Elämää ohjaavat uskomukset, osa I: itsetunto

Meille on jo varhaisessa lapsuudessa muodostunut erilaisia käsityksiä ja uskomuksia itsestämme. Nämä käsitykset vaikuttavat joka päivä ajatteluumme, tunteisiimme ja käyttäytymiseemme. Ne vaikuttavat myös siihen, mitä valintoja elämässämme teemme ja millainen arjestamme muodostuu.

Kaksi elämäämme vahvasti ohjaavaa uskomusta ovat itsetunto ja itseluottamus. Nämä helposti sekoitetaan keskenään, vaikka kyse on kahdesta eri asiasta.

itsetunto

Itsetunto = olen arvokas ja hyväksyn itseni

Itsetunto tarkoittaa uskomustamme siitä, kuinka arvokkaita olemme. Huonon itsetunnon pohjalla on usein kyse hylätyksi tulemisen pelosta. Pelkäämme, että jos emme suorita sitä tai saavuta tuota, meitä ei rakasteta ja arvosteta.

Voimme olla uraohjuksia, rikkaita ja vaikutusvaltaisia, mutta silti varustettuna huonolla itsetunnolla. Elämästä saattaa tulla loputonta kilpailemista ja suorittamista. Tällainen tapa toimia voi olla seurausta siitä, että meitä on lapsuudessa arvostettu ja kiitetty lähinnä vain suoritustemme perusteella. Tällöin suorittaminen jatkuu voimakkaana myös aikuisiällä, koska emme koe olevamme minkään arvoisia ilman saavutuksia.

Huonosta itsetunnosta voi kieliä myös riittämättömyyden tunne. Pyrimme suoriutumaan kaikista mahdollisista velvollisuuksista itse ja tekemään jatkuvasti jotain hyödyllistä. Rentoutuminen on vaikeaa, ja ilo ja nauru saattavat unohtua pitkäksi aikaa.

Mutta mitä sitten on hyvä itsetunto? 

Jos meillä on hyvä itsetunto, meidän ei tarvitse hakea arvostusta suorituksistamme. Tiedämme, että olemme arvokkaita sellaisenaan, vaikka emme saavuttaisi yhtään mitään.

Kun meillä on hyvä itsetunto…

…arvostamme itseämme ilman mitään saavutuksia tai suorituksia.

…pystymme seisomaan meille tärkeiden arvojen takana, vaikka toiset olisivat eri mieltä.

…arvostamme muita ihmisiä ja heidän mielipiteitään.

…teemme elämäämme koskevat valinnat ilman, että mietimme mitä muut siitä ajattelevat.

…pystymme kestämään epäonnistumisia ja pettymyksiä.

Huonoa itsetuntoa ei muuteta hyväksi noin vain. Emme voi muutaman päivän kurssilla muuttaa jotain, jonka kehittymiseen on mennyt vuosia. Voimme kuitenkin opetella tuntemaan itsemme ja pitämään kiinni arvoistamme ja meille tärkeistä asioista. Voimme kasvattaa sellaisia voimavaroja, jotka auttavat meitä kohtaamaan epäonnistumisia. Vähitellen voimme myös oppia arvostamaan itseämme.

Voit tukea itsetuntoasi esimerkiksi näin:

1. Listaa, mitä asioita arvostat ja mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä. Älä mieti, mitä sinun kuuluisi arvostaa tai mitä vanhempasi/läheisesi/ties kuka arvostaa. Näkyvätkö nämä asiat arjessasi? Toimitko niiden mukaisesti ja niitä edistäen? Mitä voisit tehdä, jotta sinulle tärkeät asiat olisivat mukana elämässäsi?

2. Kirjoita ylös 3-5 hyvää piirrettäsi. Älä listaa saavutuksiasi vaan luonteenpiirteitäsi tai sinulle ominaisia tapoja toimia (esim. olen hyvä kuuntelija, olen ystävällinen muille ihmisille, olen huumorintajuinen). Voit myös pyytää sinulle läheistä ihmistä kertomaan 3-5 positiivista asiaa sinusta. Pidä nämä positiiviset asiat itsestäsi aina mielessä!

3. Puhu itsestäsi arvostavaan sävyyn itsellesi ja muille. Jos joku kehuu sinua, älä ala väheksymään itseäsi tai selittelemään, vaan sano kiitos.

Seuraavassa osassa asiaa itseluottamuksesta.

Kuva.

 

Kommentit (2)
  1. Testaa itsetuntosi ja itseluottamuksesi! - Kauneus & Terveys -blogit
    10.2.2016, 07:55

    […] Vinkkejä itsetunnon vahvistamiseen löydät täältä. […]

  2. Omannäköinen elämä on paras elämä - Kauneus & Terveys -blogit
    13.4.2016, 07:03

    […] Vahvista omanarvontuntoasi. Olen kirjoittanut itsetunnon vahvistamisesta aiemmin. Kaikkein tärkeintä on pitää mielessä, että ihmisarvomme ei ole riippuvainen statuksista, […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *