10 parasta kiireen taltuttajaa
ONKO sinustakin masentavaa, jos huomaat vain kiirehtiväsi päivien läpi? Sellaista on ollut täällä päässä nyt pari päivää. Siinä vaiheessa, kun tarkistaa vähän väliä sähköpostejaan ja kasvavia todo-listojaan, alkaa olla aika taas tehdä jotain asioiden hyväksi.
Kiire on ongelmallista terveydellemmekin. Unohdamme hengittää kunnolla ja syvään, emme pureskele ruokaa kunolla, emme naura tarpeeksi tai hymyille muille kunnolla. Silloin olemme liian kiireisiä olemaan onnellisia… vain väsymyksestä omaan kiireeseemme.
Listasin tähän sekä itselleni, että muille mahdollisille tämän viikon kiirehtijöille oman Top Ten listani kiireen taltuttajistani. Näillä keinoilla pääsen aina eroon turhasta hötkyilystä ja saan taas asiani ja elämäni tasapainoon:
1. Hengitä. Syvät vatsasta lähtevät hengitykset viestivät aivoillemme, että kaikki on hyvin. Oikein hengittäminen on todella tärkeää stressin estämiselle ja rauhoittumiselle.
2. Tee 8 tunnin yöunesta prioriteettilistan ykkönen. Uni on ensiarvoisen tärkeää koko hyvinvoinnillemme. Oma kiireeni alkaa yleensä parista liian lyhyestä yöstä ja siitä eroon pääsemien alkaa taas kunnolla nukutusta yöstä.
3. Kävele luonnossa. Vaikka vain muutama minuutti. Älä räplää puhelinta. Tyhjennä mielesi, nauti luonnon tasapainosta ja kauneudesta. Hengittele syvään.
4. Elä välillä ilman tekniikkaa. Yleensä laitan puhelimen kiinni nukkumaan mennessäni. Jos se on ottanut minusta yliotteen, laitan sen yöasennolle viimeistään yhdeksältä. Puhelimen valo ja elektromagneettiset kentät sekoittavat käpyrauhasen toimintaa ja vaikeuttavat nukahtamista. Itse huomaan kyllä nukahtavani nopeasti, mutta herääväni kesken unien, jos olen ollut koneella tai puhelimella liian myöhään.
5. Joogaa tai harrasta muuta rauhoittavaa ja energisoivaa liikuntaa. Joogalla on uskomaton kyky pitää meidät hetkessä, tai sanoisin melkein venyttää hetkeä, niin että jooga-asennossa viipymällä aika tuntuu todella pitkältä ja sen jälkeen kaikki kiire on unohtunut.
6. Älä painosta itseäsi. Huomaa mieluummin, mitä olet tehnyt ja saanut aikaan kuin mitä et ole. Tietysti meidän pitää yrittää parhaamme, mutta liika itseensä kohdistuva paine on haitallista terveydelle.
7. Aikatauluta OMAA aikaa. Kuulostaako ihanalta? Jos ei muu auta, kalenteroi ikioma aikasi. Puoli tuntia tai vaikka edes 5 tai 10 minuuttia itsellesi aikaa ilman mitään velvoitteita. Käy kävelyllä, lue kirjaa, käy hieronnassa tai hoidossa tai meditoi hetki.
8. Älä pelkää kieltäytyä sosiaalisista menoista silloin, kun haluat. Kiireisten päivien jälkeen kysy itseltäsi ensin, onko sosiaalinen ilta sinulle hyväksi vai pahaksi? Meillä jokaisella on tarvetta olla välillä rauhassa ja todelliset ystävät todellakin ymmärtävät sen.
9. Pidä viestintä lyhyenä ja määrittele sille ajat. Sähköposteja ei tarvitse tsekata koko aikaa. Niiden käsittelyyn voi määritellä ajat. Sähköisen viestinnän hyvä puoli on, että se on tarkoitettukin nopeaksi, sen voi pitää simppelinä, eikä sen sisältöä tarvitse hioa liikaa. Jokaisen palaverinkaan ei tarvitse kestää koko tuntia. Asia voi olla käsitelty jo puolessa tunnissa. Väsyneenä tulee jaariteltua ja toisteltua enemmän asioita silloinkin, kun olisi hyvä saada ne nopeasti hoidettua. (Tätä ei pidä ymmärtää väärin, sosiaalisuus on eri asia kuin se, ettei jaksa keskittyä enää kunnolla välttämättömän viestinnän tehokkaaseen hoitamiseen).
10. Pidä kiitollisuuskirjaa. Kirjoita joka päivä 5 asiaa, joista olet kiitollinen. On tärkeää suunnata ajatukset oikein ja pois hätiköinnistä. Kiitollisuus muistuttaa meitä siitä kaikesta hyvästä, mitä meillä on ja mille meidän tulee antaa aikaa joka päivä.