Rehellinen ruokapäiväkirja – Viikon kaikki ruuat

Ruokapäiväkirja on kyllä tosi hyvä juttu. Huomasin tämän taas, kun aloin pitää kuvallista ruokapäiväkirjaa noin viikko sitten. Nappasin kuvat kaikista syömistäni ruuista, aamusta iltaan, viikon ajan. Enkä todellakaan syö 100% terveellisesti! En myöskään noudata mitään ruokavaliota(maidoton, gluteeniton ym -ton), vaan syön kaikkea kohtuudella. Ihan normaalia arkiruokaa.

Olen saanut lukuisia pyyntöjä lukijoiltani, että pitäisin ruokapäiväkirjaa, ja nyt päätin tämän toteuttaa. Huomasin välittömästi, että jo pelkkä ruokapäiväkirjan pitäminen on erittäin hyödyllistä, koska:

 • Aloin tietoisesti havainnoida syömiäni ruokia sekä ruokailutilanteita. Tiedostamaton napostelu jäi pois, koska kaikesta piti ottaa kuva.
 • Tulin tietoiseksi ateriarytmistäni ja minulle selvisi oman ruokavalioni hyvät puolet, mutta myös sudenkuopat.
 • Ruokavalio siistiytyi kertalaakista! Vaikka yritin olla muuttamatta ruokailutottumuksiani, niin huomasin, että esimerkiksi annosten ulkonäköön ja kasvisten määrään tuli kuin tulikin kiinnitettyä enemmän huomiota ruokapäiväkirjaa pitäessä(koska kuvat!) Ruokapäiväkirjan pitäminen saattaa vaikuttaa myös tiedostamatta (positiivisesti) syömiskäyttäytymiseen.
 • Ruokapäiväkirjan pitäminen, siis jo itsessään, oli oiva keino tehdä ryhtiliike omissa syömisissä.
 • Ruokapäiväkirja antaa hyvää osviittaa myös siitä, mikä omissa syömisissä on kunnossa ja mitä olisi hyvä muuttaa.

Viikon ruokapäiväkirja kuvina – rehellisesti

Pidin ruokapäiväkirjaa keskiviikosta keskiviikkoon. Mukana oli siis arkipäiviä, sekä viikonloppu, johon kuului äitini 70 -vuotisjuhlintaa. Kuvista saattaa uupua jotain, mutta pyrin kuvaamaan kaiken. Senkin, kun napsin ranskalaisia ja kalapuikkoja suoraan pelliltä, tai hain sipsejä lasten pussista.

Koostin postauksen loppuun myös kollaaseja, joista näkee tyypillisiä aamupalojani, välipalojani sekä lounaita. Niin ja herkkuja viikon ajalta. Eli, jos et jaksa käydä päiväkohtaisia ruokia läpi, niin kurkkaa ainakin lopun kollaasit.

Ruokavalioni plussat ja miinukset

Omassa ruokavaliossani ehdoton plussa on sen säännöllisyys. Syön 5-6 kertaa päivässä. Aamupalan syön aina. Plussaa tulee myös monipuolisista ja reilun kokoisista lounaista sekä rentoudesta: herkuttelen hyvällä omalla tunnolla, vaikka pyrinkin syömään terveellisesti. Syön melko monipuolisesti. Kasviksia, marjoja ja hedelmiä tulee runsaasti. Proteiinin määrä on riittävä, samoin kuitujen.

Miinusta tälle viikolle siitä, ettei rasvaista kalaa tullut lainkaan. Punaista lihaa meillä syödään tosi harvoin (tytär ei syö lihaa, joten muun perheen ruokavalio menee tässä mukana). Sunnuntaina mies oli grillannut naudan pihviä, mutta se ei minulle maistunut, vaikka sitä lautaselleni otinkin.

Parantamisen varaakin siis on. Herkkuja tulee syötyä useampana päivänä. Alkoholia kului lauantaina tuon kuohuviinin lisäksi reilummin. Viiniä ruualla ja saunassa siideriä. Niitä en kuvannut. Santsailen myös joskus, mutta olen huomannut, että se on useimmiten turhaa.

Minusta on hyvä huomioida, että meillä kaikilla tulee poikkeuspäiviä, jolloin omien ruokarutiinien noudattaminen on vaikeaa. Silloin pyrin ennakoimaan ja suunnittelemaan, kuten vaikkapa työpäivänä Helsingissä sekä äidin synttärijuhlapäivänä.

Keskiviikko – Työpäivä reissun päällä

Heti alkuun ”poikkeuspäivä”. Syöminen siis epäsäännöllistä reissun päällä Helsingissä. Ennakoin ja söin kunnolla ja reilusti kotona ennen lähtöä. Nautin myös myöhäisen ”toisen” lounaan ennen työtapahtumaa, mutta loppupäivän ruokailut olivatkin sitten närppimistä kiireessä. Tämä näkyi seuraavana päivänä kovana nälkänä, ja jatkuvana tarpeena syödä.

Torstai

Normaali työpäivä koulussa. Syön koululounaan, ja sen pystyy koostamaan melko monipuolisesti. Aamiaisella aina maustamatonta rahkaa marjoja/hedelmiä sekä pähkinöitä. Välipalat ovat minulle tärkeitä. Silloin ateriavälit eivät veny liian pitkiksi ja syöminen pysyy paremmin hallinnassa.

Perjantai

Perusperjantai, eli työpäivä (koululounas) sekä illalla #perjantaidippi. Olen näköjään koukussa Valion ProFeel -rahkoihin sekä Lidlin kauraleipään. Samaten aamupalani noudattelee samaa linjaa, aamusta toiseen. Lisäksi: mustikka overdoze ja sipsejä!

Lauantai

Äidin 70 -vuotisjuhlapäivä. Jos illalla on tiedossa juhlat, syön aina aamulla ja aamupäivällä reilusti. Näin illan syömiset, ja juomiset, eivät mene överiksi. Tällä kertaa haimme sushia lounaaksi sittarin sushi-buffetista (suositus!). Söin noin 8 palaa.

Lauantaihin kuului myös alkoholia (kaikesta ei kuvaa). Kuvaa ei ole myöskään santsilautasesta salaatteja. Juhliin kuuluu minusta myös herkuttelu. Illalla söimme vielä saunan jälkeen makkaraa.

Sunnuntai

Sunnuntain aamiainen venahti brunssiksi. Paistettiin munakasta. Kunnon lounas jäi väliin, joka sitten korvautui välipaloilla, ja kostautui illalla makeannälkänä. Illalla oli miehen grillaamaa ruokaa. Liha jäi kyllä syömättä. Ei vain maistunut.

Maanantai

Maanantai vierähti koulussa, töissä ja treenatessa. Ruokailupäivänä peruspäivä, paitsi, että aamupalalla puuroa. Ruisleivän himo iski näköjään illalla.

Tiistai

Ruokapäiväkirjan viimeinen päivä noudatteli tuttuja suuntalinjoja. On hauska huomata, että syön paljon samoja ruokia päivästä toiseen. Annoskokoni ovat melko suuria, mutta koen, että tarvitsen reilusti energiaa, että jaksan treenata.

Tyypillisiä aamupalojani, lounaitani ja välipalojani. Sekä herkkuja viikon varrelta.

Aamupalat

Lounaat

Välipalat

Herkut

Siinäpä se. Tulipa matskua paljon! Mutta tämä oli kyllä silmiä avaava projekti. Suosittelen kaikille, jotka haluavat seurailla omia syömisiään, siistiä ruokavaliotaan tai kiinnittää enemmän huomiota vaikkapa naposteluun.

Mitäs sanotte mun ruokapäiväkirjasta?

<3 Anna

Lue myös edellinen postaukseni: Parhaat kirjavinkit syksyyn!

treeni-ja-ravinto ruokavaliot kasvisruoka
Kommentit (18)
 1. Mun mielestä näyttää hyvältä ja ihanan tavalliselta <3 Vitsi ne St Georgen keksit (vai mitä olikaan) oli hyviä!! Söin melkein kaikki itse 😀 oops! Ihanaa viikonloppua!

  1. annasaivosalmi
   13.9.2019, 14:55

   Kiva kuulla, Karoliina! Ne keksit oli kyllä .. 🙂 Rasva tihkui pussin läpi. Hups. Ihanaa viikonloppua sinnekin!

 2. Ihanan rehellistä ja normaalia! Kaikki tuntuu olevan nykyään niin tiptop fitness ja totaalikielto kaikille herkuille niin olipa mukava lukea tällanen. Ja huomata et ei se omakaan ruokavalio ihan pielessä oo

  1. annasaivosalmi
   14.9.2019, 08:50

   Ei varmastikaan ole ihan pielessä! Kiitos 🙂 Ruokapäiväkirjaa pitämällä saa kyllä hyvän kuvan omasta ruokavaliosta ja jos siinä on sellaisia asioita, joita olisi hyvä korjata.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *