20 helppoa muutosta terveellisempään ruokavalioon
Keväällä ja syksyllä media täyttyy erilaisista dieeteistä ja terveysvinkeistä niin, että sumaan voi helposti sokaistua ja informaatiota voi olla vaikeaa suodattaa itselleen sopivaksi.
On upeaa, että terveellisen ruokavalion ja elämäntavan suosio on edelleen suuressa kasvussa. Siitä hyötyvät kaikki. Oman ruokavalion muuttamisessa laadukkaammaksi ja terveysvaikutteisemmaksi, on kuitenkin parempi ottaa kohtuukokoisia, realistisia ja helposti toteutettavia askelia mieluummin pitkävaikutteisemmin kuin totaalimuutosta kaikkeen heti.
Avain on luonnollisuus ja pyrkimys pois prosessoiduista aineista. Minusta kyse ei ole luopumisesta, vaan vaihtamisesta parempaan. Listaan tähän sellaisia muutoksia, jotka olen kaikki itse toteuttanut pysyvästi ruokavaliooni ja jotka eivät tunnu liian suurilta askelilta. Ne voi toteuttaa kuka tahansa, ikään ja kokoon katsomatta (tietysti soveltaen esim. allergioiden kohdalla). Niiden vaikutus hyvinvoinnissa ja jaksamisessa on huomattava. Maku tottuu nopeasti ja pian vanhat tottumukset eivät edes tunnu ja maistu enää miellyttäviltä.
Joka kohtaa ei tietenkään tarvitse kirjaimellisesti noudattaa jokaikisessä suupalassa vuoden jokaisen päivänä, vaan tärkeintä on saada ruokavalio sisältämään pääosin luonnollisisia ja ja terveellisisiä aineita. Oma hairahdukseni on valkoista riisiä sisältävä suuri intohimoni kohde, sushi – jonka tosin suunnittelen vaihtavani riisittömään versioon (raportoin kyllä asiasta sitten täällä), niitäkin on. Tämä on hyvä esimerkki siitä, että lähes kaikki ruoat ja ruoka-aineet on nykyään korvattavissa terveellisimmilläkin versioilla.
On hämmästyttävää, kuinka kroppaa kiittää näistä muutoksista aloittamalla oman parantavan prosessinsa, energiatason lisäämisen ja ihanteellisen koon saavuttamisen.
Hyvää tekevät ruokavaliomuutokset:
1. Valkoiset jauhot -> mantelijauhe / blenderissä jauhetut pähkinät / härkäpavut ym.
2. Keinotekoiset makeutusaineet ja sokeri-> luonnonstevia
3. Pöytäsuola – > luonnollinen merisuola
4. Hunaja -> luomuhunaja
5. Maitosuklaa -> raakakaakao / raakasuklaa 70% tumma suklaa
6. Auringonkukan ym. öljyt -> luomukookos- / oliivi- / avokado- / hamppu- / pellavansiemenöljy
7. Margariini -> luomuvoi
8. Mehut -> makuvesi (vesi, jossa esim. hedelmäpaloja, yrttejä, marjoja, ideoita täällä)
9. Kahvi tai tee -> yrttiteet
10. Valkoinen riisi -> kvinoa
11. Makujogurtit -> luonnon- / kreikkalainen / turkkilainen jogurtti
12. Leipä -> siemennäkkäri tai muu välipala
13. Pasta -> vihannekset, esim. kukkakaaliriisi
14. Perunamuussi -> kesäkurpitsa- / kukkakaali- / parsakaalimuussi
15. Sipsit ja popcornit -> pähkinät / lehtikaalisipsit / juustopalat / marjat ja hedelmäpalat / vihannestikut dippikastikkeilla
16. Rasvaton maito -> manteli- ja hasselpähkinäjuoma
17. Munat -> luomumunat / vapaan kanan munat
18. Huulirasva (jota tulee syötyä uskomattoman paljon) -> kookosöljy / luonnonkosmetiikka
Näiden muutosten lisäksi kaksi yksittäistä ja tärkeintä terveellisen syömisen kulmakiveä ovat:
19. suuri (varsinkin vihreiden) vihannesten osuus ruokavaliossa sekä
20. riittävä veden juonti.
Muita postauksiani terveellisen ruokavalion eduista löydät täältä.
Hyvin koottu lista 🙂 Tämän avulla on helppoa miettiä omia syömisiä ja mitä voisi vielä muuttaa terveellisempään suuntaan.Kiitos tästä 🙂
Kiitos ; ) KIva, kuulla että tästä on sinullekin iloa <3