Vahvuuteni, mutta myös suurimmat heikkouteni treenaajana

Faktat tiskiin. Mitkä ovat (omasta mielestäni, ja ehkä vähän objektiivisestikin) vahvuuteni ja heikkouteni treenaajana. Omien vahvuuksien ja heikkouksien pohtiminen tätä postausta varten oli todella hyödyllistä. Varsinkin heikkouksien myöntäminen avasi silmäni ongelmille, joihin saatan, ainakin siinä tapauksessa, että jatkan samaa rataa, törmätä jo lähitulevaisuudessa.

Lihaskunto

Aloitin lihaskuntoni kehittämisen oikeastaan vasta lasten saannin jälkeen. Tätä ennen harrastin vain kestävyyslajeja, kuten juoksua ja spinningiä. Lihaskuntoharjoittelun aloittaminen oli monella tapaa käänteentekevä asia elämässäni. Sen lisäksi, että kiinteydyin ja kehonkoostumukseni muuttui edullisemmaksi, olen tullut myös voimakkaammaksi ja toimintakykyisemmäksi. Myös liikkuvuuteni on lisääntynyt lihaskuntotreenin myötä.

Vahvuudet lihaskunnon osa-aleella:

  • Olen tasaisen voimakas niin ylä kuin alavartalostakin.
  • Kestovoimaominaisuuteni ovat hyvät eli jaksan pumpata pienehköillä painoilla tai kehon painolla pitkään lihaksen väsymättä.
  • Olen naiseksi omasta mielestäni (erityisesti yläkropasta) aika vahva. Minulta sujuvat leuanvedot, punnerrukset ja penkkipunnerrukset isoillakin painoilla. Maastavedossa olen myös haka.
  • Olen treenannut paljon yhden puolen liikeitä esim alakropalle (askelkyykyt, pstoolikyykyt, boksinousut, prässi, lantionnostot ym) jolloin voimatasoerot kehon eri puoliskoilla ovat tasoittuneet.
  • Teen todella monipuolisia lihaskuntotreenejä(harvoin koskaan kahta samanlaista). Tämä on ehdoton vahvuus.

Heikkoudet lihaskunnon osa-alueella:

  • Minulla on rimppakintut ja lattapeppu, ja vaikka kuinka yritän kerätä alakroppaan lihasta, on se työn ja tuskan takana. Mutta tulosta on tullut, kun ole ollut kärsivällinen ja johdonmukainen ja treenannut säännöllisesti!!!!
  • Maksimivoimatreenejä (hermostoa kehittäviä) teen harvoin. Tämä on miinus. Kehitys vaatisi erilaisia ärsykkeitä myös hermostolle. Toistomääräni liikkuvat usein 10-15 välillä.
  • Keskivartalo. Saan keskittyä keskivartaloon ja sen pitoon jokaikisessä kyykyssä, maastavedossa ja askelkyykyssä. Keskivartalon heikkoudet huomaa helpoiten juuri näissä isoissa voimaliikkeissä kuten kyykyissä tai mavessa.

Kestävyys

Minulla on kestävyysharjoittelun kanssa pidempi historia. Harrastin jalkapalloa parikymppiseksi asti, ja siitä eteenpäin olen kuluttanut spinningpyörien satuloita, pururatoja ja ryhmäliikuntatilojen parketteja. Voisi jopa sanoa, että kestävyysharjoittelu on minulle hyvin luonteenomainen tapa urheilla. Onneksi (tai siis aluksi tietenkin harmikseni) sain pahan rasitusvamman jalkaani 2011 ja sen takia joudui lopettamaan (liian yksipuolisen) kestävyystreenin.

Vahvuudet kestävyyden osa-alueella

  • Olen höyryveturi. Lenkkini on aluksi vähän yskähtelevä, mutta kuuden kilometrin kohdalla alkaa kulkea, ja sitten minua ei pysäytä enää mikään. Jaksan siis jatkaa pitkään ja hartaasti.
  • En pelkää mitään sykealueita. Maksimeilla on oikein mukava(!!) käydä HIIT -treeneissä. Hakeudun jopa mielelläni epämukavuusalueille. En siltikään tee monta liian kovatehoista harjoitusta/viikko.
  • Teen paljon peruskuntotreeniä, kuten pitkiä reippaita kävelylenkkejä.
  • Olen aika nopea. En enää niin nopea, kuin kymmenen vuotta sitten, kun juoksin huiman ennätysaikani puolimaratonilla, mutta olen silti nopea nelikymppikseksi.

Heikkoudet kestävyyden osa-alueella

  • Treenaan ilman ohjelmaa, joten helposti esim lenkit ovat usein liian samanlaisia (esim aina vauhti- tai peruskestävyysalueella) ja tämä ei kehitä kuntoa. Pitäisikin alkaa johdonmukaisemmin sisällyttää viikkoon perus-, vauhti- ja maksimikestävyystreenejä.
  • Kestävyysharjoittelussa yksipuolisuus oli ainakin aiemmin ongelmani. Jos juoksin, niin sitten juoksin, enkä juuri muuta tehnytkään. Onneksi tähän on tullut muutosta.
  • Olen alkanut iän myötä kärsiä kaikenlaisista vaivoista ja nilkkani kipeytyy, jos juoksentelen liian paljon. Huomaan, ettei kroppani kestä kuin 2 juoksulenkkiä viikossa. Monipuolisuus kestävyysharjoittelussa on tullut entistä tärkeämmäksi.
  • Minulla on hyvässä hoitotasapainossa oleva astma, mutta joudun lääkitsemään itseäni, jotta voin rasittaa keuhkojani esimerkiksi kovatempoisella kestävyystreenillä.

Sitten vielä joitakin havaintoja vahvuuksista ja heikkouksistani liikkuvuuden ja motivaation osa-alueilla.

Liikkuvuus

Vahvuudet

  • Ainakin y r i t ä n huoltaa kehoani ja ylläpitää liikkuvuuttani.
  • Teen 3-5 kertaa viikossa lyhyitä dynaamisia liikkuvuusharjoituksia ennen varsinaisia treenejä tai joogaan silloin tällöin.

Heikkoudet

  • Minun ikäiseni pitäisi y r i t t ä ä huomattavasti enemmän pitää huolta kehostaan ja liikkuvuudestaan, jos meinaan liikkua vielä 70 -vuotiaanakin, kuten äitini.
  • Lonkkani ovat hankalin kohta kehostani liikkuvuuden suhteen.

Moti

Vahvuudet

  • Minun on helppo motivoida itseni treenaamaan. Liikunta on minulle suoranainen lahja ja palkinto!
  • Olen ihan mielettömän sinnikäs ja kilpailunhaluinen. Vedän ihan tappiin asti, enkä luovuta helpolla. Kisaan itseni (ja muidenkin) kanssa hampaat irvessä ja pilke silmäkulmassa.
  • Löydän treeneille aina aikaa, vaikka sitten kuudelta aamulla.
  • Voin silti ihan hyvillä mielin jättää treenin väliin, jos tulee esteitä tai ei huvita. Aiemmin pääni meni tällaisissa tilanteissa ihan sekaisin.

Heikkoudet

  • Teen liikaa tuttuja juttuja. Minun pitäisi välillä irrotautua circuiteistani twerkkaamaan tai jazztanssiin. Tai balettiin. Tai restoratiiviseen joogaan..
  • Yksin treenatessa päästän itseni usein liian helpolla. Vasta kun treenaan ryhmässä tai jonkun kanssa, huomaan, miten ylitän itseni.
  • Vaikka olen aamuisin kone, olen iltaisin saamaton ja laiska. Jos illalla pitää johonkin lähteä, niin helposti lähtemättä jää.

Omien vahvuuksien ja heikkouksien pohtiminen voivat herättää hyvällä tavalla esimerkiksi silloin, jos treeni on liian yksipuolista. Meidänhän pitäisi keskittyä erityisesti juuri siihen, missä emme ole huippuhyviä!  

Vahvuuksien ja heikkouksien listaaminen saattaa myös paljastaa sen, mitkä voivat muodostua ongelmiksi omissa liikuntatottumuksissa pitkällä aikavälillä.

Oletko pohtinut omalla kohdallasi vahvuuksiasi ja heikkouksiasi treenaajana? Missä olet haka? Mikä on heikko kohtasi?

<3 Anna

Postauksen kuvat: Jenni Virta, tammikuussa 2020 ilmestyvästä kirjastani Vartti riittää (2020, Tammi), joka lähtee tällä viikolla painoon. JEEEEE!! Tässä kirjassa on myös monta TRX -treeniä. Huippua!

Lue myös edellinen postaukseni: MITÄ MUUT NÄKEVÄT, KUN SINÄ ASTUT HUONEESEEN?

Tuu myös instaan: @ansaivo

treeni-ja-ravinto kysy-treenista-ja-ravinnosta treeniohjelmat lihakset
Kommentit (12)
  1. Mitä tarkoitit tällä: Pitäisi liikkua vieläkin enemmän, jotta olisin 70-vuotiaanakin vielä kunnossa. Eikö esim 5 treeniä ja liikkuvuusharjoitteet riitä vai pitäisikö olla vieläkin enemmän?!

    1. annasaivosalmi
      18.11.2019, 22:29

      Moikka Leena! Tarkoitin, että liikkuvuudesta (esim kehonhuolto, dynaamiset liikkuvuusharjoitteet, jooga, venyttely) pitäisi pitää omalla kohdallani vielä parempaa huolta.

  2. Minkä ikäisenä juoksit oman ennätyksesi puolimaratonilla ja mikä oli silloin aikasi?
    Itse nimittäin aloitin juoksuharrastuksen kunnolla vasta 40 v. ja oman ennätykseni juoksin 43 vuotiaana.

    1. annasaivosalmi
      18.11.2019, 22:32

      Vau, mahtavaa, että olet aloittanut juoksuharrastuksen ja juossut ennätyksesi Se tuntuu niin hyvältä, kun saa hyvän ajan.

      Juoksin oman ennätykseni reilu kolmekymppisenä. Aika oli tasan 1:30

      Sen jälkeen olen juossut parhaimmillani edelliskesänä 1:43. Muita puolikkaita en olekaan juossut kuin nuo kaksi. Kymppejä sitten muutaman.

      1. Wau mikä aika! Oma ennätysaikanani on 1,34 ja risat, mutta enää en pääsisi tuohon aikaan, kun ikää on jo yli 50 v. Muut puolikkaani ovat pyörineet samoissa kuin sinun aikasi. Onneksi juosta voi vielä hyvin tämänkin ikäisenä. Yritän toki myös treenata muutakin kuin pelkkää juoksua…erityisesti lihaskuntoharjoittelua tulisi lisätä.

        1. annasaivosalmi
          19.11.2019, 13:03

          Olen itsekin todella tyytväinen tuohon ennätykseeni. Hämmästyin, kun maaliviivan ylitettyäni minua tultiin onnittelemaan, että voitin koko kisan 😀 En olisi koskaan uskonut! Upeita aikoja on myös sinulla. Toivottavasti itsekin pääsen juoksemaan vielä sinun viisikymppisenä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *