Miten treenaan nyt? – F45 Training

Järkkäsin instastooreissa kysymystuokion ja siellä sain monta kysymystä koskien tämänhetkistä treenimäärääni ja treenitapojani. Lisäksi useampi oli kiinnostunut tietämään, millaisia treenit F45 -salilla ovat. En yhtään ihmettele kiinnostusta, koska F45 -konseptin salia ei ole Suomessa muualla, kuin meillä täällä Turussa. Tässä postauksessa ajattelinkin esitellä F45 -treenejä hieman tarkemmin.

Itse löysin salille viime vuoden loppupuolella, kun etsin omille #kellokuudentreeneilleni talvitreenipaikkaa. Harjoittelemme ryhmieni kanssa pääasiassa ulkona, mutta liukkaimman kauden ajan järjestän treenejä myös sisätiloissa. Tänä vuonna paikaksi valikoitui F45 -sali Turun Saippua Centerissä. Valinta osui nappiin ja omien treeniryhmieni jäsenet ovat pitäneet paikasta. Vedän omia treenejäni omille ryhmilleni salilla pari kertaa viikossa. Lisäksi käyn itse F45:n järjestämissä treeneissä harjoittelemassa.

Oma treeniryhmäni harjoittelee talvikaudella Turun F45:n tiloissa. Tässä #kellokuudentreenit -porukka treenin jälkeen.

F45 – Toiminnallista treeniä lyhyessä ajassa

Mutta mikä on F45? F45 -treenikonsepti on syntynyt Australiassa vuonna 2011. ”F” tarkoittaa ”functional” eli toiminnallinen ja ”45” viittaa tuntien kestoon. Kaikki tunnit, paitsi lauantain Hollywood -tunti kestävät vain 45 minuuttia.

F45 -konsepti on maailmalla äärettömän suosittu. Se on levinnyt 37 maahan ja studioita on lähes 2000. Kiireiset suurkaupunkilaiset piipahtavat F45 -studiolla aamulla ennen töitä tai hoitavat treenit pois alta lounastauolla.

F45: ssa kiehtoo sen kokonaisvaltaisuus ja treenien lyhyys. Sen sijaan, että treenireissuun menisi kaksi tuntia, saan treenit hoidettua, matkoineen, tunnissa. Kaikki on mietitty valmiiksi: tunnille voi vain ilmestyä ja sitten lähteä kotiin.

Cardiota ja lihaskuntoa

Jokapuolella maailmaa, kaikissa F45 -studioissa treenataan päivittäin saman ohjelman mukaan. Olitpa siis sitten Sydneyssä tai Turussa, treeni on sama. Jopa musiikki on sama! Se soitetaan F45:n omalta ”radiokanavalta”.

Maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin F45 -tunnit keskittyvät cardiotreeniin/kestävyystreeniin eli hapenottokyky on kovilla. Treeni on aina kiertoharjoitteluperiaatteella, eli yhtä liikettä, kuten burpeita tai kelkan työntöä tehdään tietty aika, jonka jälkeen siirrytään seuraavalle pisteelle. Treenit ovat äärettömän kokonaisvaltaisia ja on uskomatonta, miten näin lyhyessä ajassa saa itsestään kaiken irti.

Tiistaisin ja torstaisin F45 -salilla treenataan lihaskuntoa, myöskin kiertoharjoitteluperiaatteella. Nämä treenit ovat suosikkejani. On leuanvetoa, soutuja, kyykkyjä, askelkyykkyjä, punnerruksia. Jokainen treeni on erilainen ja kekseliäs!

Lauantaisin on F45 suosituin treeni eli Hollywood. Se kestää tunnin ja sekoittelee cardiota ja lihaskuntoa. Ensimmäisen Hollywood -treenini jälkeen olin aivan puhki ja treenin aikana painelin maksimitehoilla suurimman osan aikaa. En ole kokenut vastaavaa koskaan, edes maratonilla.

Pipeline, Angry Bird & Hollywood

F45 -studion treenit on nimetty hieman oudosti: Pipeline, Angry Bird, 22, Panthers, Foxtrot tai Hollywood. Nämä nimet eivät kerro oikeastaan mitään siitä, mitä on tulossa. Treenikuvaukset, jotka antavat vähän osviittaa, voi käydä katsomassa tästä. Onneksi ohjaaja esittelee liikkeet aina etukäteen ja opastaa tarvittaessa. Studion sivuilla luvataan treenien kuluttavan valtavia määriä energiaa, jopa 1000 kcal 45 minuutissa.

F45 on ryhmäliikuntaa, mutta jotenkin tunnit eivät silti tunnu ryhmäliikunnalta, koska kaikki energia menee omaan suoritukseen, keskittymiseen, puuskuttamiseen ja järkyttävään hikoilemiseen. Toisia treenaajia ei ole aikaa, eikä haluja huomioida tai kytätä. Tempo on kova, tai oikeastaan juuri niin kova, kuin itse haluaa, koska liikkeet tehdään aikaa vastaan. Mutta itse huomaan aina tekeväni kovalla temmolla, kilpailuhenkinen (itseäni kohtaan) kun olen.

Pyrin käymään F45 -treeneissä 3 (-4) kertaa viikossa. Pari lihaskuntotuntia (ti ja to) sekä 1 cardiotreeni + joskus bonuksena lauantain Hollywood. Turun F45 tarjoaa kahden viikon ilmaisen tutustumisen kaikille kiinnostuneille. Tässä ajassa saa jo käsityksen siitä, mitä F45 on, ja onko se itselle sopiva juttu. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan. Varoitus: koukkuun voi jäädä.

Plussat ja miinukset

Listasin vielä F45 -treenien plussat ja miinukset. Nämä ovat omia huomoitani nyt, kun olen käynyt salilla muutaman kuukauden.

Plussat

  • Todella monipuoliset treenit, treeni on erilainen JOKA KERTA ja välineistö on niin kattava, että uusia, ennenkokemattomia liikkeitä tulee jopa minulle jokaisessa treenissä. Treeniin ei kyllästy!
  • Aina kun tunnille menee, voi luottaa siihen, että saa kovan koko kropan treenin, jos sitä kaipaa
  • Innostavat ja kannustavat ohjaajat saavat aina treenaajan ylittämään itsensä ja auttavat tekniikoissa. Ohjaajat myös antavat vaihtoehtoisen liikkeen, jos jokin liike ei sovi tai on liian haastava.
  • Aika menee siivillä. Salin suurilta näytöiltä voi seurata työaikaa ja vaihtoaikojen pituutta
  • Kaikki treenin liikkeet näkyvät videoilla näyttötauluilla. Treeniä on siksi helppo seurata. Itsekseen ei tulisi treenattua näin monipuolisesti, vaan tulisi tehtyä usein vain samoja liikkeitä.
  • Treeni on nopeasti tehty ja treenitarjontaa on sekä aamulla että ilta-aikaan.
  • F45 kehittää sekä voimaa että kestävyyttä.
  • Treenin voi aina tehdä oman kunnon ja fiiliksen mukaan, omaan tahtiinsa.
  • Sali on uusi, siisti, valoisa ja avara. Kaikki välineet ovat F45-brändättyjä.
  • Ei tarvitse pohtia, mitä tänään tekisin tai hakea välineitä tai painoja itselleen. Kaikki on mietitty valmiiksi ja välineet odottavat treenin alussa paikoillaan.
  • Yhteisöllisyys ja ”ylävitoset” treenin jälkeen luovat tunnelmaa

Miinukset

  • Koskaan ei voi tietää salille mennessä, millaisia liikkeitä on tulossa, koska tarkkoja ohjelmia ei ole missään ennalta näkyvillä. Treenien nimet antavat vain vinkkejä siitä onko kyseessä kestävyys- vai voimatreeni.
  • Salilta puuttuu isot levytangot, painot ja kyykkyräkit. Maksimivoimatreeniä esim kyykkyjen tai maastavetojen muodossa ei tehdä, vaan treeni kehittää ennemminkin lihaskestävyyttä, voimamakestävyyttä ja perusvoimaa toistomäärien liikkuessa 10-25 välillä.
  • Treenit ovat kovatempoisia, joka on tietysti hyvä asia, mutta kevyemmästä peruskestävyysharjoittelusta tulisi huolehtia muulla tavoin.
  • Koska treeniaika on niin lyhyt, lämmittelyosuus jää todella lyhyeksi. Olisi järkevää mennä salille hieman etukäteen, jotta ehtisi tehdä perusteellisemman lämmittelyn
  • Samasta syystä kuin yllä, myös venyttely ja jäähdyttely jäävät asiakkaan omalle vastuulle. Moni jääkin venyttelemään treenin jälkeen omatoimisesti.

 

<3 Anna

Lue myös edellinen postaukseni: Treenitauko!

treeni-ja-ravinto lihakset treeniohjelmat kysy-treenista-ja-ravinnosta
Kommentit (6)
  1. Hei Anna,
    Kiitos ihanista inspiroivista tarinoistasi, sinua on hienoa seurata! Olen itsekin kirjoitustesi innoittamana treenannut viimeiset 6kk suht kovalla teholla ja hyvältä tuntuu. Nousujohteisesti mennään!
    Minulla olisi yksi, täysin blogikirjoituksen asiaankuulumaton kysymys: miten hoidat hiuksiasi? Minulla on myös pitkät suomalaiset (youknow) hiukset ja jo 3-4 treeniä viikossa aiheuttaa ”päänvaivaa”: kuinka ihmeessä pidän kutrit siistinä kun ei niitä mitenkään voi joka treenin jälkeen pestä – kuivuu ja putoaa vielä loputkin päästä vaikka miten öljyää ja hoitaa.
    Kuivashampoo tietty pelastaa ja poninhäntä. Mutta jos sinulla on muita viisauksia niin jaathan niitä meillekin:)

    1. annasaivosalmi
      8.2.2019, 07:56

      Moikka Paula ja kiitos, mahtava kuulla, että jo puoli vuotta on ollut nousujohteinen treenikausi käynnissä 🙂

      Tosi hyvä kysymys tuo hiusasia!! Mä voisin tästä ihan oman postauksenkin laatia. Mulla on perus-suomalainen lasimainen ja lättänä hius, ja samoilla kikoilla osin kuin sinäkin: eli kuivashampoota meneee.Mutta täytyy myöntää, että pesen hiuksia kyllä tosi usein..

      Anna

  2. Hei, ihan mielenkiinnosta kyselen F54-harjoittelun hinnasta – heiltä ei omilta sivuilta löydy mitään tietoa asiasta. Itse harjoittelen samantyyppisesti pienryhmävalmennuksessa ihan muualla päin Suomea.

    1. annasaivosalmi
      8.2.2019, 07:53

      Moi! Hinnat vaihtelevat jäsenyyden pituuden mukaan ja esim opiskelijoille on omat hintansa. Kuukausihinnat liikkuvat 65 ja 150€:n välillä. Tarkempia tietoja saa salilta 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *