Minkäkokoiset juoksulenkkarit kannattaa hankkia?

Kun kerroin eräässä aiemmassa blogipostauksessa, että käytän juostessa yli yhden koon normaalia isompia kenkiä, sain useampia kysymyksiä siitä, miksi näin.

Juoksijan varpaat

Olette ehkä kuulleet ”juoksijan varpaista”. Minäkin kärsin niistä aiemmin, kun juoksin enemmän ja pidempiä matkoja. Juoksin silloin myös pienemmillä ja eri merkkisillä tossuilla, kuin nykyään.

Juoksijan varpaat ovat yhtäkuin mustat ja irtoilevat varpaankynnet. Tai näin ainakin minulla oli. Ne olivat kaamean näköiset ja kivuliaatkin. Ulkonäkö häiritsi erityisesti kesällä, kun nakkasi sandaalit jalkaansa.

Koin herätyksen urheilukaupassa, kun myyjä neuvoi minua ostamaan isomman koon kengän juoksemiseen, kuin mitä käyttäisin normaalisti.

Tämä tarkoitti minun 39-40 kokoisessa jalassani sitä, että juoksulenkkarit, jotka päädyin ostamaan, olivat kokoa 40 2/3.

1,5 numeroa isompi lenkkari

Tämän jälkeen olen mennyt vielä vähän pidemmälle. Kun vaihdoin nyt keväällä juoksulenkkareiden mallia, oli koko nyt 41 1/2. Kuulostaa aika isolta erolta siihen, mikä normikengissäni on, mutta juostessa olen huomannut, että tämä on ollut erinomainen oivallus.

Varsinkin alamäissä, mutta toki muutenkin, varpaat hakkaavat lenkkareiden kärkiin. Kun tossu on tarpeeksi väljä, jää jalalle ja varpaille tilaa liikkua.

En ole sen koommin saanut mustia kipeitä varpaita. Lenkkareissa on se hyvä puoli, että nyörityksen ansiosta hieman isomman koon saa hyvin kiristettyä siten, että kenkä istuu täydellisesti ja pysyy jalassa. Nyöritys kannattaa tehdä kengässä aivan ylös asti.

Juoksulenkkariostoksilla en siis tuijota orjallisesti kokolappua, vaan ostan kengän, jossa varpailla on tilaa.

Juoksin monta vuotta Adidaksen Ultra Boosteilla, mutta nyt olen ihastunut Adidaksen Adizero Boston -malliin.

Tiedän että kyseinen kenkä on monen pidempää matkaa juoksevan suosiossa, mutta kyllä se toimii myös omilla, maksimissaan kympin lenkeilläni.

Onko sinun lenkkarikokosi sama, kuin normikenkiesi koko?

<3 Anna

Lue myös edellinen postaukseni: Mihin käytän rahani?

Kesätreenihaasteestani #treenaakokokirja pääset lukemaan TÄSTÄ 

Nykyinen juoksulenkkarini Adidas Adizero Boston. Koossa 41 1/2 (normikokoni on 39-40)
Kommentit (4)
 1. Elina Smålannista
  7.6.2018, 22:23

  Totta toriset Anna!
  Täälläkin mennään isommilla lenkkareilla ja tuntuu että ne vaan vuosien varrella suurenee. Välillä ihan hirvittää: ”Taivas mitkä veneet kohta kokoa 42” Ihan sama mukavuus on nr 1!

  Mukavaa kesän jatkoa

  1. annasaivosalmi
   8.6.2018, 08:16

   Mukavuus on todellakin number One! Sitäpaitsi jalat tykkäävät ja juoksukin kulkee 🙂 Ihanaa kesää!

 2. Kyllä! 38 kokoiseen jalkaan olen ostanut jo vuosia koon 40 1/3 lenkkarit. Nyt raskausaikana jalka tuntuu kasvaneen (tai levenneen?), joten vieläkin isommat päätyy varmaan ostoslistalle.

  1. annasaivosalmi
   8.6.2018, 09:56

   Kuulostaa tutulta! Ja kyllä se jalkaterän muoto muuttuu raskauden myötä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *