Yhteensä 2,5 h kävelimen raittiissa ulkoilmassa ja auringovalossa tuntui taivaallisen hyvältä, vaikka kantapää sai siitä vähän siipeensä. Venyttelin jalat kunnolla heti kotiin tullessani ja palkitsin jalkani vielä lämpimällä öljyhieronnalla.

Illalla päätimme mennä tosi aikaisin nukkumaan ja rentoutin mieleni Pitkällä unirentoutuksella, jota suosittelen jokaiselle herkkäuniselle.

Sunnuntai

Miehen lähdettyä töihin laitoin kuulokkeet korville, kuuntelin meditaatioaiheista äänikirjaa Joe Dispenzan Luo itsesi uudelleen – joka sisältää niin paljon kvanttifysiikan ja epigenetiikan tutkimuksiin perustuvia mahdollisuuksia oman mielen ja elämän keittämiseksi, että olen ihan koukussa kirjaan  – onneksi se on niin pitkä, että siitä riittää vielä monelle lenkille. Tein tunnin kävelyn kirjaa kuunnellen ja auringonvalosta nautiskellen.

Kun viime  vuonna loukkasin polveni ja kävin sen jälkeen fysioterapeutilla useamman kerran seurannassa ja oppimassa uusia kuntoutusliikkeitä, tajusin etten olisi mitenkään saanut polvea täysin kuntoutettua ilman niitä. Nyt Googletin hyvät venyttelyohjeet plantaasifaskiitin eli kantapäätulehdukseni / luupiikin hoitoon.  Otin fyssarin venyttelyohjeet heti käyttöön,  ja päätin tehdä niitä päivittäin kunnes oireet loppuvat.

Maanantai

Herättiin aikaisin ja mentiin miehen kanssa yhdessä käymään meren rannalla. Koska flunssan takia pidin taukoa meressä uinnista, olin taas odottanut pulahdustani ja sen tuomaa hyvää oloa todella paljon. Vähän jännitinkin, koska edellisestä meriuinnistani oli kulunut jo pari viikkoa. Mutta kroppa ja mieli kyllä muistavat ja reagoivat mereen niin kuin aina. Tunnen aina kylmään mereen päästyäni ja sieltä noustuani olevani niin hereillä ja läsnä kuin mahdollista. Kantapääkin sai hyvän puudutuksen ja mieli energiapiikin. Meressä uinti on minulle paras tapa aloittaa päivä.

Sitten kävelin toimistolle. Tosi rauhallisesti, koska matka on vain 1,5 km ja verkkaisella tahdilla saan nautiskeltua puoli tuntia happea. Ilmakaan ei haittaa minua, kunhan on tarpeeksi päällä. Olen jo aikoja sitten lakannut surkuttelemasta kelejä ja huomannut, että kaikissa säissä on puolensa. Auringon valosta ja lämmöstä on helppo nauttia, tietysti. Mutta niin on happirikkaasta tihkusateesta ja tuulestakin. Silloin vedän keuhot täyteen happea ja energiaa. Leuto talvi on tuonut tullessaan paljon hyviä happihyppelykelejä.

Viikonlopun gaalaherkkujen ja ja hotelliaamiaisen jälkeen olotila alkoi pyytää kevennystä. Aamu alkoi tutulla rutiinilla, runsaalla lämpimllä sitruuna-inkiväärivedellä, vitamiineilla ja öljyllä. Mukaan toimistolle tein lounaaksi reilun mustikkasmoothien kookosöljyllä ja hörpiskelin sen aamupäivän aikana parissa erässä. Kävin ostamassa toimistolla 5 henkilön firmallemme ison satsin hedelmiä ja pöhkinöitä välipaloiksi koko viikoksi ja nautiskelin niistä pienen välipalan iltapäivällä.

Mies käveli minua vastaan tullessani töistä ja oli tehnyt valmiiksi kotona hyvän ruoan. Ensin kuitenkin kuuntelimme yhdessä Andas Lifen appia, jonka sain veljeltäni joululahjaksi. Hänkin tietää, että rakastan kaikenlaisia mielen harjoituksia, yksinkertaisesti koska ne lisäävät sisäistä rauhaa ja onnellisuutta ja auttavat nauttimaan hetkestä. Extra-iloinen olen siitä, että mieskin on jakanut näitä hetkiä kanssani. Maanantaina kuuntelimme aivojen plastisuudesta ja siitä, miten aivomme kehittyvät koko ikämme ja miten voimme tukea hyvää kehitystä, esim. lopettamalla multitaskaamisen. Teimme pienen kehorentoutuksen. Andas Lifessa on joka viikolle kokoelma pieniä mindfulness-tyyppisiä mielen treenejä ja muutaman minuutin videoita, joissa selitetään suomeksi, miksi ja miten harjoittelu tehoaa.

Sitten sytytettiin kynttilät ruokapöytään, niin kuin aina, ja hengiteltiin rauhassa hetki ennen syömistä. Tämänkin tavan olemme aloittaneet tänä talvena ja toinen usein muistuttaa siitä, jos toinen kiirehtii syömään. Ideana on vain tosiaan hengitellä hetki rauhassa ensin ja viestittää keholle ja ruoansulatuselimistölle, että nyt rauhoitutaan, unohdetaan muut asiat ja rentoudutaan nauttimaan ruoasta.

Nyt lautasilla oli porkkanakaurapastaa ja fetakasvisjauhelihakastiketta ja salaattia.

Illalla lisää rentoutumista, sitä tarvitaan usein maanantai-iltaisin. Kuunneltiin vartti yhdessä kirjaa ja katsittiin jakso Billionsia. Sitten mentiin todella aikaisin nukkumaan, ihan parasta.

Tiistai ja keskiviikko

Menivät aika saman kaavan mukaan. Päätin taas skipata uimisen, koska Oura-sormukseni mukaan minulla oli edelleen vähän lämpöä (kestääpä kokonaan toipuminen pitkään) ja nyt mieskin oli flunssainen.

Kävelin töihin ja yhdessä miehen kanssa kotiin. Siinä tulee tunnin verran ulkoilua yhteensä. Lisäksi kävin vielä illalla pienellä lenkillä.

Aamulla tein meille lämpimät sitruunainkiväärivedet ja evääksi otin mustikka-smoothien. Mies hellitteli minua taas tekemällä ruoat valmiiksi kotona ja itse tein vain salaatit annosten kylkeen. Kukkakaali-parsa-perunamuussin kanssa oli haudutettua possua kasvisfetakastikkeella.

Työpäivät olivat kiireisiä ja jossain vaiheessa, kun tuntui että ajattelu alkoi tahmata, otin muutaman minuutin itselleni, laitoin kuulokkeet korville ja tein toimistolla muutaman minuutin Andas Lifen-mindfulnessin – siitä olikin yllättävän iso apu ja keskittyminen uuteen asiaan sujui taas hyvin. Näistä treeneistä on apua myös yöuniin. Huomaan usein, että jos aivot päästää ylivirittymään liian monen tunnin keskittymisellä ilman taukoja, eivät ne oikei osaa rentoutua yölläkään tarpeeksi pitkään uneen.

Ennen ruokaa taas muistettiin hengitellä. Ruoan jälkeen taas yritämme muistaa vanhan Ayurvedisen tavan mukaan kävellä 10 min. jolloin ruoka lähtee sulamaan tehokkaasti. Käytönnössä kävely on silloin ruokaoöydän, keittiön ja kodin järkkäilyä, pääasia on olla pystyasennossa, eikä jämähtää heti paikalleen. Kun tästä on ottanut tavan, sitä on vaikea unohtaa, koska oma olo on niin paljon parempi kuin vaikka sohvannurkkaan heittäytyessä täydellä vatsalla.

Parasta oli taas molempina öinä hyvät yöunet. Herkkäunisena tarvitsen siihen usein jeesiä. Nyt sain sitä ihanan rauhallisista ja kivoista illoista ja pienestä unirentoutuksesta.

Torstai

Kävely töihin. Omasta olostani huomasin, että vieläkään ei ollut aika mennä salille tai joogatunnille. Täysin terveeksi julistautuminen oli ollut liian optimistista. Niiden aika taitaa olla vasta ensi viikolla.

Kesken työpäivän tuntui, että oli pakko saada taas vähän tuuletettua päätä monen projektin keskellä ja karkasin itsekseni Esprsso Housen upottavalle sohvalle nautiskelemaan kaikessa rauhassa kupin kuumaa teetä <3.

Tosin jokaikiseen päivääni, niin tälläkin viikolla, kuuluu aamulla ja illalla vartin joogavenyttely.

Juli tuli Jyväskylästä ja menimme töistä suoraan vanhan njoogaopettajani Riitan taidenäyttelyn taiteilijailtaan. Galleria 4-kuudessa oli ihana tunnelma ja nautimme molemmat niin paljon taiteen tekemisestä ja katselemisesta, että galleriailta oli kunnon hyvinvointibuusti mielelle.

Kaupunkikävelyä vielä Kaisa-kirjastoon ja päivän mittaan kävelyä oli taas kertynyt jo 10 km melkein huomaamatta. Tulimme aika myöhään kotiin, jossa mies oli taas kokannut meille terveelliset ja hyvät herkut. Saan olla kiitollinen siitä, että hän on niin hyvä kokki ja on jaksanut ja ehtinyt ahkeroida keittiössä niin usein tällä viikolla. Olikin jo kunnon nälkä aamuvesien, lounas-smoothien ja galleriassa hörppimäni ihanan seljankukkamehun jälkeen.

Perjantai

Perjantaistakin tuli pitkä työpäivä ja sen jälkeen kävin äidillä viemässä hänelle viikon kauppaostokset ja tekemässä pienen kävelyn. Sen lasken myös henkisen hyvinvoinnin puolelle. Yleensäkin muiden auttaminen on aina hyvää oman mielen hoitamista, henkistä joogaa. Eli reippaampaa kävelyä ei juurikaan kertynyt. Sen sijaan kävin taas meressä uimassa. Kotona olisi ollut järkkäilyprojektia, mutta päätimme kaikki sen sijaan rentoutua. Kuuntelimme taas koukuttavaa kirjaa vartin verran yhdessä ja istuimme kynttiläillalliselle hengittelemään, rauhoittumaan ja syömään eilisillalta jäänyttä terveellistä dinneriä. Ravinnerikas ruoka on myös aina hyvä hyvinvointiteko itselle. Oura-sormukseni mukaan juuri tämä päivä olikin hyvä viettää palauttavammin ja rennommin. Oura on muuten opettanut minua entistä paremmin kuuntelemaan ja tulkitsemaan oman mieleni ja kroppani viestejä.

Olikin kiva tehdä viikosta tällainen peruspäiväkirjamainen kirjoitus, jossa tulee poimittua näitä omaan hyvinvointiin liittyviä juttuja ja samalla pohdittua niiden vaikutusta. Suosittelen.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *