Ajanpuute on huono tekosyy + alle 10 minuutin treeni!

”Miten sulla voi olla noin paljon aikaa treenata?”

Kun lapset olivat pienempiä, ei aikaa oikein tuntunut olevan. Ainoat mahdollisuudet liikunnalle olivat aamuisin, tai iltaisin lasten nukkumaanmenoajan jälkeen, tai ehkä lasten päiväuniaikaan. Nykyään on toisin.

Silti aikaa treenille löytyi myös niissä kiireisimmissä ruuhkavuosissa. Jos minun piti valita, jäänkö siivoamaan kotia, kun saan lapset päikkäreille vai lähdenkö vaunulenkille, ei asiaa tarvinnut kahta kertaa miettiä. Puskin ulos ovesta. Aikaa löytyy aina sellaisille asioille, joihin aidosti haluaa löytää aikaa. Minulle tällainen asia on liikunta.

Kukaan ei pakota minua aamulla lenkille kello kuusi, vaan minä haluan mennä. Kyse on siitä, mitä asioita priorisoi korkealle omassa elämässään. Kyse on arvoista. Priorisoin esimerkiksi liikunnan siistin kodin edelle.

Minulle liikkuminen on jo arvo sinänsä. Lisäksi se on tärkeä välinearvo hyvän olon saavuttamiseen ja itseni tasapainoisena pitämiseen. Liikun, koska pidän siitä, en siksi, että minun pitäisi.

Motivaatio löytyy mielestä

Kiireisinä viikkoina tai elämänvaiheissa, joissa ei tunnu olevan hetken rakoa, otan kalenterini esiin. Pyrin ennakoimaan, ja jos tiedän, että seuraava viikko on hektinen, merkitsen viikko-ohjelmaan treenit jo valmiiksi. Yhtälailla tekisi ihminen, jolle jokin muu asia elämässä olisi todella tärkeää: sellaisille asioille raivataan tilaa, eikä omasta ajasta jousteta helpolla! Terve määrä itsekkyyttä on hyväksi.

Aidon liikunnanilon löytyminen on siunaus. On upeaa nähdä, esimerkiksi omissa treeniryhmissäni, kuinka sinne tullaan liikkumaan samoista syistä, joista minäkin liikun.

Aina treenaaminen ei minuakaan välttämättä innosta. Väsyttää tai olisi mukavampi jäädä sohvalle köllimään. Varsinkin kotitreeniin itsensä motivoiminen vaatii joskus työtä. Pitää pystyä päättämään, että nyt teen tämän treenin, jonka olin aikonutkin.

Jos aloittaminen on vaikeaa, motivoin itseäni useimmiten ajatusten ja mielikuvien avulla.

Kannattaa kiinnittää huomiota millaista kieltä omissa ajatuksissaan käyttää. Sen sijaan, että puhuu itselleen termeillä: pitäisi, joudun, on pakko tai täytyy, pyrin käyttämään sanoja: saan, pystyn, voin ja teen. Minun on mahdollista tehdä nyt vartin treeni! Sen jälkeen oloni on todella energinen ja hyvä.

Vartti riittää

Perheeni tietää, kuinka tärkeää liike minulle on. Siksi he ymmärtävät, että tarvitsen siihen oman aikani. Jos aikaa ei ole, eivät he edes huomaa, että olen treenannut. Käyn silloin lenkillä ennen kuin muu perhe herää tai nipistän lounastunnista vartin hikoilulle.

Suurin oivallus kotitreeniurani alkutaipaleella oli se, ettei treenin tarvitse kestää tuntia tai edes puolta tuodakseen sen olon, jota tavoittelen. Kun tämän tajusin, olen ymmärtänyt myös sen, ettei liikunta itseasiassa vie aikaani, vaan tuo sitä! 10 minuutin ripeä kotitreeni tuo valtavasti energiaa ja lisätunteja päivään. Saan treenin jälkeen enemmän aikaan.

Mistä aloittaa

Päätän antaa itselleni ja hyvinvoinnilleni jotain hyvää, joka päivä. Se voi olla vaikka punnerruksia saunaa lämmittäessä tai työmatkan taittaminen kävellen. Joskus huomaan tuijottavani puhelimen ruutua, jopa tunteja päivässä. Mihin järkevämpään tämän kaiken ajan voisi käyttääkään?

Jaan alla vielä yhden, alle 10 minuutin treenin, jonka teen melko usein. Se ei vaadi muuta kuin aloittamisen. Kallisarvoista aikaakaan ei siihen paljoa tuhraannu.

Treenissä on kaksi liikettä, kyykky sekä punnerrus kahdella polvivedolla, ja niitä tehdään vuoronperään ensin kymmeenen toistoa kutakin, sitten yhdeksän, kahdeksan 7-6-5-4-3-2 ja lopuksi 1 toisto kutakin.

Treeni löytyy kirjastani Treenaa kotona 10, 20 tai 30 minuuttia (Tammi)

KYMPISTÄ YKKÖSEEN – kyykkyjä ja punnerruksia

Teen ensin 10 kyykkyä. Tämän jälkeen tee 10 punnerrus – polvivedot -yhdistelmää. Seuraavalla kierroksella pudota toistojen määrä yhdeksään, sitten kahdeksaan jne aina yhteen toistoon asti. Voit helpottaa punnerrusliikettä pitämällä polvet maassa.

Kyykky – Kuvat: Jenni Virta
Toinen liike: tee ensin punnerrus

 

Ja tämän jälkeen kaksi polvivetoa. Näin sinulla on yksi toisto.

 

Kivoja treeneja ja muista keskittyä itsellesi tärkeisiin asioihin! Niille löytyy aina aikaa.

<3 Anna

Lue myös edellinen postaukseni: Täydellinen elämänmuutos – askel kerrallaan

 

treeni-ja-ravinto lihakset treeniohjelmat elamantapa
Kommentit (2)
 1. Moikka!
  Lainasin kirjastosta kotitreenikirjasi, ja voi että miten siitä pidinkään!! =) eilen illalla nautin ulkoilmasta ja tei yhden treenin kirjastasi. Olipas kiva! Ja mitkä ihanat kuvat siinä onkaan!!✨

  Muistelisin sun kirjoittaneen jossakin instastoryssasi, että kirjoitat jälleen kirjaa? Haluaisitko ehkä avata asiaa hieman enemmän, kiinnostus heräsi!

  1. annasaivosalmi
   19.1.2019, 08:29

   Ihana kuulla! Kuvat ovat kyllä minunkin mielestäni todella onnistuneet 🙂 Kyllä vain, uusi kirja on tulossa, mutta valitettavasti en ihan vielä voi paljastaa enempää. Kerron heti, kun voin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *