Helppo keino negatiivisten tunteiden hallintaan

Helppo keino negatiivisten tunteiden hallintaanPari päivää sitten kirjoitin siitä, miten nautiskelin vuorokauden yksin saarella. Tällä viikolla olen muutenkin löytänyt taas säännöllisen meditoinnin. Olen viimein rauhoittunut kesäloman rytmiin ja tunnelmaan ja nauttinut saarielämästä ja ympäröivästä merestä. Se on tehnyt todella hyvää ja puhdistanut mieltä. Yöunet ovat parantuneet ja mielen on vallannut tyyneys ja tyytyväisyys.

Ajattelin jakaa tunteen ja ajatuksen, joka on jotenkin ollut pinnalla parin viime päivän meditointihetkissäni ja jonka sisäistämisestä ja muistamisesta on taas jatkossa hyötyä arjen kiireissä ja tilanteissa, joissa pinna kiristyy tai muuten harmittaa.

Kun pysäytämme mielen myllerryksen, meditoidessa ja yin-joogatessa selkiytyy vahvasti tunne siitä, että mielemme ja kehomme ovat yksi ja sama asia. Emme voi erottaa fyysistä olotilaa psyykkisestä ja molemmat reagoivat aina yhtä aikaa, huomaammepa sitä tai emme. Siksi on myös tärkeää hallita mieltä ja pyrkiä positiivisiin tunteisiin – ne pitävät myös kehomme terveinä ja energisinä.

Ehkä vieläkin vahvempi tunne on se, että oikeastaan olemme tietoisuus. Hyvinvointimme on kiinni siitä, kuinka läsnä olemme omassa tietoisuudessamme, joka ohjaa koko persoonaamme, mieltä ja kehoa.

Meditointi ja pienet mindfulness-hetket tekevät todella hyvää. Ne pysäyttävät meidät huomioimaan oma tietoisuutemme, sisäinen tilamme – sen sijaan, että annamme huomiomme hallitsemattomasti koko ajan ulkoisten ärsykkeiden vietäväksi. Pysähtyminen auttaa meitä kontrolloimaan omaa olemustamme ja ottamaan vallan omasta olotilastamme. Ainakin itselläni on lyhyenkin meditoinnin jälkeen aina valoisa ja onnellinen olo. Mitä useammin teen lyhyitäkin pysähtymisen hetkiä, sitä enemmän pysyvä onnellisuuden tunne on läsnä.

Helppo keino negatiivisten tunteiden hallintaan

Tässä tietoisuuden havainnoimisessa tärkeä huomio on se, että me olemme tietoisuus, kehon ja mielen kokonaisuus – kun taas me emme ole vallitseva tunnetilamme. On oikeastaan väärin sanoa, että olen vihainen tai olen stressaantunut. Sen sijaan pitäisi sanoa, ajatella ja tuntea, että tunnen tällä hetkellä stressiä tai kiukkua. Negatiivinen tunne on ohimenevä tila, se ei ole osa tietoisuuttamme tai meitä itseämme. Sen havaitseminen myös auttaa meitä laittamaan tilaa oman itsemme ja tunnetilamme välille, tekemään meistä oman tunnetilamme havainnoitsijan ja päästämään helpommin irti negatiivisista tunteista.

Tämän voi tehdä pienenä henkisenä harjoituksenakin. Seuraavan kerran kun jokin asia harmittaa, voi sen pukea ajatukseksi, kuten: ”Juuri tällä hetkellä minua harmittaa, koska…” Siitä seuraa ymmärrys, että minä itse havaitsen tunnetilani, joka on tällä hetkellä käymässä ajatuksissani – minä en ole tuo tunnetila. Mitä todennäköisemmin tämän ajatuksen myötä harmituksesta on helppoa päästää nopeasti irti ja antaa taas tyynen tyytyväisyyden, luovuuden ja onnellisuuden vallata tietoisuus.

hyvinvointi onnellisuus mieli
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *