Mentaalinen Sixpack

Minulla ei ole vatsassa sixpackia, eikä varmaan koskaan tulekaan, mutta teräksinen mentaalinen sixpack sitävastoin löytyy. Varsinkin sen jälkeen, kun ole liikkunut (juossut tai tehnyt muunlaisen treenin), tunnen itseni voimakkaaksi, kiinteäksi, kauniiksi ja timmiksi. Urheilu saa minut ajattelemaan itsestäni positiivisia asioita virheiden pohtimisen sijaan.

Juoksulenkin jälkeen olo on ryhdikäs ja kevyt, salitreenin jälkeen puolestaan näen itseni juuri sopivan lihaksikkaana, urheilullisena ja ihan, kuin takapuolikin olisi noussut pari senttiä. Sixpackkikin on, tai ainakin minusta tuntuu siltä.

En ole ajatusteni kanssa yksin. Tutkimusten mukaan nimittäin liikunta heijastuu vahvasti siihen, miten näemme itsemme. Liikunnalla on todettu olevan nopea, myönteinen vaikutus ihmisten mielialaan. Tutkimuksen mukaan jo 30 minuutin harjoittelu riittää.

Liikunta parantaa kehonkuvaa – hetkessä!

Tuoreessa tutkimuksessa tarkasteltiin 60  naista, joilla oli ongelmia kehonkuvansa kanssa. Naiset jaettiin kahteen ryhmään: osa teki 30 minuutin pyöräilyharjoittelun, kun taas osa istui ja luki hiljaa. Kokeilun jälkeen naiset, jotka olivat urheilleet, suhtautuivat kehoonsa paljon myönteisemmin kuin naiset, jotka olivat olleet lukuryhmässä.

Yleisesti on osoitettu, että liikunta nostaa elimistön endorfiini- eli mielihyvähormonitasoa. Tästä syystä urheilulla on myönteisiä vaikutuksia mielialaan. Tutkijat olettavatkin, että tämä voisi olla syy siihen, miksi tutkimukseen osallistuneet naiset näkivät itsensä positiivisemmassa valossa.

Osallistujat vastasivat harjoittelun tai lukemisen jälkeen kysymyksiin, jotka käsittelivät mielialaa, itsetuntoa ja omaa mielikuvaa itsestään. Näiden perusteella kävi ilmi, että liikuntaa harrastaneet naiset tunsivat itsensä hoikemmiksi ja voimakkaammiksi kuin toiset. Sillä ei ollut väliä, mikä heidän mielentilansa tai itsetuntonsa oli ollut.

– Naisten käsitykset omasta voimastaan ja kehon lihavuudesta vaihtuivat liikunnan aikana, ja tilastollisesti voimme osoittaa, että tästä syystä heidän kehonkuvansakin muuttui, toteaa tutkimuksessa mukana ollut professori Martin Ginis Brittiläisen Kolumbian yliopistosta.

Mentaalinen sixpack esiin

Ainakin minulla on päiviä, jolloin oma keho ahdistaa, tuntuu vääränlaiselta, tai näen siinä vain vikoja. Olo voi olla turvonnut tai tuntuu, etteivät mitkään vaatteet näytä kivoilta päällä. Varsinkin tällaisina päivinä kuorin mentaalisen sixpackini esiin liikkumalla. Ja tämän liikunnan ei tarvitse olla mitään megaintensiivistä repimistä, vaan lyhytkin lenkki, kotitreeni tai lihaskuntoharjoitus ajavat saman asian.

Liikunta vaikuttaa omaan mielialaani voimakkaasti. Tämän huomaa myös päivinä, jolloin en syystä tai toisesta pääse liikkeelle. Miehenikin tuntee minut jo sen verran hyvin, että hän kannustaa minua usein, kun olen pahalla päällä, lähtemään vaikka pienelle hölkälle. Useimmiten kotiin palaa, kuin uusi ihminen: hyväntuulinen, kaunis ja extratimmi nainen, joka rakastaa myös itseään.

Tunnistatteko ilmiön? Onko teilläkin tällainen mentaalinen sixpack? 

Minä lähdenkin tästä aamulenkille ja sen jälkeen startataankin reissuun. Jei!

<3 Anna

Lue myös edellinen postaukseni: Kesätreeni kahvakuulilla

Tutkimus julkaistiin Psychology of Sport and Exercise -julkaisussa.

IMG_3660

 

Kommentit (5)
  1. Hyvä kirjoitus taas kerran, kiitos siitä! Taisinkin joskus kommentissani hieman sivuta tätä aihetta, ruokailun suhteen ainakin. Eli kun syö terveellistä ja ravitsevaa ruokaa, on sillä samanlainen merkitys ainakin itselleni kuin liikunnalla. Terveelliset valinnat helpottavat samojen valintojen tekemistä uudelleen, niin se vain on. Liikunta siis todellakin tuo mullekin mentaalisen sixpackin, ja sehän on liikunnassa parasta!

    Oikein hyvää ja nautinnollista lomaa sinulle Anna!

    1. Voin samaistua tähän täysin,välillä mietin että miten yksi liikuntasuoritus voi vaikuttaa näin Meillä myös perhe tietää miksi äiti on huonolla päällä ja käsky käy jumppaan tai lenkille Se tuntuu ihanalle että perhe tuntee sinut läpikotaisin ja tietää mistä kenkä puristaa

      ☀️Hyvää ja rentouttavaa lomaa☀️

      -Elina

  2. Olisi mielenkiinoista lukea juttu, jossa jutun kirjoittaja, kohtaisi esim. lihastautiliiton ihmisiä, liikuntarajoitteisia ja vammaisia – Tulisi vähän sisältöäkin juttuun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *