Anna Saivosalmi
Anna Saivosalmi

All Inclusive – alkoholia heti aamusta

Useat aloittavat jo aamulla kymmenen aikaan, heti aamiaisen syötyään, ja kunhan allasbaari aukeaa. Ilmaisia drinkkejä ja olutta jonotetaan ja kannetaan kaksin käsin rantatuoleille. Erityisesti pienten lasten vanhemmille tuntuu maistuvan. Sama tissuttelu jatkuu pitkin päivää. Mietin, eikö loma muuten tunnu lomalta, vai onko väsymystä ja rankkaa pikkulapsiaikaa helpompi jaksaa pienessä hiprakassa? Vai onko kyseessä ”Buffet-pöytäilmiö”? Kun tarjolla on, niin otetaan.

All Inclusive – lomiin kuuluvat usein paikalliset alkoholijuomat ja varsinkin pohjoismaiselle, jolle viina on tavallisesti kallista, maistuu, kun kerran hintaan kuuluu. Juodaan, koska se on mahdollista, sallittua ja halpaa.

All Inclusive – syö ja juo niin paljon, kuin haluat!

Meilläkin oli Kreikan lomallamme All Inclusive. Se on lasten kanssa helppoa, kun ravintolaa ei nälkäisenä tarvitse etsiä ympäri kylää. Kaikki saavat tilata sitä, mitä tahtovat ja mitä sillä hetkellä mieli tekee. Matkatoimistollamme oli tarjolla onneksi vaihtoehto, jossa alkoholijuomat kuuluivat ainoastaan lounaan ja päivällisen yhteyteen niin halutessaan, ei koko päivää ja yötä. Valitsimme sen vaihtoehdon.

Minulle on vieras ajatus maata uima-altaalla muovinen olut- tai viinimuki kourassa alkuiltapäivästä. Lapsemme ovat sitäpaitsi sen verran isoja, että he jo kyselevät alkoholista ja sen käytöstä. Lounailla emme nauttineet kertaakaan viiniä tai olutta. Olihan illalla ohjelmassa usein vielä jokin sporttisuoritus, kuten juoksulenkki tai jumppa tulossa, mutta sen sijaan illallisella talon viiniä kyllä kului.

FullSizeRender 268

FullSizeRender 270

FullSizeRender 284

Tämän tyyppinen alkoholinkäyttö illallisella ei varmastikaan kuulosta kovinkaan kummalliselta. Uskoisin, että kyseessä on aika keskimääräinen perhematkalaisen lomatouhu. Mutta. Olemme olleet mieheni kanssa reilu puoli vuotta täysin ilman alkoholia ja se on tuntunut kaikin puolin hyvältä meistä kummastakin. Kirjoitan kokemuksistani ja tipattomuuden syistä mm. Täällä.

Mutta kesän ja loman tultua alkoi tehdä mieli. Ensin saunasiideriä ja sitten viiniä ruuan kanssa. En pistänyt hanttiin, koska ennen sitä ei ollut tehnyt mieli. Ei sitten yhtään. Ja täytyy sanoa, että hyvältä on kyllä siideri ja valkoviini maistuneet tuon puolen vuoden tauon jälkeen.

Ratkesin juomaan, mitä sitten?

Minulle alkoholi ei ole koskaan ollut mikään jokapäiväinen juttu, enkä lomallakaan halua tissutella maanantaista sunnuntaihin. Alkoholi ei kuulu arkeeni. Silti esimerkiksi Kreikan matkallamme pari-kolmekin lasia viiniä illallisen yhteydessä maistui ihanalta. Lomalta! Vapaudelta! Irtiotolta! Vaikka loma olisi ollut varmasti ihan ok ilman alkoholiakin, ei minua kaduta, että pitkä raitis putki katkesi kesään. Ratkesin juomaan, mutta mitä sitten?

IMG_9088

IMG_9107

Toisaalta tiedän puolen vuoden kokemuksella, että alkoholittomuus tuntuu vielä paremmalta, kuin nousuhumalan hetken hurmos. Alkoholi rentouttaa, mutta vain hetkeksi. Kesälomani loppuu tällä viikolla ja olen vakaasti sitä mieltä, että niin loppuu myös alkoholinkäyttöni. Se oli ihan kivaa, hetken hyvää ja kepeää, mutta ei tuonut niin paljon lisää, että haluaisin ottaa sen riskin, että alkaisin taas nukkua huonosti, pöhöttyisin ja mikä tärkeintä, tuntisin oloni nuhjuiseksi aamuisin, kun olisin lähdössä lenkille.

all inclusive alkoholia heti aamusta

Mietin perheitä, joissa aikuisten lomapäivät kuluivat All Inclusive -juomia tissutellen. Miltä paluu arkeen tuntuu? Jatkuuko juominen kotonakin? Onko heillä loman jälkeen levännyt olo? Toivottavasti. Mutta toivon sydämestäni, että heillä on myös muita keinoja rentoutua tai sietää arkea tai aistia juhlaa, kuin alkoholi.

Mitä mieltä te olette All Inclusive -lomista, joissa alkoholi näyttelee tärkeää roolia jo aamusta alkaen?

<3 Anna

Lue myös edellinen postaukseni: Aktiivilomailijan paratiisi, kirjoja ja maanjäristys

all inclusive

Kommentit (32)

 1. Marie

  Asiaa! Mielestäsi kirjoituksesi on erittäin onnistunut, koska olet herättänyt lukijasi ainakin ajattelemaan asiaa, joka ei valitettavasti kaikilla meillä pysy hanskassa. Rohkea veto – ja kuitenkin aihetta on lähestytty nimenomaan omakohtaisen kokemuksen kautta. Hyvä Anna!
  Itse olen herännyt alkoholinkäytön haittoihin hitaan ja varman painonnousun kautta. Valitettavasti kaikki vaivalla pudotetut kilot ovat tulleet järjestään takaisin ja kun asiaa olen tarkemmin analysoinut, ne kilot on todellakin juotu takaisin. Osana oman kontrollin lisäämistä päätin jo aikaisin keväällä, että tänä keväänä purjehdusreissujen ja mökkiviikonloppujen päiväsaikainen tissuttelu ja lipittely saa loppua. Siinähän juo päivän aikaan ihan tolkuttoman määrän kaloreita, eikä ainakaan työssäkäyvän perheenäidin aika riitä niitä mitenkään kuluttamaan. Vaihdoin oluet, siiderit ja lonkerot hyvillä mielin zero cokikseen, pepsi maxiin ja kalorittomiin kuplavesiin – on muuten toiminut loistavasti! Se tölkin avaamisen fiilis ja sihijuoma kädessä hengailu tuntuu itselleni olevan ”se juttu” enemmän kuin se alkoholi. Hyvin on toiminut, eikä kesällä ole onneksi tullut kiloakaan lisää kaikesta muusta herkuttelusta huolimatta enkä todellakaan ole esim illallisella nautitusta parista viinilasillisesta kieltäytynyt. Helpointa muutos on ollut, kun mukaan on lähtenyt myös mieheni. Ja totta tosiaan, vaikka en missään nimessä ole aamuihminen enkä voi kuvitellakaan harrastavani aamulla mitään muuta liikuntaa kuin sängystä suihkuun suoriutumista, on aamuisin olo paljon parempi ja unen laatu on parantunut selkeästi. Tästä on hyvä jatkaa askel askeleelta kohti terveempää ja kevyempää arkea ja syksyä. Kiitos Anna ihanasta tsemppaavasta blogistasi!

  • annasaivosalmi

   Kiitos! Ajattelemaan herättäminen varmasti tavoitteenani olikin. Aloin itse pohtia asiaa ensin ja teksti syntyi sitä kautta. Painonhallinta ja jatkuva tissuttelu eivät oikein munkaan mielestä sovi yhteen. Onnittelut sinulle hyvin sujuneesta kesästä holittomien juomien parissa. Olen samaa mieltä myös siitä, että alkoholi on ollut tosi helppoa jättää pois, koska mieheni on tehnyt sen samaan aikaan. Kiitos vielä ihanasta palautteesta ja hyvää kesän jatkoa! T. Anna

  • Ulla

   Hyvä kannanotto, hyvä kun otit puheeksi. 🙂 Monille suomalaisille juominen on jonkinlainen pyhä asia ja oikeus, jota ei saa arvostella, siksi tästä puhuminen voi suututtaakin. Loma tai ei, kannattaa miettiä, miten moneen tilanteeseen alkoholi itsellä ”kuuluu”. Liika alkoholinkäyttö kun on kuitenkin iso riski terveydelle, ja runsaan käytön rajan ylittää helposti ihan vaan tissuttelemalla, olematta isosti kännissä. On myös sääli, jos alkoholista tulee se ihanin asia, jota lomalta odottaa.

 2. APUA, kesä pilasi kasvojeni ihon! – Anna Saivosalmi

  […] Lue myös edellinen postaukseni: All Inclusive – Alkoholia heti aamusta […]

 3. Heidi

  Mun mielestä on tyhmää, että nykypäivänä alkoholi kuuluu automaattisesti all inclusiveen. Itse tulin juuri rodokselta, ja meilläkin oli all inclusive, mutta varmasti viimeistä kertaa. Meillä juomavaihtoehdot olivat 4 erilaista sokerilimua, vichy, vesi (automaatista, ei edes pulloissa) ja olut+viini. Aamiaisella makea appelsiini/grrippimehu. Itse en juo alkoholia enkä mielellään sokeri limuja vaan mielummin light limuja ja niitäkin kohtuudella. Maksoin siis aikalailla turhasta. Ruokakin oli huonoa (jota se ei yleensä kreikassa ole) ja melkein samaa joka päivä eikä erityisruokavalioita oltu otettu huomioon.

  Eräs lentokoneessa vieressämme istunut mies kehuskeli tissuttelevansa koko päivän hotellin all inclusivessa. Paluulennolla sen kyllä näki naamastakin. Toki jokainen saa lomallaan tehdä mitä haluaa. Me olimme niin paljon reissussa liikkeellä, ettei känneille jäänyt sijaa. Mieskin nautti vaan päivällisen yhteydessä olutta, kun olimme palanneet päivä reissuiltamme.

 4. Selma

  En ota kantaa muiden alkoholinkäyttöön, mutta oman kokemuksen haluan jakaa, jos se toimisi vaikka vertaistukena muille jotka kokevat olevansa samankaltaisia.

  Olen TODELLA herkkä alkoholin vaikutukselle, olen nuorena aikuisena juonut humalahakuisesti ajoittain – kuten ”kuka tahansa” suomalainen, mutta viimeiseen 10 vuoteen (olen nelikymppinen) en ole juonut enää kuin annoksen kerrallaan pari kertaa vuodessa. Miksi? Ei ole sen arvoista. Ensinnäkään minulla ei ole sen hauskempaa tai rennompaa alkoholin avulla, joten miksi edes joisin? Hieman rentoutuneempi olo kehossa esim yhden siiderin jälkeen kestää noin 60 min, mutta huomaan negatiiviset vaikutukset hormonitoiminnassa jo tästä yhdestä annoksesta. Seuraavana päivänä mieliala heittää, unenlaatu heikkenee, pöhötystä kasvoissa, ruokahalu kasvaa. En voi kuvitellakaan juovani kahta annosta peräkkäin tai useampaa yksittäistä annosta pitkin viikkoa. Kaikki nuo negatiiviset vaikutukset x 5 – siinä menisi jo pohja kaikelta!

  En ole yhtä herkkiä tavannut, mutta kai meitä muitakin on 🙂 Valitettavan usein minua pidetään tiukkapipona tai moralisoijana, vaikka en koskaan arvostele muiden alkoholinkäyttöä, enkä istu nuivana nurkassa seurueessa, jossa muut ottavat vaikkapa viiniä ruoan kanssa ja ovat hiprakassa. Jostain syystä juomattomuuteni on, muille kuin läheisilleni, jotain outoa ja jotain mikä koetaan arvosteluksi muita kohtaan. Tätä on vaikea ymmärtää, varsinkin kun kyse ei ole mistään vakaumuksesta, vaan yksinkertaisesti oman kehoni&mieleni kuuntelemisesta ja kunnioittamisesta.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *