Kuinka paljon askeleita on tarpeeksi? – Etätyö aiheutti romahduksen

Minulle on tullut tavaksi tarkistaa aina iltaisin, paljonko päivään on kertynyt askelia. Olen tehnyt näin jo vuosia. Urheilukelloni mittailee puolestani askeleita pitkin päivää, ja jos tavoitteeni päivän osalta on illalla täyttynyt, olen tyytyväinen: Hyvä päivä!

Mutta, mitä tuo askelmäärä oikeastaan (minusta) kertoo? Tai ehkä voisi kysyä: mitä kertoo se, että jatkuvasti seuraan askelten määrää? Onko askelmäärillä sitäpaitsi oikeastaan väliä, jos jo muutoin harrastaa liikuntaa?

10 000 askelta – Mieluummin vähän yli!

Olen asettanut kellooni päiväkohtaisen tavoitteen: 10 000 askelta. Puhutaan siis noin 7km matkasta, askeleen pituudesta riippuen.10 000 on luku, joka nostetaan usein esille, kun puhutaan askelmäärätavoitteista, tuohan kyseinen määrä mukanaan myös useita terveyshyötyjä.

Kymppitonnin askelmäärä ei kuitenkaan ole varsinaisesti tutkimustyön tulos, vaan alunperin mainos myydä askelmittareita japanilaisille. Me olemme omaksuneet tämän 1960 -luvulta peräisin olevan mainoskampanjan viestin tehokkaasti, ja niin vain minäkin tavoittelen tätä maagista lukua joka päivä, vaikka uudempien tutkimusten mukaan suurin piirtein samat terveyshyödyt saavuttaisin vain 3 x 10min reippaalla kävelyllä päivässä.

Duodecim terveyskirjasto määrittelee alle 5000 päivässä ottavat ”sohvaperunoiksi”, kun taas yli 10 000 askelta ottavat ovat liikunnallisesti aktiivisia. Viimeisten viikkojen aikana olen meinannut paikoin siirtyä aktiivisesta sohvaperunaksi! Olen työskennellyt kotona, joten normaalit työmatkat ovat jääneet askelmittauksista pois.

On ollut yllättävää huomata, miten suuri vaikutus työpaikalle siirtymisellä kävellen, ja siellä liikkeessä pysymisellä on ollut askelten kokonaismäärään! Aiemmin askelia saattoi kerääntyä helposti parikymmentäkin tuhatta. Nyt, kun en enää edes juokse, on kymppitonnissakin todella tekemistä.

Etätyöläinen ei kerää askelia

Aiemmin 10 000 tuli jopa helposti ja huomaamattakin täyteen pelkästään työmatkaliikunnasta, mutta tässä tilanteessa ja etätöitä tehdessä mittariin kertyy hädin tuskin muutama hassu tuhat askelta päivässä. Joudun tietoisesti ponnistelemaan ja kiinnittämään asiaan huomiota, jotta tavoite täyttyisi ja pysyisin aktiivisena. Koska työskentelen päivät kotona, ja Kello Kuuden treenien ohjauksetkin ovat tauolla, ei arkiliikettä tule enää ollenkaan samalla tavalla kuin ennen.

Vaikka harrastan liikuntaa, en halua vähätellä arkiliikkeen vaikutusta. Pidän arkiliikettä jopa tärkeämpänä, kuin itse treenaamista! Tauottaminen, välijumpat, asioiden hoitaminen ilman autoa ja kävelylenkit: nämä pitävät minut päivän aikana jatkuvasti liikkeessä ja niiden avulla pysyn virkeänä.

Joudun ponnistelemaan askelteni eteen – ja hyvä niin

Arkiliikunnan tehokkuus perustuu siihen, että se vaikuttaa pitkin päivää, eikä esimerkiksi istuttua tule pitkiä aikoja kerrallaan. Lukuisista pienistä annoksista kertyy yhteensä paljon. Jos päivän jokaisena tuntina kävelee 3 minuuttia(eli aika vähän), energiaa kuluu viikossa enemmän kuin kahdessa tunnin mittaisessa hikisessä liikuntaharrastuksessa. Näin ollen arkiliikunta on merkittävä tekijä myös esim painonhallinnassa.

On tärkeämpää terveyden näkökulmasta pysyä pitkin päivää liikkeessä ja vältellä passiivisuutta, kuin käydä jumppatunnilla kolme kertaa viikossa, ja istua sitten loppuaika autossa, sohvalla tai päätteen edessä.

Jotta saan askeltavoitteeni täyteen, tulee minun käydä kävelyllä jokaikinen päivä. Ja näin olemme tehneetkin. Päivittäisestä kävelylenkistä on tullut rutiini, samoin kuin aiemmin kävelymatkat töihin olivat. Lisäksi tauotan istumista, ja olen virittänyt itselleni kotiin seisomatyöpisteen(lue: nostanut tuolin pöydän päälle ja asettanut läppärin tälle tuolille). Selkä alkoi vihoitella jo ensimmäisen etätyöviikon jälkeen epäergonomisesta istuma-asennosta, mutta töiden tekeminen seisten toi onneksi helpotuksen.

Jatkan askelten keräämistä! Se auttaa minua pysymään aktiivisena, virkeänä ja positiivisena tässäkin tilanteessa!

Keräätkö sinä askelia? Paljonko niitä tulee päivässä?

<3 Anna

Lue myös edellinen postaukseni: Juoksetko sä enää ollenkaan? No en.

Tuu someen: @ansaivo

treeni-ja-ravinto treenit elamantapa
Kommentit (17)
 1. Kyllä kerään!
  Itse huomasi myös askelten vähenemisen etätyön myötä. Ensimmäisen viikon jälkeen päätin että koska ei ole kiirettä töihin niin ponnahdan suoraan sängystä noin 4 km kävelylle/hölkälle/sauvakövelylle. Ja ai että tekee hyvää! Sillä saan jo reilu 5000 askeletta joten päivä on pelastettu.

  1. annasaivosalmi
   13.4.2020, 09:34

   Toi on kyllä hyvä päätös! Ja just tollanen pienikin lenkura riittää 🙂

 2. Mulla sama minimitavoite 10 tuhatta! Ja etäpäivät vähentäneet reilusti hyötyliikuntaa mullakin. Juuri nytkin istun sohvalla ja suunnittelen kävelylle menoa…

  1. annasaivosalmi
   13.4.2020, 09:35

   Toivottavasti tuli lähdettyä? 🙂 Ja samat tavoitteet siis sulla, kuin täälläkin. Nyt on vaan vähän tietoisemmin hankittava askelia, kuin normitilanteessa. We Can Do it!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *