Henkilöstöruokalan hamstraajat

Olen joskus aiemminkin maininnut, että saan usein kuulla ruoka-annosteni koosta. Varsinkin koulun ruokalassa, laskiessani lounastarjottimeni opettajien pöytään, kollegoideni keskelle, saan ihmetteleviä katseita.

”Oho, no ei meinaa lautaselle mahtua” tai ”Sä sitten meinasit tankata oikein kunnolla” tai ”No nyt on annoksella kokoa”. Tämän seurauksena monesti koko pöytäseurue kääntää katseensa minuun.

*hauskaa* vai *kiusallista*?

Aiemmin rektiot lähinnä huvittivat, mutta, kun niitä kuuntelee vuosi toisensa jälkeen, on olo lähinnä kiusaantunut ja vaivaantunut.

Kyllä, syön paljon ruokaa ja kyllä, varsinkin lounaalla haluan syödä kunnolla.

Miksi toisen ihmisen syömä ruokamäärä herättää niin paljon taivastelua?

Mutta se, mitä kommentoijat eivät ehkä näe, on että lautaseni on täytetty useimmiten lautasmallin mukaan. Puolet, joskus ylikin lautasesta sisältää salaattia, porkkanaraastetta (no koulussa, kun ollaan) ja muita vihanneksia. Energiatiheydeltään ruoka on siis pientä, vaikka määrä näyttää hurjalta.

Syön mielelläni lounaalla reilusti kasviksia, jotta päivän tavoite (minulla 800g-1kg) tulisi helpommin täyteen. Lounas on mitä parhain vaihtoehto tankata kasviksia, koska niitä on (ainakin koulussa) aina tarjolla.

Lisäksi olen huomannut, että lounaalla reilusti syöminen tasapainottaa nälkää ja mielitekoja myöhemmin illalla. Jos lounas jää välistä tai sen yrittää korvata ”jollain kevyellä” kostautuu se jo muutaman tunnin päästä. Pahimmillaan tästä voi olla seurauksena syöpöttelykierre ja ylipainoa.

Monet työkaverini syövät (minun mielestäni) hiiren annoksia, varsinkin jos vertaan itseeni. Tämän huomasin, kun kommentointia oli jatkunut tarpeeksi pitkään ja aloin havainnoida muiden annoksia. Ja totta se on, syön samankokoisia tai isompia annoksia, kuin työpaikkamme miehet.

Mielenkiintoisin havainto oli kuitenkin se, että kanssani samankokoisia annoksia syövät myös jotkin muut naiset: ihan normaalipainoiset, mutta liikunnalliset naiset. Lohduttavaa!

Okei, liikun paljon ja kai sitten kulutankin paljon. Mutta myös tutkimusten mukaan näyttää siltä, että ne, jotka syövät lounaan henkilöstöruokalassa pysyvät helpommin normaalipainoisina, kuin ne jotka skippaavat lounaan tai tuovat omat eväänsä. Yksi kunnon ateria työpäivän aikana on parempi painonhallinnan ja työvireyden kannalta kuin jatkuva välipalojen syönti, ja kuten aiemminkin kerroin,  tasapainottuu iltasyöpöttely kunnon aamiaisen ja lounaan takia.

Tänään marssin koulun ruokalaan ja vastapäiselle paikalle istahti minua huomattavasti pienempi naisope. Melkein meinasin kommentoida, mutta sitten suljin suuni ja muistin, että hän taitaa olla vielä liikkuvaisempi, kuin minä. Kalakeitto ei meinannut mahtua lautaselle ja leivän päälle oli kasattu viiden sentin keko tuorekurkkua. Hymyilin ja mietin, kuinka usein hän on mahtanut kuulla samanlaista ihmettelyä.

Mitäs me henkilöstöruokalan hamstraajat!

Onko teitä muita?

<3 Anna

Lue myös edellinen postaukseni: Avaa suusi!

P.S. MUISTATHAN, ETTÄ HUOMENNA ALKAA #KOTITREENIKALENTERI

Seuraa siis minua ainakin instassa: @ansaivo niin pääset mukaan

Postauksen kuvilla ei ole mitään tekemistä kouluruokailun kanssa. Ne nappasi poikani viikonloppuna, kun käytiin hampurilaisella.

treeni-ja-ravinto ruokavaliot hiilihydraatit
Kommentit (24)
 1. Kyllä – ja nimeomaan koulun ruokalassa! Lounas on mulle aamupalan lisäksi päivän tärkein ateria, jolloin syön reilusti, koska muuten käy tosiaan niin kuin kuvailit, että hetken päästä on taas nälkä ja se vaan jatkuu pitkin iltaa.

  1. annasaivosalmi
   5.12.2018, 05:31

   Ihan samat havainnot!

 2. Paljon lounaalla syövä juoksijanainen
  3.12.2018, 19:57

  Kuullostaa niin tutulta! Saman havainnon olen tehnyt. Olen hoikka ja sporttinen. Saan kuulla lähes viikkoittain. Kommentit olleet ”miten noin pieneen naiseen mahtuu noin paljon ruokaa” tai oho, jaksatkohan kaiken, kun otit noin paljon? Usein syön lounaalla ruokaisan salaatin tai lautasmallin mukaan, niin ja olen vielä kasvissyöjä. Kerran tilasin pizzan illanvietossa, siitäkin työkaverit kommentoivat, miten tuohon pienenkokoiseen naiseen mahtuu kokonainen pizza? Vastasin, että helposti 😀

  Samaa mieltä, myös siitä, että hyvä lounas pitää herkkuhimot paremmin kurissa.

  Tai ärsyttävää on myös kun n 3 tuntia lounaan jälkeen syön välipalaa töissä, niin samat tyypit kommentoi ”taasko sä syöt”?

  Mutta oon huomannut, että mun työkaverille joka on kans hoikka ja sporttinen, niin hänenkin annoksia kommentoidaan.

  Kommentoijat ovat usein vähää liikuntaa harrastavia toimistorottia. terv. 6 kertaa viikossa treenava nainen (pääasiassa juoksua, mutta ohella lihaskuntoa ja kotijumppaa)

  1. annasaivosalmi
   5.12.2018, 05:33

   Mulle on myös huomauteltu siitä, että syön koko ajan. Ihana kuulla, että on muita samanmoisia. Huomaan, että liikunta myös lisää ruokahalua. Tämä tulee selvästi esille, jos on vaikka sairaana, eikä pääse urheilemaan: ei se ruokakaan niin hyvälle maistu 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *