Kehonkoostumusmittaus ja erilaiset rasvaprosentit – Tältä ne näyttävät!

Keho muuttuu, se on selvä. Puhelimen i-Cloud tallennustilan täytyttyä aloin poistella vanhoja kuvia, ja törmäsin samalla otoksiin vanhoista kehonkoostumusmittausraporteistani. Olin ottanut kuvat siksi, koska tiedän hävittäväni kaikki lippulappuset.

Aloin käydä tulosraportteja läpi ja innostuin tutkailemaan niitä vähän tarkemminkin. Kaikki mittaukset, paitsi viimeisin, on tehty  InBody 720 kehonkoostumusmittauslaitteella.

Viimeisen neljän vuoden muutokset

Ensimmäinen kehonkoostumusmittaustulokseni oli vuodelta 2014, jolloin olin 35 –vuotias. Rasvaprosenttini oli tuon mittauksen mukaan 13,4. Tämä on todella alhainen naisen rasvaprosentiksi.

Normaali rasvaprosentti naisella on 18-28 välillä. Painoin reilut 64 kiloa, josta rasvaa 8,6kg. Olin suorastaan rasvattomassa kunnossa. Lihasta painostani oli mittauksen mukaan 31kg.

IMG_8021
Vuonna 2014, jolloin rasvaprosentti oli mittauksen mukaan 13,4.

IMG_8023

Olen käynyt kehonkoostumusmittauksissa aina silloin tällöin ja löysin vastaavan mittauksen myös pari vuotta myöhemmältä ajankohdalta, vuodelta 2016.

Silloin rasvaprosentti oli 18,1 ja kilomäärässä mitattuna 11,7kg. Toisin sanoen rasvan osuus oli kehossani lisääntynyt kolmella kilolla. Kyseisellä mittauskerralla paino oli 64,8kg.

IMG_8028
Vuonna 2016. Rasvaprosentti noin 18.

IMG_8029

Kolmannen mittaustuloksen löysin viime vuodelta. Siinä rasvat olivat 18%:ssa ja kilomäärällisesti täysin samat, kuin aiemmassa mittauksessa. Paino oli 66,1kg.

Viimeisin mittaustulos oli kuukauden takaa. Laite oli tällä kertaa eri, kuin aiemmin. Nyt rasvaprosentti näytti 23% ja kilomäärällisesti 15kg. Paino 66kg

IMG_8025

IMG_8031
Viime lokakuun Kanarianreissulla. Rasvat noin 20.

Mitä on tapahtunut? Olen kerännyt neljässä vuodessa lisää rasvaa, se on selvä. Paino on pysynyt kuitenkin suurinpiirtein samoissa lukemissa. Löytyykö vastaus lihasmassan vähenemisestä? Lihashan painaa enemmän, kuin rasva.

Lihasta kaikkien aikaisempien mittausten mukaan on hieman yli 30kg, mutta tässä viimeisimmässä laite ilmoitti lihasmassaksi 48,4kg. Siis yli 18kg enemmän kuin useana vuotena aiemmin tai vaikkapa puoli vuotta sitten. Tämä ei voi pitää paikkaansa.

Aavistelen, että kyse on siitä, mitä laite ottaa tuohon lukuun mukaan pelkän lihasmassan lisäksi. Jäin myös pohtimaan, kuinka paljon eri mittalaitteiden luvut eroavat toisistaan. Johtavatko ne jopa harhaan, jos niitä vertailee keskenään? Voiko kehonkoostumusmittausten tuloksiin luottaa?

No, jokatapauksessa. Se, että rasvaa on tullut lisää näkee hyvin kuvistakin ja se on fakta. Mutta rasvan lisääntyminen ei ole mielestäni ollut mitenkään huono juttu. Päinvastoin! Tykkään vartalostani nyt, ja tykkäsin kyllä ennenkin.

Olen aiemmin postannut kuvia instaan  ajasta ennen raskauksia, sekä heti lasten saannin jälkeen. Olen kirjoittanut aiheesta myös blogiin. Useita kuvia muutoksesta raskauden jälkeen myös täällä. Ennen lapsia, kuten myös raskauksien jälkeen, painoin enemmän, reilusti yli 70 kiloa. Silloisista rasvaprosenteista minulla ei ole tietoa.

Raskaudesta jäi ylimääräistä, niinkuin useimmille meistä. Kilot karisivat pikkuhiljaa liikunnan ja terveellisen ruuan myötä. Suuri käännekohta itselleni oli lihaskuntoharjoittelun aloittaminen. Kehoni tiivistyi sen myötä silminnähden. Sain lisää lihasta ja rasva väheni. Keskivartaloni kiinteytyi erityisesti voimaharjoittelun myötä.

Kehonkoostumusmittaukset kertovat enemmän, kuin se, mitä vaaka sanoo!

Jäin kuitenkin pohtimaan, miten paljon laitteiden mittaustuloksiin kannattaa luottaa. Vaikka laite olisi jokaisella mittauskerralla sama, voi kuukautiskierto, ennen mittausta nautittu ruoka ja juoma, vuorokauden aika tai kova treeni näkyä tuloksissa. Minusta on kuitenkin hauskaa, että mittauksia löytyy näin pitkältä ajanjaksolta ja kyllä ne antavat oikeansuuntaisia viitteitä muutoksista.

Haluan tuoda esiin, ettei pelkkä vaaka todellakaan kerro kaikkea. Kehonkoostumuksella on merkitystä! Hoikallakin voi olla vyötäröllään paljon haitallista viskeraalirasvaa. Lihas painaa enemmän, kuin rasva ja siksi pelkkä laihduttaminen ei välttämättä tuo toivottuja tuloksia.

Itse viihdyn näissä parinkympin rasvoissa oikein hyvin. Lihasta pyrin hankkimaan lisää tai ainakin ylläpitämään jo olemassa olevaa lihasmassaa. Suoraansanottuna neljän vuoden takainen rasvaton Anna ei ole mikään unelmavartaloni. Varsinkaan, kun nyt katson pitkän tauon jälkeen näitä kuvia.

Liian alhainen rasvaprosentti naisella on myös terveydelle haitallinen. En tavoittele alhaista rasvaprosenttia, vaan toimintakykyistä, sopusuhtaista ja vahvaa kehoa. Joka sattuu mielestäni olemaan myös kaunis.

En halua vahtia jokaista suupalaani, vaan nauttia elämästä. Minun pitää kuitenkin tiedostaa, että tämä suuntaus (rasvan jatkuva lisääntyminen) ei voi jatkua loputtomiin. Se johtaa lopulta ylipainoon ja kehonkoostumuksen muuttumiseen epäedulliseksi. Siksi haluan jatkaa treenaamista ja hyvin syömistä.

Tärkein huomioni on, että vähemmällä treenillä ja rennommalla suhtautumisella syömiseen, olen saavuttanut tasapainoisemman olotilan. Ja mielestäni myös kauniin vartalon.

Mitä mieltä te olette tästä muutoksesta? Entä luotatteko kehonkoostumusmittauksiin?

<3 Anna

Lue myös edellinen postaukseni: On ihmisiä, jotka ottavat ja, ihmisiä jotka antavat!

 

Kommentit (8)
 1. Aika vasta kirjoitin samasta aiheesta. Itsekin käytän In body-mittausta mieluiten. Itse tykkään seurata juurikin lihaskasvua. Hieman on eroa laitteiden tuloksissa. Mulla on huidellut rasvaprosentit vuosien aikana aina 32-16% välillä. Nyt se on siinä 19-20% maastossa ja kehonkoostumus on tosi hyvä. Ehkä rasvaa voisi olla pikkasen enemmänkin.

  Näytät kyllä kaikissa kuvissa todella hyvältä, rasvaprosenttia sen kummemmin miettimättä 🙂

  M/Äiti jumppaa-blogi
  http://www.lily.fi/blogit/aiti-jumppaa

  1. annasaivosalmi
   24.3.2018, 15:58

   Kiitos Riikka kommentista! Pitääkin käydä lukemassa sun postaus 🙂 Lihas on se, mikä minuakin ensisijaisesti kiinnostaa. Ihanaa kevättä ja kiva, kun tulit kommentoimaan.

   T. Anna

 2. Minkä pituinen muuten olet? En luota mittauksiin,niinkun kirjoititkin liian moni asia vaikuttaa tuloksiin..Juuri treenailin videoidesi innoittamana,suuri kiitos niistä

  1. annasaivosalmi
   26.3.2018, 12:58

   Moi Katri! Kiitos kommentista. Olen 174cm pitkä.

   Ihanaa viikkoa!

   Anna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *