Anna Saivosalmi
Anna Saivosalmi

Parhaat trikoot ja lenkkarit juoksuun

Ainoa, missä merkki minulle todella merkitsee, ovat juoksulenkkarit. Muissa releissä en ole niin kovin tarkka. Minulla on lähes kaiken merkkisiä treenivaatteita, enkä ole himouskovainen tuotemerkkien suhteen. Treenihousuissa merkkiä tärkeämpiä ovat tietyt kriteerit, kuten leveä vyötärökappale, vyötärönauha (jotta housut eivät valu, mutta eivät kuitenkaan pureudu ihoon) sekä napakka ja ehdottomasti läpinäkymätön kangas (myös auringonpaisteessa ja kyykätessä).

power woman
Aamulenkki

FullSizeRender 51

power woman
Portaissa

Parhaat trikoot

Kaikki edellämainitut kriteerit täyttyvät ruotsalaisissa Power Womanin pöksyissä. Juoksutrikoot ovat triathlonisti Anna Wretlingin oma merkki. Niissä on kauniita yksityiskohtia ja ihan huikeat kuosit. Käyttömukavuudeltaan Power Womanin trikoot ovat ykköset ja juoksuun erityisen sopivat. Trikoita voi tilata Suomeen nettikaupasta. Koot vastaavat melko hyvin, mutta ehkä mitoitus on ennemminkin niukka, kuin väljä.

Power Woman
Kuoseissa löytyy! Kaikki omat Power Womanin trikooni
FullSizeRender 50
Leveä vyötärökaistale, kiristysnyöri ja ihanat yksityiskohdat sekä kuosi

Minulla on paljon myös Niken treenivaatteita ja trikoita, sekä Adidaksen juoksumalliston takki, joka on ihan lemppari. Juoksulenkkareissa sen sijaan olen jopa fanaattisuuteen asti sitoutunut yhteen malliin ja merkkiin. Juoksin elämäni ensimmäiset 15 vuotta Asicseilla. En olisi vielä kolmekymppisenänäkään kuvitellut käyttäväni koskaan muita juoksukenkiä, kuin Asicsin tossuja. Viimeisimpänä mallina minulla oli viidet Kayanot peräkkäin.

Parhaat juoksulenkkarit

Pahan rasitusvammani ja murtumien jälkeen, jotka eivät ensisijaisesti tietenkään johtuneet kengistä, vaan liiasta juoksemisesta, olin pitkään, yli kaksi vuotta lähes juoksematta. Tänä aikana pohdin myös juoksukenkien osuutta kantapäävaivoihini. Olinhan juossut erittäin (pronaatio)tuetuilla kengillä.

adidas ultra boost
Trikoot: Power Womanin, takki ja kengät Adidaksen Kuva: Jenni Virta

Kun vihdoin pääsin taas uudelleen lenkkipolulle, suuntasin lenkkarikauppaan.  Stadiumin myyjä sai houkuteltua minut jollain  ihmeellisellä konstilla ostamaan uusiksi juoksukengikseni Adidakset Asicsin sijaan. Olin hämmentynyt, kun tajusin, etten tarvitse pronaatiotukea, vaan neutraalin kengän.

Lähdin kotiin pelonsekaisissa fiiliksissä uusista lenkkareista, jotka kuitenkin osoittautuivat täyskympeiksi. En ollut tajunnut, miten kevyesti askel voi nousta. Tällä hetkellä minulla on menossa järjestyksessä kuudennet Adidaksen ultra boostit. Niiden pohja vaimentaa iskuja juuri sopivasti ja lesti on jalkaani passeli.

ultra boost
Uusimmat Boostini.

Yksi Ultra Boostien hyvistä puolista on myös niiden huono puoli. Sukkamainen päällisosa on todella miellyttävä jalalle. Minulla näyttää olevan taipumusta vaivasenluuhun ja tämä malli ei paina sitten yhtään! Mutta toisaalta, verkkomainen pinta on myös arka. Kahdet päälliset olen saanut jo reiällisiksi. Ja ihan vaan juossut niillä olen. Verkomainen pinta päästää myös veden läpi sateisella säällä. Pohjien pito ei ole minun mieleeni tarpeeksi talvisaikaan, mutta silloin juoksenkin nastalenkkareilla.

Nyt en enää luopuisi Boosteista. Ne sopivat parhaiten minulle juoksuun. Juoksen keskimäärin 6-10 kilometrin lenkkejä noin kolmesti viikossa. Pitkiä lenkkejä en juurikaan juokse, koska pelkään vammani uusiutuvan. Boosteista ostan aina hieman isomman koon, kuin tavallisissa kengissäni, jotta jalka pääsee vähän liikkumaan juostessa.

adidas ultra boost
Pure white.
Adidas ultra boost
Makeimmat Boostini

Juoksu ei ole välineurheilua, mutta kengissä en tingi, enkä jousta. Pahat vammat olivat niin ikäviä, etten milloinkaan halua enää kärsiä samanlaisista vaivoista. Siksi oikenalaisen kengän löytyminen on ollut äärettömän tärkeää.

Millä kengillä te juoksette? Onko tiettyjä lempivaatemerkkejä salitreeniin tai juoksuun?

<3 Anna

Lue myös edellinen postaukseni: Q&A ruokailurytmini, idolini, lempiherkkuni sekä missä tapasin mieheni?

ultra boost

Kommentit (14)

 1. Jaana Elomaa

  Haluaisin kysyä noista jalkavaivoistasi. Minkälaisia sinulla oli? Itselläni nyt vuoden vaivannut toisessa jalassa plantaarifaskiitti. Kiusallinen ja sitkeä vaiva. Nyt ei kestä enää kävelylenkkejäkään. Töissä olen aina jalkojen päällä, siellä käytän MBT-sandaaleja, ovat aivan mahtavat ja siellä ollessa jalka ei kipeydy. Tiedätkö olisiko jollain kokemusta MBT-lenkkareista? Millaiset mahtavat olla juoksussa? Kallis investointi, maksavat kuitenkin yli 200€, mutta toisaalta tämä jatkuva kipukaan ei enää ole mukavaa.

  • annasaivosalmi

   Moikka! Minulla oli tuo mainitsemasi plantaarifaskiitti ja se ei lopulta parantunut muulla, kuin täydellä levolla juoksemisesta. Olin lopulta lähes pari vuotta juoksematta. Minulla meni liian kauan aikaa tajuta, että kipua pitää kuunnella. Juoksin kipeällä jalalla ja tämä aiheutti liitännäisvammoja: murtumia jalkapöydän luihin. Kaikkea kokeiltiin: kortisonia, yöllistä jalkatukea, teippausta ja lääkkeitä, mutta mikä todella auttoi, oli lepo. Onneksi yksi lääkäri tajusi haukkua minut lyttyyn ja uhkailla, että jos en nyt lopeta jalan rasittamista, en tule enää koskaan juoksemaan. Olen tyytyväinen, että annoin jalan parantua. Nyt voin juosta (maltilla) kivutta. Ennen juoksin aivan liikaa. Toivottavasti vaivasi paranee ja pääset kivusta eroon. MBT-lenkkareista minulla ei ole kokemuksia. Ihanaa kevättä! Anna

 2. Jenni

  Kiitos Anna hyvästä kirjoituksesta. Itse olen juuri nyt pohtinut mitkä kengät ostaisin, kun 6km matkalla kipeytyy niin kovin polven ulkosyrjä. Uskon,että on juoksijanpolvi ja osasyynä varmasti huonot kengät. Täytyy ottaa testiin Adidakset!

 3. Lapset ja some – Miksi en jaa lasteni kuvia netissä? – Anna Saivosalmi

  […] Lue myös edellinen postaukseni: Parhaat trikoot ja lenkkarit juoksuun […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *