Näin treenaan nyt

Vuosi lähenee loppuaan ja päätin tehdä katsauksen tämänhetkisiin treenikuvioihin sekä suunnitella vähän ensi vuotta. Liikun ja treenaan säännöllisesti ympäri vuoden, mutta treenit vaihtelevat vuodenajan mukaan. Valoisaan kesäaikaan liikun enemmän ulkona, mutta märillä ja pimeilla syys- ja talvikeleillä tulee siirryttyä sisätiloihin, näin tänäkin vuonna. Esimerkiksi juoksun määrä on talvella kohdallani melko pieni: 1-2 lenkkiä viikossa.

Talvella liikun eri tavalla kuin kesällä.

Juoksu jää – sisäliikunta lisääntyy

Juoksun sijaan teen circuitteja, HIIT -treenejä ja lihaskuntotreenejä, sekä jumppaan lyhyitä treenejä kotona. Tätä kirjoittaessani katsahdin kuluneeseen viikkoon. Treeniä kertyi tälle viikolle tuntimäärällisesti vähänlaisesti (alle kolme tuntia). Työt ja muut menot haittasivat harrastamista, mutta onnkesi aikatulutettuunkin viikkoon sai mahtumaan pari kotijumppaa #kotitreenikalenterista sekä pari ohjattua treeniä F45:lla.

Kotitreenit pelastavat kiireisen viikon. Tällä viikolla tein kotona yläkroppaa ja Coretreeniä.

Kaipaan ohjattuja tunteja

Maanantaina hain vauhtia F45 -Traininingin sykettä nostattavalta HIIT- tunnilta. Kaipaan ohjattuja tunteja! Porukassa tulee ylitettyä itsensä. Toinen viime viikon F45 -tunneista oli pelkästään lihaskuntoon keskittyvä tunti torstaina.

Käyn F45:ssä 1-3 kertaa viikossa. Pidän siitä, että treenit ovat nopeita (45min) ja vaihtelevia. Maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin F45: lla on tarjolla syketunnit ja tiistaisin ja torstaisin lihaskuntotunnit. Lauantaina treeni on 60 minuuttinen sykettä ja voimaa yhdistävä treeni Hollywood. Hollywoood on lempitreenini! Harmi, etten tällä viikolla ehtinyt siihen.

Treenit tehdään aina kiertoharjoitteluna aikaa vastaan. Pidän tästä, sillä silloin treenin voi tehdä juuri oman fiiliksen ja kunnon mukaan. Muutama viikko sitten sain käyttööni lisäksi Lion Heart -sykevyön, joka mittaa sykettäni koko treenin ajan. Tarkoitus olisi pysyä noin 75-85%:ssa maksimisykkeistä, silloin treeni on tehokkain.

Tarkoitus olisi pysyä treenin ajan liilalla alueella.
Tuolla takanani näkyy taulu, josta voi seurata sykkeitä ja pisteiden kerääntymistä.
Tunnin jälkeen sähköpostiin kilahtaa loppuraportti. Tämä oli lähes täydellinen treeni!

Voin myös seurata näyttötaululta tunnin aikana keräämääni pistemäärää. Hyvä pistemäärä on 45 ja tähän tietysti yritän tähdätä treeniä tehdessäni. Sykevyön avulla olen saanut lisää motivaatiota ja treeneistä yhä enemmän irti. Ja sähköpostiin joka treenin jälkeen kilahtava yhteenveto koukuttaa joka kerta.

Nelikymppinen ei enää palaudu

Olen tässä viimeisten vuosien aikana huomannut, etten palaudu treeneistä enää samalla tavalla. Minulle 2 kovasykkeistä HIIT- treeniä viikossa on ehdoton maksimi. Muu liikuntani koostuukin sitten rauhallisemman sykkeen treeneistä, kuten kävelystä, hölkästä ja lihaskuntotreenistä. Juoksuakaan en voi painella menemään enää samalla tavalla kuin ennen. Maksimissaan kaksi lenkkiä viikossa on hyvä määrä. Tällöin jalat eivät kipeydy.

Kun katselen omaa treenityyliäni tällä hetkellä huomaan, että monipuolisuus on todellakin valttia. Ensinnäkin vaihtelevat treenit pitävät rasituksen monipuolisena, paikat eivät kipeydy, enkä kuormitu liikaa. Vaihtelen sekä treenien tehoa, että tyyliä. Toiseksi monipuolisten treenien kautta motivaatio säilyy. Aina on myös mahdollisuus jumpata kotona, vaikka olisi kuinka kiire. Näin toimin esim tällä viikolla, kun tein lyhyen Coretreenin keittiön lattialla eräänä aamuna ennen suihkuun ja töihin ryntäämistä.

Tuleva vuosi kalenteriin!

Teen aerobista treeniä ja lihaskuntotreeniä usein eri päivinä. Tänään ajattelin vielä suunnata juoksulenkille ennen illan töitä. Ensi vuodelle aion tehdä hieman tarkempaa suunnitelmaa siitä, miltä treeniviikkoni tulevat näyttämään. Tämä on jo ihan käytännön vaatimus: tammi- ja helmikuu näyttävät kalenterissa aivan superkiireisiltä ja täysiltä. Kirjani julkaistaan tammikuun alussa, ja tulossa on monia tilaisuuksia, luentoja sekä iso kauppakeskuskiertue ympäri Suomea. Haluan silti liikkua, joten treeneille on suunniteltava ja varattava omat paikkansa. Muuten liikunta jää, ja sekös harmittaa.

En helposti tingi liikunnasta, mutta välillä on aivan pakko. Vaikka en ehtisi treenaamaan niin paljon kuin ehdin, niin haluan silti pysyä liikkeessä. Tällaisina viikkoina panostan hyötyliikuntaan: kävelen kaikkialle, niin kuin tälläkin viikolla. Kävelin tällä viikolla  joka päivä töihin. Kävelin myös tapaamisiin, juna-asemalle ja juhliin. Askelia onkin tällä viikolla kertynyt keskimäärin 20 000/päivä. Lyhyet jumpat siellä täällä ovat pelastukseni tällaisina kiireisinä aikoina. Vähän on ehdottomasti parempi kuin ei mitään.

<3 Anna

Lue myös edellinen postaukseni: Taviselämä, tavisperhe, taviskoti, tavisauto: tylsää!

Tuu instaan: @ansaivo Siellä pyörii #kotitreenikalenteri

Kommentit (3)
 1. Ihana kun kirjoitit että et enää palaudu kuten ennen, itse huomasin saman 42 kohdalla ettei vaan jaksa kuten ennen, pari kova sykkeistä treeniä viikossa on kyllä maksimi, kehonhuolto on noussut arvoon arvaamattomaan,videoidut fascia harjoitukset aivan parhaita

  1. annasaivosalmi
   15.12.2019, 22:20

   No ei palaudu ei. Ja ihme kolotuksia ilmaanutunut.. Mä haaveilen löytäväni oman polkuni kehonhuollossa. Olisipa ihana jos voisit vinkata, mitä videoita käytät?

   T. Anna

   1. Heippa olen ostanut Heron fascia Valmennuksen, kahden viikon aikana tulee kuusi erimittaista kokonaan videoitua harjoitusta, ja tallenteet jäävät itselle , tosi hyviä harjoituksia menisin ehdottomasti spartanin liikkuvuus tunneille jos asuisin etelässä, heiltäkin tulossa nettivalmennuksia ensi keväänä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *