Anna Saivosalmi
Anna Saivosalmi

Välipalojen koostamisen ABC

Tänään meillä oltiin kuvaamassa juttua sanomalehti Keskisuomalaiseen. Aiheena olivat terveelliset välipalat ja herkut. Aloin oikein miettiä aihetta, kun juttupyyntö tuli: ”Terveelliset välipalat”. Hmm..

Mieleeni juolahti ensin kaikki ihanan (monimutkaiset) omatekoiset protsupatukkareseptit, banaaniletut, terveelliset leivonnaiset ja raakapuurot, mutta kuinka sitten kävikään?

Päädyin esittelemään juuri ne simppelit ja helpot välipalat, joita itse syön lähes joka päivä, vuoden ympäri.

Välipalan tulee olla helppo

Minusta helppous ja yksinkertaisuus ovat välipalan tärkeimmät kriteerit. Jos välipala vaatii paljon aikaa ja työvaiheita, jää se helposti kokonaan syömättä. Välipala nautitaan usein tilanteessa, jossa ei ole aikaa istua pitkiä aikoja pöydän ääressä. Joskus se  syödään lennossa.

Silti en halua sortua liian helppoon, kuten sokerisiin jugurtteihin tai suolaisiin naposteltaviin. Yksi kriteeri hyvälle välipalalle on myös se, että kaikki ainekset tulee saada lähikaupasta.

Rakenna välipala oikein

Välipalan koostamiseen kannattaa kiinnittää huomiota, jos haluaa syödä terveellisesti. Oikein koostettu välipala auttaa myös nälän säätelyssä ja painonhallinnassa. Lisäksi se vaikuttaa vireyteen, ja minulla: mielialaan muutenkin. Nälkäkiukku ei yllätä!

Syön välipalat yleensä aamiaisen ja lounaan välissä ja/tai lounaan ja päivällisen välissä. Hallitsen niillä nälkää ja illan/iltapäivien överisyömistä. Kun keho saa tasaisesti energiaa, ei pääaterioilla tule myöskään tankattua yli tarpeen.

Välipalan koostamisen ABC

Pidän huolta, että välipalat sisältävät hyvien hiilihydraattien lisäksi myös proteiinia ja pehmeitä rasvoja. Näin niistä tulee tasapainoisia ja nälkä pysyy paremmin poissa. Ne antavat juuri sopivasti virtaa loppupäiväksi tai vaikkapa ennen treeniä. Ateriavälit eivät venahda!

Esimerkiksi hedelmä on hyvä välipala, mutta nappaan mukaan aina pienen kourallisen pähkinöitä, joista saan hyviä rasvoja, proteiinia ja kuituja.

Omat välipalani vuoden ympäri

Kuusi lemppariani, joita popsin säännöllisesti tulevat tässä:

  1. Rahka/luonnonjugurtti/Soijarahkavalmiste + marjat/hedelmät + pähkinät
  2. Smoothie viime kesän sadosta. Esim mansikoita, mustikoita, herukoita, omenasosetta – kaikki pakkasesta – + banaania + rahkaa/luonnonjugurttia/soijarahkaa (tuomaan proteiinia) + pähkinöitä/avokadoa (tuomaan hyviä rasvoja) + Nesteeksi loraus appelisiinimehua
  3. Hedelmä + pähkinät
  4. (Siemen)näkkäri + kananmunaa + vihanneksia
  5. Vihannesdippi + hummus/Guacamole – Meillä on dippi-ilta joka perjantai perheen kanssa! (Hummuksen ostan valmiina, Guacamolen teen itse)
  6. Raejuustolla täytetty avokado

On The Go – välipalasuosikkini ovat nro 3. sekä joskus myös juotava proteiinijuoma. En ole oikein muiden makuun päässyt, kuin Valio Pro Feel -juomien. Joskus myös proteiinirahkat toimivat, mutta ne, joissa on vain vähän sokeria.

Onko näiden kuuden joukossa sun välipalalemppari? Jos ei, niin haluaisin mieluusti kuulla, mikä on SUN välipalasuosikkisi, jota popsit vuoden ympäri.

<3 Anna

P.s. Koko jutun välipaloista voitte lukea vuoden alussa Keskisuomalaisesta, Etelä-Suomen Sanomista, Karjalaisesta ja Savon Sanomista.

Lue myös edellinen postaukseni: Kun et enää välitä, mitä muut sinusta ajattelevat

Munapostaukseen tästä

Ja #kotitreenikalenteriin tästä.

Somessa: @ansaivo

Kommentit (7)

  1. Heidi

    Kiitos vinkeistä! Mistä löytyy hyvä valmis-hummus?

    1. annasaivosalmi

      Moikka! Mä olen ostanut Lidlistä ja sittarista. Saatavilla on ihan handmade -versioita, jotka tehty aidosta tavarasta. 🙂

    2. Tanja

      Kaikki noista on myös mun suosikkeja, raejuustoavocadoa en ole kokeillut mutta kuulostaa superhyvältä!
      Hummus on myös superhelppo tehdä itse (jos haluaa) ja siihen tuleva tahini on myös monikäyttöinen esim. puuron lisukkeena. Tää ohje https://www.soppa365.fi/reseptit/tintti-alanko/alkuruuat-kasvisruuat-etniset-ruuat-lisukkeet/hummus-aito-ohje-tel-avivista esim. on hyvä. Tykkään lisätä välillä myös harissaa (ja jättää valkosipulin pois) niin saa vähän eri makua. Kikherneissä on eroja, mun mielestä Urtegram on ehdottomasti paras . Lidlin valmista hummusta tosin moni on kehunut – voi olla että se on parempaa kuin itse tehty.
      Ai niin, kesällä (jostain syystä just kesällä) mun suosikkivälipaloja olivat riisikakut maapähkinävoilla ja banaanilla / mansikoilla. Mulla on myös aina mukana patukoita, jotka toimii hätävälipalana… suosikit on Foodinin. Myös Cocovin on hyviä

      1. annasaivosalmi

        Kiitos vinkeistä Tanja! Noita riisikakkuja pitää testata. Mitä maapähkinävoita käytät?

        Ihanaa joulua,

        Anna

        1. Tanja

          Meillä käytössä Bionan ”sileä” versio 🙂

        Vastaa

        Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *