Nainen – Lihaskuntoharjoittelu kannattaa, myös kesällä!

Pitäisikö jättää lihaskuntoharjoittelu kesätauolle? Aurinko kutsuu lenkille, pyöräilemään ja uimaan. Ihanaa! Moni jättää kuntosalikortin kesälomille ja keskittyy sen sijaan ulkoliikuntaan. Itse toimin ihan samoin: kesällä tekee mieli liikkua ulkona, eikä nyhjätä sisällä.

Vaikka kävely, juoksu, pyöräily ja uinti ovat ihania kesälajeja, kannattaa meidän naisten kuitenkin myös kesäaikana huolehtia lihaskunnostamme. Onneksi myös nämä treenit voi tehdä ulkona, vaikkapa mökillä tai kotona, salia ei välttämättä tarvita. Miksi lihaskuntotreeniä ei kannata kesälaitumilla unohtaa?

Miksi lihaskuntoharjoittelua?

Aerobiset lajit, kuten juoksu ja kävely, ovat aivan loistavaa liikuntaa, mutta lihaskunnostaan kannattaa pitää myös huolta, koska

 • Lihasmassa häviää vääjäämättä iän myötä, jo alle kolmekymppisestä alkaen, jos sitä ei harjoita säännöllisesti.
 • Lihaskuntotreeni ehkäisee selkävaivoja.
 • Lihas on aktiivista kudosta, joka polttaa energiaa myös levossa, joten lihaksensa ylläpitämällä aineenvaihdunta pysyy vilkkaana ja kroppa oikeana rasvanpolttokoneena.
 • Lihasten käyttäminen (on se sitten kotitreeniä tai salilla käymistä) parantaa veren rasva-arvoja ja sokeriaineenvaihduntaa ja ehkäisee näin esim riskiä lihoa ja sairastua kakkostyypin diabetekseen.
 • Voimaharjoittelu (esim pakaratreeni) lisää kestävyysharjoittelun taloudellisuutta, esim juoksussa.
 • Lihaskuntoharjoittelu vaikuttaa myös ulkonäköön. Lihas tekee meistä kiinteitä, mutta muodokkaita. Unelmiensa vartalon saa todennäköisimmin voimaharjoittelun kautta, kuin pelkästään laihduttamalla tai aerobisella treenillä.
 • Voimaharjoittelu vapauttaa paljon endorfiineja, luontaisia hyvänolon hormoneja, joten se heijastuu myös psyykkiseen hyvinvointiin. Itse saan parhaat kiksit juuri lihaskuntotreenistä!

Minulle käänteentekevä muutos tapahtui juuri aloitettuani lihaskuntoharjoittelun. Kun sain hankittua lisää lihasmassaa, tuli painonhallinnasta huomattavasti helpompaa. Kehonkoostumukseni muuttui, eli kroppani rasvaprosentti pieneni ja kiinteydyin.

Se, että kehoni sisältää suhteessa reippaasti lihasta vaikuttaa mm. energiankulutukseeni: perusaineenvaihduntani kuluttaa selvästi (useita satoja kilokaloreita päivässä) enemmän energiaa lihasteni ansioista, kuin jos vartaloni olisi vähemmän lihaksikas.

Painoni ei ole tällä hetkellä kuin muutamia kiloja pienempi, kuin aikoina, jolloin tein paljon pelkästään aerobista treeniä, mutta ulkomuoto on timmimpi.

Lihaskuntoharjoittelu – kotona vai salilla?

Talvisaikaan lihaskuntotreenit on kiva tehdä salilla ja sisätiloissa, mutta kesällä siirryn ulos tai vedän treenit kotona. Lihaskuntoaan voi harjoittaa ilman välineitäkin, mutta esimerkiksi kuminauhat ovat loistavia lisävastuksen tuojia ja kulkevat kätevästi mukana vaikkapa mökille.

Välillä suuntaamme miehen tai lasten kanssa kotimme lähellä olevalle urheilukentälle tekemään lihaskuntopiirin. Liiallista lihasten kasvamista ei naisten tule pelätä. Kyseessä on suoranainen myytti. Jotta lihaksista kasvaisi suuret, tarvitaan johdonmukaista harjoittelua isoilla painoilla.

Tässä kuminauha-avusteinen yläkropan lihaskuntotreeni. Jos video ei näy, löydät sen myös IG -tililtäni @ansaivo

Minikuminauhalla taas saa treenattua alavartalon, erityisesti pakarat (jotka jäävät helposti aktivoitumatta esim kyykyissä). Alla olevat minikumppariliikkeet ovat suosikkejani.

Ehdoton lempparitreenivälineeni on kuitenkin kahvakuula, jolla saa loistavan lihaskuntotreenin koko kropalle. Videolla kahvakuulatreeni alavartalon lihaksille. Kuula lähtee aina mukaan myös mökille.

Lopuksi hyviä uutisia! Voima nimittäin pysyy hyvin yllä jo yhdellä viikoittaisella ylläpitävällä treenillä jopa 2-3 kuukautta. Kesätauosta siis ei kannata liikaan stressata. Kannattaa kuitenkin pitää huolta, että tekee joka viikko 5-10 liikkeen lihaskuntotreenin koko keholle.

Muistathan silti, että mikä tahansa liike on hyväksi. No stress!

<3 Anna

Tuu myös someen: IG @ansaivo

treeni-ja-ravinto lihakset treeniohjelmat pakaratreeni
Kommentit (1)
 1. Lihaskuntoharjoittelu | Yle Uutiset Itä-suomi
  13.4.2020, 09:31

  […] Nainen – lihaskuntoharjoittelu kannattaa, myös kesällä! – Lihaskuntoharjoittelu – kotona vai salilla? Talvisaikaan lihaskuntotreenit on kiva tehdä salilla ja sisätiloissa, mutta kesällä siirryn ulos tai vedän treenit kotona. Lihaskuntoaan voi harjoittaa ilman välineitäkin, mutta esimerkiksi kuminauhat ovat loistavia lisävastuksen tuojia ja kulkevat kätevästi mukana vaikkapa mökille. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *