All Inclusive – alkoholia heti aamusta

Useat aloittavat jo aamulla kymmenen aikaan, heti aamiaisen syötyään, ja kunhan allasbaari aukeaa. Ilmaisia drinkkejä ja olutta jonotetaan ja kannetaan kaksin käsin rantatuoleille. Erityisesti pienten lasten vanhemmille tuntuu maistuvan. Sama tissuttelu jatkuu pitkin päivää. Mietin, eikö loma muuten tunnu lomalta, vai onko väsymystä ja rankkaa pikkulapsiaikaa helpompi jaksaa pienessä hiprakassa? Vai onko kyseessä ”Buffet-pöytäilmiö”? Kun tarjolla on, niin otetaan.

All Inclusive – lomiin kuuluvat usein paikalliset alkoholijuomat ja varsinkin pohjoismaiselle, jolle viina on tavallisesti kallista, maistuu, kun kerran hintaan kuuluu. Juodaan, koska se on mahdollista, sallittua ja halpaa.

All Inclusive – syö ja juo niin paljon, kuin haluat!

Meilläkin oli Kreikan lomallamme All Inclusive. Se on lasten kanssa helppoa, kun ravintolaa ei nälkäisenä tarvitse etsiä ympäri kylää. Kaikki saavat tilata sitä, mitä tahtovat ja mitä sillä hetkellä mieli tekee. Matkatoimistollamme oli tarjolla onneksi vaihtoehto, jossa alkoholijuomat kuuluivat ainoastaan lounaan ja päivällisen yhteyteen niin halutessaan, ei koko päivää ja yötä. Valitsimme sen vaihtoehdon.

Minulle on vieras ajatus maata uima-altaalla muovinen olut- tai viinimuki kourassa alkuiltapäivästä. Lapsemme ovat sitäpaitsi sen verran isoja, että he jo kyselevät alkoholista ja sen käytöstä. Lounailla emme nauttineet kertaakaan viiniä tai olutta. Olihan illalla ohjelmassa usein vielä jokin sporttisuoritus, kuten juoksulenkki tai jumppa tulossa, mutta sen sijaan illallisella talon viiniä kyllä kului.

FullSizeRender 268

FullSizeRender 270

FullSizeRender 284

Tämän tyyppinen alkoholinkäyttö illallisella ei varmastikaan kuulosta kovinkaan kummalliselta. Uskoisin, että kyseessä on aika keskimääräinen perhematkalaisen lomatouhu. Mutta. Olemme olleet mieheni kanssa reilu puoli vuotta täysin ilman alkoholia ja se on tuntunut kaikin puolin hyvältä meistä kummastakin. Kirjoitan kokemuksistani ja tipattomuuden syistä mm. Täällä.

Mutta kesän ja loman tultua alkoi tehdä mieli. Ensin saunasiideriä ja sitten viiniä ruuan kanssa. En pistänyt hanttiin, koska ennen sitä ei ollut tehnyt mieli. Ei sitten yhtään. Ja täytyy sanoa, että hyvältä on kyllä siideri ja valkoviini maistuneet tuon puolen vuoden tauon jälkeen.

Ratkesin juomaan, mitä sitten?

Minulle alkoholi ei ole koskaan ollut mikään jokapäiväinen juttu, enkä lomallakaan halua tissutella maanantaista sunnuntaihin. Alkoholi ei kuulu arkeeni. Silti esimerkiksi Kreikan matkallamme pari-kolmekin lasia viiniä illallisen yhteydessä maistui ihanalta. Lomalta! Vapaudelta! Irtiotolta! Vaikka loma olisi ollut varmasti ihan ok ilman alkoholiakin, ei minua kaduta, että pitkä raitis putki katkesi kesään. Ratkesin juomaan, mutta mitä sitten?

IMG_9088

IMG_9107

Toisaalta tiedän puolen vuoden kokemuksella, että alkoholittomuus tuntuu vielä paremmalta, kuin nousuhumalan hetken hurmos. Alkoholi rentouttaa, mutta vain hetkeksi. Kesälomani loppuu tällä viikolla ja olen vakaasti sitä mieltä, että niin loppuu myös alkoholinkäyttöni. Se oli ihan kivaa, hetken hyvää ja kepeää, mutta ei tuonut niin paljon lisää, että haluaisin ottaa sen riskin, että alkaisin taas nukkua huonosti, pöhöttyisin ja mikä tärkeintä, tuntisin oloni nuhjuiseksi aamuisin, kun olisin lähdössä lenkille.

all inclusive alkoholia heti aamusta

Mietin perheitä, joissa aikuisten lomapäivät kuluivat All Inclusive -juomia tissutellen. Miltä paluu arkeen tuntuu? Jatkuuko juominen kotonakin? Onko heillä loman jälkeen levännyt olo? Toivottavasti. Mutta toivon sydämestäni, että heillä on myös muita keinoja rentoutua tai sietää arkea tai aistia juhlaa, kuin alkoholi.

Mitä mieltä te olette All Inclusive -lomista, joissa alkoholi näyttelee tärkeää roolia jo aamusta alkaen?

<3 Anna

Lue myös edellinen postaukseni: Aktiivilomailijan paratiisi, kirjoja ja maanjäristys

all inclusive

 

Kommentit (32)
 1. Toivoisin, että All inclusiven voisi saada ilman alkoholia. Tuntuu hölmöltä maksaa sellaisesta, mitä ei tarvitse, eikä kaipaa. Silti ollaan myös kuukauden päästä All inclusive lomalla, koska se on vaan niin helppo vaihtoehto matkustaessa 1- ja 4-vuotiaiden kanssa.
  Meidän perheessä alkoholin käyttö rajoittuu siihen, että mies juo enintään yhden oluen päivässä. Minä tuskin senkään vertaa. Olen jo raskauden ja imetyksen takia ollut lähäs holitta jo kaksi vuotta, enkä sitä mitenkään kaipaa. Mutta en absolutisti ole. Ehkä innostun ottamaan lasillisen viiniä ruoan kanssa. Pienten lasten kanssa ei tulisi mieleenkään juoda enempää.
  Olemme kerran aikaisemmin olleet All inclusive lomalla ja siellä oli alkoholin kanssa tosi siisti meininki. Tosin taisimme olla hotellin ainoat suomalaiset Jännityksellä odotan tulevaa lomaa.

  1. Ei nyt liity aiheeseen alkoholi tämä kommentti, mutta näytät aivan upeelta! Kaunis rusketus ja toi mekko, wow! Kauanko olitte reissussa?

  2. annasaivosalmi
   30.7.2017, 12:08

   Kiitos! Oltiin pari viikkoa reissussa. Mekko on pari vuotta vanha, mutta yksi kesälemppari 🙂

  3. annasaivosalmi
   30.7.2017, 12:10

   Erittäin hyvä idea! Mä olisin valmis ottamaan tuon All Inclusiven oikeen mieluusti ilman alkoholia 🙂 Juomia voi sitten ostaa oman fiiliksen mukaan, jos siltä tuntuu. Ihanaa lomaa teille! T. Anna

  4. Lomailin itsekin tänä kesänä ulkomailla ja pohdin vastaavaa. Hotellimme ei ollut all inclusive, mutta oluen juonti näytti alkavan klo 11 allasbaarin avautuessa. Kuulin myös ensimmäistä kertaa termin ”aamuolut”. Tissuttelua jatkui koko päivän.

   En ole absolutisti, mutta käytän alkoholia vähemmän kuin kohtuudella. Yleensä joudun selittelemään juomattomuudellani. Olen huolissani monen tuttuni alkoholinkäytöstä. Jos pitää työpäivän aikana suunnitella ja perustella illan viinilasillista, on minusta viitteitä ongelmasta.

   1. annasaivosalmi
    1.8.2017, 22:10

    Kiitos viestistä ja kommenteista! Kiva kuulla, että muutkin ovat pohtineet samoja asioita. Ehkä tämä alkoholi on meillä Suomessa toisaalta normi (katsotaan ihmetellen, jos et juo) ja toisaalta myös tabu, josta ei oikein saisi olla vahvasti mitään mieltä. Ihanaa kesää sinulle! Anna

  5. Eihän all inclusive tarkoita, että on pakko juoda alkoholia, ne juomat ovat usein vielä huonoja halppisversioita. Oma valinta, juoko alkoholia vai ei.

 2. Niinkuin kirjoitit niin lasten kanssa all inclusive on toimiva konsepti. Meilläkin oli viime kesänä Kroatian lomalla. Illallisella tuli juotua lasillinen viiniä muuten ei mitään. Miehen mukaan olut oli kuin olisi juonut vettä, laimennettua.

  Tulin ajatelleeksi muutenkin juomista kesällä ja lomalla. Kun on kesää ja lomaa niin on pakko juoda, oli ilma minkälainen. Mökin terassilla seisoo viinikanikka mistä otetaan huikat aina kun kävellään ohi. Ruuan kanssa on pakko saada viiniä ja olutta. Jne, jne. Lapseni ovat nyt 5 ja 3 v. Tänä kesänä olen itse uskaltanut sekä kotona että mökillä juoda lasillisen viiniä tai kuplivaa mutta takaraivossa piilee aina entä jos jotain sattuu…

  1. Sääliksi käy pieniä lapsia joiden vanhemmat aloittavat alkoholilla läträämisen jo aamulla. Kuka lapsista huolehtii?
   Olin itse lapsi – 70 luvulla ja alkoholin käyttö varsinkin kesäisin oli aikamoista: siinä lapsesta tulee vanhempi: huolissaan vahtii vanhempiensa perään.

   1. annasaivosalmi
    30.7.2017, 12:17

    Kuulostaa todella ikäviltä kokemuksilta 🙁 Noin ei pitäisi asioiden olla todellakaan.

  2. Meidän perheeseen kuuluu yhteiset juhlat mihin kutsutaan kaikki ystävämme. Majoitamme ja kaikilla on mukavaa. Lapset touhuvat ja aikuiset juovat auringossa olutta ja illalla viiniä. Kaikki on sujunut mallikkaasti. Sama matkoilla.
   Alkoholittomuus on valinta mitä pitää kunnioittaa. Samoin juhlia missä alkoa käyttäviä ihmisiä on. Tai toisin sanoen kunnioittaa juhlioita tai matkustuskavereita, että osaat juoda asiallisesti. Niin että, se on kaikille silmille sopivaa. Tästä teinimme näkevät ettei alkoholista kuulu tulla ongelmakäytöstä tms.
   Itsevalintaan all inclusive ei mieltäni houkuta. Juomat usein lantrattuja ja halvinta etikan makuista viiniä Jopa limsat maistuvat jossain paikoissa niin oudoilta, että lapset jättivät nekin juomatta.
   Kyllä lomalta on palattu lomailleena vaikka viiniä olisikin ja drinkin maistanut. Silloin on lupa niin aikuisella kuin lapsella nauttia asioista joita emme arkisin tee. Itse en harrasta sauna tms oluita taas ollenkaan. Vaan minun kohdalla tulee nimenomaan matkafiilis kun saan jo kentällä lasillisen kuohuvaa Ja lapsi saa jo vaikka aamusta colansa. Tunnelma on taattu
   Jokainen valitsee omat käyttäytymismallinsa. Nyt tulevalla matkalla perheemme ja ystävämme nostamme maljan elämälle mikä melkein katkesi.
   Juot tai et pitää muistaa, että lapsi kyllä näkee juomista ympärillään ja on paikallaan siitä keskustella vaikka ei kuuluisikaan oman perheen tapoihin.
   Kippis elämälle❤️

   1. annasaivosalmi
    30.7.2017, 12:21

    Teidän juhlanne ja lomanne kuulostavat ihanilta! Kuten sanoit, jokainen (perhe) valitsee omat toimintatapansa ja käyttäytymismallinsa, myös alkoholin suhteen. Itse halusin asiaa pohdiskella ääneen tässä blogikirjoituksessani, koska jäin sitä lomallamme miettimään. Ja näköjään se herättää myös paljon keskustelua. Kippis elämälle 🙂

  3. Hei, Olin itse myös pitkään alkoholitta, oikeastaan muuten vaan. Keski-iän kynnyksellä tuli vaan olo, ettei ole pakko ottaa ja osittain myös terveydellisistä syistä. Pieni saunasiideri voi olla pieni saunavesi ja meillä onkin saunassa ollut tölkit, missä on ollut vettä. Oikeastaan ihan vitsinäkin. Kesän korvalla ajattelin, että nautin nyt lasin viiniä silloin tällöin ja otan muutaman jos lähden johonkin ja hyvällä omatunnolla. Tosin nyt on taas jo huomannut, että tissuttelu ja alkoholi ei ole mun juttu. Lisäksi kotona oleva teini katsoo roolimallina kaikki mitä tehdään ja imee meistä kaikki asiat, myös alkoholin pelisäännöt ja käytön. Muistan kotoa nuoruudesta, miten minua ei koskaan lähdetty viemään mihinkään autolla, jos oli juotu saunakalja. Miten se ärsytti silloin, mutta nyt olen itse tiukka- jos otan, en aja. Tätä myös opetan tulevalle kuskille. En aja edes yhden jälkeen. Tätä on helppo toteuttaa.

   Hotelleissa All in clusive on toisaalta kaikenkaikkiaan huono, kun väkisinkin tulee ajatelleeksi, että koko rahan edestä, joka tavalla, tosin kuitenkin helppo ja mukava ratkaisu varsinkin pienten lasten kanssa.

   Kiitos Anna tsemppaavasta blogista. Osittain sinusta johtuen lopahtanut liikuntainto on tullut takaisin ja olen pikkuhiljaa alkanut tehdä jopa kotona liikkeitä, potpureita omalla painolla. Into kun lopahtaa, tulee sinun uusi postaus ja johan on taas lähdettävä Ymmärrys on tullut myös siihen, että suurin liikunnan este olen minä itse,ajatukset, jääneet ajankäytön tavat ns.vauva-ajoilta, nyt kun kotona onkin teini ja minulla on oikeasti aikaa liikkua sekä ehkä suurimpana mobiililaitteiden viemä turha aika. Se on ajatus, mikä pitää saada muuttumaan, samoin se,että voin myös olla liikkumatta hyvällä omatunnolla ja taas seuraavassa hetkessä jo liikkua äänikirjat olen myös löytänyt tänä kesänä sinun vinkistä. Kiitos

   1. annasaivosalmi
    30.7.2017, 12:25

    Kiitos kommentista Sari! Mulla tuo tipaton oli ihan samoista syistä: en kokenut alkoholin antavan mitään extraa. Kun luovuin alkoholista, koin etten luopunut mistään muusta. Meilläkin asuu kohta teinejä ja olen miettinyt asiaa myös tältä kantilta. Mikään tiukkis en asian suhteen ole, eikä mua haittaa yhtään, että muut ympärillä esim illanvietossa juovat. Hyvin harvoin enää tässä iässä näkee mitään övereitä. Toisaalta, enhän mä edes käy missään 🙂

    Mahtavaa kuulla, että olet saanut blogista virtaa ja intoa liikkua. Toivottavasti jatkat nyt syksyn tullen samaan malliin. Mä olen ihan koukussa noihin äänikirjoihin. Ne kulkevat mukana matkassa lenkeillä. T. Anna

  4. annasaivosalmi
   30.7.2017, 12:16

   Kiitos kommentista! Mulla on samanlaisia havaintoja/kokemuksia: kesä/loma ja alkoholi tuntuvat kuuluvan kiinteästi yhteen. Ihanaa loppukesää sinulle! T. Anna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *