MIELIPITEENI THL:N RAVITSEMUSSUOSITUKSISTA
THL:n ravitsemussuositukset puhuttavat säännöllisen epäsäännöllisesti suomalaisten keskuudessa. Välillä on noustu suoranaisesti parrikadeille, ja lähdetty lyttäämään tämä meidän piskuiselle kansaryhmälle luotuja suosituksia täysin maanrakoon. Itselläni tämä herättää lähinnä ihmetystä. Kun yksilö elää siinä laadukkaan ravitsemuksen ja terveyden kuplassaan, niin voi vähän turhan helposti unohtaa, ettei todellakaan kaikki meistä suomalaisista voi hyvin tai syö oikein. Ei edes sinne päinkään. Lääkkeitä määrätään, ja elintasosairaudet valtaavat alaa ja lujaa.
Miltä sitten se Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen THL:n ravitsemussuositukset meille suomalaisille näyttävät? Lisäksi, että meidän suositellaan THL:n ohjeistuksena mussuttamaan tasaisin väliajoin ainakin aamupala, lounas ja päivällinen sekä lisäksi 1-2 välipalaa, niin suuntaviivaksi luotu ravintokolmio näyttää tältä:
Ihan ekana on pakko sanoa, että omaan silmääni näissä suomalaisten ravitsemussuosituksissa on loistavasti otettu huomioon suomalainen ruokakulttuuri. Ei varmaan hirveästi houkuttelisi terveydellisessä riskiryhmässä porskuttelevaa 59-vuotiasta Penttiä (joita tässä maassa on ja paljon) vaihtamaan pullat, jauhomakkarat ja rasvaiset maitotuotteet kertaheitolla spiruliinaan, kvinoaan, avokadoon ja nyhtikseen, jos koko elämänsä on tottunut mussuttamaan täysin erilaisia elintarvikkeita ja makumaailmoja. Realistisuus ja elämä siellä oman terveyskuplan ulkopuolelta on hyvä pitää mielessä.
On huomattavasti helpompaa saada koko tämä perä-Pohjolan kansakunta (tai edes hypoteettisesti pyrkiä lähestymään) mukaan vähän tehokkaammin terveyttä edistävän ravinnon piiriin, kun suosituksissa lautaselta löytyisi edes jotain etäisesti tunnistettavaa ja helposti lähestyttävää. Sellaista, joka tuntuu edes jossain määrin tutulle, turvalliselle ja omalle. Ruoka on meillä yllättävän perustavanlaatuinen kysymys, jota ei tosta vain keikauteta täysin ympäri.
Toki nämä ravintosuositukset ovat nimensä mukaisesti vain suosituksia, eikä kukaan voi olettaa, että ne sopisivat sellaisenaan kaikille, ja tämä pätevä huomautus löytyy myös tästä suomalaisten ravitsemusoppaasta. On lievempiä erikoisvaatimuksia, kuten yksittäisiä ruoka-aineallergioita, ja onhan se totta, että pähkinäallergikko voi tukehtua jo yhteenkin suositusten mukaisella listalla olevaan maapähkinään. Ei se silti vesitä tätä suositusta tai tee siitä täyttä roskaa.
On myös hyvä huomata, että nuo THL:n ravitsemussuositukset ovat tarkoitettu nimenomaan esimerkiksi ja ohjenuoraksi. Informatiivinen pakkaus, missä suhteessa mitäkin meille suomalaisille tuttuja elintarvikkeita kannattaisi syödä. Ei mikään pilkuntarkka ruokavalio, jossa kaikkia listattuja tuotteita tulisi mussuttaa pysyäkseen terveenä. En minäkään ihan täysin tuon mukaan syö, mutta nyt kun alan oikeasti tätä ja omaa menoani analysoimaan, niin itseasiassa aika lähelle kyllä liippaa. Tunnen tämän pelittävän mulla todella hyvin, ja uskoisin, että jos kaikki suomalaiset saataisiin syömään valtaosan annoksistaan pursuten kasviksia, marjoja sekä hedelmiä, ottamaan pohjaan mukaan täysjyvätuotteita, kauraa, pähkinöitä, siemeniä ja vähentämään kovaa rasvaa, niin oltaisiin jo voiton puolella nimenomaan sitä kansanterveyttä ajatellen. Ja hei! Ihanaa, kun tossa on huomioitu sekin, että niitä sattumia saa siellä matkassa olla!
Toki kaikesta saa vääntämällä ihan millaisen lopputuloksen tahansa, ja jos oikein halutaan mennä äärilaitoja myöten, niin ihan mistä tahansa ruokavaliomallista saa tieten tahtoen ja näsäviisastellen pyöräytettyä epäterveellisen ja jopa melkoisen haitallisen. Vegaaniruokavaliolla voi huonosti toteutettuna sairastuttaa itsensä todella vakavasti tai vaihtoehtoisesti elää satavuotiaaksi täydessä sielun ja ruumiin iskussa ilman sairauden sairautta. Ja huomautuksena vielä, että tässä en ota kantaa ruokavalioiden ja suositusten eettisiin näkökulmiin, vaan lähinnä kansanterveyden ja ravitsemusopin kannalta.
Tottakai kaikkia voitaisiin aina lähteä optimoimaan, mutta ajaako se loppupeleissä kenenkään etua? Jos joku itse haluaa jättää esimerkiksi maito- ja viljatuotteet pois, niin se on ihan okei. Silti kuitenkin yleensä tällainen supistetumpikin ruokavalio sattuu osumaan tuohon ruokakolmioon ainakin jossain määrin. Kaikessa ei kannata aina lähteä pilkkua sohimaan, vaan keskittyä siihen kokonaiskuvaan, ja miettiä myös sitä, että kaikilla ei ole yhtä hyvä tilanne kuin itsellä.
Oma mielipiteeni myös on, että siinä vaiheessa, kun ihmisiä lähdetään pelottelemaan oikeastikin niiden parempien valintojen äärellä, niin siinä mennään vain ojasta allikkoon. Kun pelko, hämmennys ja informaation ristituli iskee päin näköä ravitsemuksellista parannusliikettä tehdessä, niin loppupeleissä valitaan mieluummin se ”vanha hyvä” ja jätetään koko muutos tekemättä. Ihmiset ovat jo tarpeeksi pyörällään päästä tässä kaikenmaailman ”ravintotietäjien” kovaäänisen taiston keskellä, että välillä vaikeneminen olisi kultaa. Kansakunnan perusongelmia ei ratkota sillä, että saadaan oma ääni tai filosofia kuuluviin.
Maailmassa on niin monta erilaista tapaa syödä hyvin ja terveellisesti, eikä se ole yksittäisistä raaka-aineista tai ruokaryhmistä kiinni. Kaikki on aina riippuvaisia kokonaisuudesta sekä sopivuudesta yksilölle niin henkisesti ja fyysisesti. Meillä jokaisella on oma genetiikka ja meidän mielemme toimii jossain määrin myös melkoisen eri tavoin. Yhtä oikeaa ei ole, joten turha sellaista on edes yrittää kiveen hakata. Tämän vuoksi on mahtava, että meillä on erilaisia suosituksia ja suuntaviivoja, joista voimme ottaa mallia, jos meno on luisumassa kansakunnallamme täysin käsistä. Länsimaisessa yltäkylläisyydessä tämä on jokseenkin helppoa, ja elintavat saattavat toisinaan lipsua. Myös laajasti meidän oman kuplamme ulkopuolella.
Monipuolisesti maistuvaa maanantaita!
Vilkaise myös:
Mitä nykyään enää saa syödä?
& Maailma pullollaan täyttä ravintoskeidaa
Edellinen juttuni:
Ryppyiseksi jo ennen kolmeakymppiä – Way to go!
♥ SEURAA MINUA ♥
YouTube // Bloglovin // Facebook // Instagram
Jee, niin fiksua tekstiä!! 👌🏻👌🏻😘😘
Suuren suuri kiitos sulle! 🙂
Hei oon niin iloinen! Oot. Niin järki päässä ja jalat maassa -tyyppi, et seuraan aina vaan enemmän iloisena sun blogia.
Kerrankin näin. Ihmetyttää se negatiivinen ilmapiiri, mikä tuntuu vellovan virallisten tahojen ja suositusten ympärillä.
Ruokakolmio näyttää erittäin hyvältä 🙂
Kiitos sulle Pauliina aivan ihanasta palautteesta! En itsekään ymmärrä sitä negaamista ja vauhkontaa näiden ympärillä. Tokihan jokainen voi pyrkiä tätä eteenpäin viemään ja kehittämään, mutta suoranainen lyttääminen ja pelottelun lietsonta vain sekoittaa turhaan ihmisten päitä, ja vie ihmisiä yhä kauemmas niistä paremmista valinnoista. Munkin mielestä tuo ruokakolmio näyttää erittäin hyvältä ja tasapainoiselta peruspohjalta. 🙂