Piia Pajunen
Piia Pajunen

MIELIPITEENI THL:N RAVITSEMUSSUOSITUKSISTA


THL:n ravitsemussuositukset puhuttavat säännöllisen epäsäännöllisesti suomalaisten keskuudessa. Välillä on noustu suoranaisesti parrikadeille, ja lähdetty lyttäämään tämä meidän piskuiselle kansaryhmälle luotuja suosituksia täysin maanrakoon. Itselläni tämä herättää lähinnä ihmetystä. Kun yksilö elää siinä laadukkaan ravitsemuksen ja terveyden kuplassaan, niin voi vähän turhan helposti unohtaa, ettei todellakaan kaikki meistä suomalaisista voi hyvin tai syö oikein. Ei edes sinne päinkään. Lääkkeitä määrätään, ja elintasosairaudet valtaavat alaa ja lujaa.
Miltä sitten se Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen THL:n ravitsemussuositukset meille suomalaisille näyttävät? Lisäksi, että meidän suositellaan THL:n ohjeistuksena mussuttamaan tasaisin väliajoin ainakin aamupala, lounas ja päivällinen sekä lisäksi 1-2 välipalaa, niin suuntaviivaksi luotu ravintokolmio näyttää tältä:
THL:n ravitsemussuositukset
Ihan ekana on pakko sanoa, että omaan silmääni näissä suomalaisten ravitsemussuosituksissa on loistavasti otettu huomioon suomalainen ruokakulttuuri. Ei varmaan hirveästi houkuttelisi terveydellisessä riskiryhmässä porskuttelevaa 59-vuotiasta Penttiä (joita tässä maassa on ja paljon) vaihtamaan pullat, jauhomakkarat ja rasvaiset maitotuotteet kertaheitolla spiruliinaan, kvinoaan, avokadoon ja nyhtikseen, jos koko elämänsä on tottunut mussuttamaan täysin erilaisia elintarvikkeita ja makumaailmoja. Realistisuus ja elämä siellä oman terveyskuplan ulkopuolelta on hyvä pitää mielessä.
On huomattavasti helpompaa saada koko tämä perä-Pohjolan kansakunta (tai edes hypoteettisesti pyrkiä lähestymään) mukaan vähän tehokkaammin terveyttä edistävän ravinnon piiriin, kun suosituksissa lautaselta löytyisi edes jotain etäisesti tunnistettavaa ja helposti lähestyttävää. Sellaista, joka tuntuu edes jossain määrin tutulle, turvalliselle ja omalle. Ruoka on meillä yllättävän perustavanlaatuinen kysymys, jota ei tosta vain keikauteta täysin ympäri.
Toki nämä ravintosuositukset ovat nimensä mukaisesti vain suosituksia, eikä kukaan voi olettaa, että ne sopisivat sellaisenaan kaikille, ja tämä pätevä huomautus löytyy myös tästä suomalaisten ravitsemusoppaasta. On lievempiä erikoisvaatimuksia, kuten yksittäisiä ruoka-aineallergioita, ja onhan se totta, että pähkinäallergikko voi tukehtua jo yhteenkin suositusten mukaisella listalla olevaan maapähkinään. Ei se silti vesitä tätä suositusta tai tee siitä täyttä roskaa.

On myös hyvä huomata, että nuo THL:n ravitsemussuositukset ovat tarkoitettu nimenomaan esimerkiksi ja ohjenuoraksi. Informatiivinen pakkaus, missä suhteessa mitäkin meille suomalaisille tuttuja elintarvikkeita kannattaisi syödä. Ei mikään pilkuntarkka ruokavalio, jossa kaikkia listattuja tuotteita tulisi mussuttaa pysyäkseen terveenä. En minäkään ihan täysin tuon mukaan syö, mutta nyt kun alan oikeasti tätä ja omaa menoani analysoimaan, niin itseasiassa aika lähelle kyllä liippaa. Tunnen tämän pelittävän mulla todella hyvin, ja uskoisin, että jos kaikki suomalaiset saataisiin syömään valtaosan annoksistaan pursuten kasviksia, marjoja sekä hedelmiä, ottamaan pohjaan mukaan täysjyvätuotteita, kauraa, pähkinöitä, siemeniä ja vähentämään kovaa rasvaa, niin oltaisiin jo voiton puolella nimenomaan sitä kansanterveyttä ajatellen. Ja hei! Ihanaa, kun tossa on huomioitu sekin, että niitä sattumia saa siellä matkassa olla!
Toki kaikesta saa vääntämällä ihan millaisen lopputuloksen tahansa, ja jos oikein halutaan mennä äärilaitoja myöten, niin ihan mistä tahansa ruokavaliomallista saa tieten tahtoen ja näsäviisastellen pyöräytettyä epäterveellisen ja jopa melkoisen haitallisen. Vegaaniruokavaliolla voi huonosti toteutettuna sairastuttaa itsensä todella vakavasti tai vaihtoehtoisesti elää satavuotiaaksi täydessä sielun ja ruumiin iskussa ilman sairauden sairautta. Ja huomautuksena vielä, että tässä en ota kantaa ruokavalioiden ja suositusten eettisiin näkökulmiin, vaan lähinnä kansanterveyden ja ravitsemusopin kannalta.
Tottakai kaikkia voitaisiin aina lähteä optimoimaan, mutta ajaako se loppupeleissä kenenkään etua? Jos joku itse haluaa jättää esimerkiksi maito- ja viljatuotteet pois, niin se on ihan okei. Silti kuitenkin yleensä tällainen supistetumpikin ruokavalio sattuu osumaan tuohon ruokakolmioon ainakin jossain määrin. Kaikessa ei kannata aina lähteä pilkkua sohimaan, vaan keskittyä siihen kokonaiskuvaan, ja miettiä myös sitä, että kaikilla ei ole yhtä hyvä tilanne kuin itsellä.
Oma mielipiteeni myös on, että siinä vaiheessa, kun ihmisiä lähdetään pelottelemaan oikeastikin niiden parempien valintojen äärellä, niin siinä mennään vain ojasta allikkoon. Kun pelko, hämmennys ja informaation ristituli iskee päin näköä ravitsemuksellista parannusliikettä tehdessä, niin loppupeleissä valitaan mieluummin se ”vanha hyvä” ja jätetään koko muutos tekemättä. Ihmiset ovat jo tarpeeksi pyörällään päästä tässä kaikenmaailman ”ravintotietäjien” kovaäänisen taiston keskellä, että välillä vaikeneminen olisi kultaa. Kansakunnan perusongelmia ei ratkota sillä, että saadaan oma ääni tai filosofia kuuluviin.

THL:n ravitsemussuositukset
Adidas-mekko: TÄÄLTÄ* // Sandaalit: TÄÄLTÄ*

Maailmassa on niin monta erilaista tapaa syödä hyvin ja terveellisesti, eikä se ole yksittäisistä raaka-aineista tai ruokaryhmistä kiinni. Kaikki on aina riippuvaisia kokonaisuudesta sekä sopivuudesta yksilölle niin henkisesti ja fyysisesti. Meillä jokaisella on oma genetiikka ja meidän mielemme toimii jossain määrin myös melkoisen eri tavoin. Yhtä oikeaa ei ole, joten turha sellaista on edes yrittää kiveen hakata. Tämän vuoksi on mahtava, että meillä on erilaisia suosituksia ja suuntaviivoja, joista voimme ottaa mallia, jos meno on luisumassa kansakunnallamme täysin käsistä. Länsimaisessa yltäkylläisyydessä tämä on jokseenkin helppoa, ja elintavat saattavat toisinaan lipsua. Myös laajasti meidän oman kuplamme ulkopuolella.

Monipuolisesti maistuvaa maanantaita!

Vilkaise myös:
Mitä nykyään enää saa syödä?
& Maailma pullollaan täyttä ravintoskeidaa

Edellinen juttuni:
Ryppyiseksi jo ennen kolmeakymppiä – Way to go!

♥  SEURAA MINUA  ♥
YouTube // Bloglovin // Facebook // Instagram

Kommentit (34)

 1. Janna

  Jee, niin fiksua tekstiä!! 👌🏻👌🏻😘😘

  • Piia Pajunen

   Suuren suuri kiitos sulle! 🙂

 2. Pauliinal

  Hei oon niin iloinen! Oot. Niin järki päässä ja jalat maassa -tyyppi, et seuraan aina vaan enemmän iloisena sun blogia.
  Kerrankin näin. Ihmetyttää se negatiivinen ilmapiiri, mikä tuntuu vellovan virallisten tahojen ja suositusten ympärillä.
  Ruokakolmio näyttää erittäin hyvältä 🙂

  • Piia Pajunen

   Kiitos sulle Pauliina aivan ihanasta palautteesta! En itsekään ymmärrä sitä negaamista ja vauhkontaa näiden ympärillä. Tokihan jokainen voi pyrkiä tätä eteenpäin viemään ja kehittämään, mutta suoranainen lyttääminen ja pelottelun lietsonta vain sekoittaa turhaan ihmisten päitä, ja vie ihmisiä yhä kauemmas niistä paremmista valinnoista. Munkin mielestä tuo ruokakolmio näyttää erittäin hyvältä ja tasapainoiselta peruspohjalta. 🙂

 3. HannaK.

  Todella hyvä ja mielenkiintoinen teksti tärkeästä aiheesta!

  • Piia Pajunen

   Minä kiitän suuresti!

 4. Jes

  Aika hyvin tuli kiteytettyä ravitsemussuositukset ja niiden idea! Välillä tuntuu ettei ravitsemussuosituksia oikein ymmärretä tai sitten ne ymmärretään tahallaan väärin, kuten eräässä 30pvä ihmiskoedokkarissa. (Ei, ravitsemussuositukset eivät suosittele syömää +700kaloria ylikulutuksen päivässä makkaraa mussuttaen.)

  • Piia Pajunen

   Kaikesta saa tosiaankin väännettyä mitä tahansa haluaa, ja lisäksi juurikin tuo kiduksiin imetty energiamäärä on myös lopputuloksessa aika iso tekijä, kun puhutaan ravitsemuksesta. 😀

 5. Kiinnostunut

  Ensin maksettu kevyt levite -mainos ja sitten kovat rasvat kieltoon THL:n tukemista. Paljonko maksettiin näistä kirjoituksista?:)

  • Piia Pajunen

   Ei kovia rasvoja kukaan ole kieltoon kehottanut, vaan vähemmälle (lukee tekstissä ihan tuolla kyseisellä termillä). Jos levität 10 grammaa kevytlevitettä leivälle, niin saat tyydyttynyttä rasvaa 0,9 grammaa. Siitä tuskin kukaan vielä sepelvaltimotautiin sairastuu, mutta päivittäin pekonia, metukkaa ja kermaa imeskelevälle voi sen kovan rasvan _vähentäminen_ olla aika merkittävä siirto. Asioita kannattaa aina ajatella kokonaisuuden kannalta. Ja kyllä. Kaupallisista yhteistöistä bloggaaja usein saa rahaa, ja margariinit ovat myös tuossa THL:n suositusten listalla. En näe siis tässä mitään ristiriitaa?

 6. Sanna

  Loistava ja maalaisjärkinen teksti jälleen! Itseäni ihmetyttää se, että jotkut lähtevät karsimaan ruokavaliosta joitakin aineita, vaikka ne sopisivat ruokavalioon passelisti eivätkä aiheita negatiivisia oireita. Esimerkkinä viljat ja maitotuotteet. Ja vain siksi, että se sattuu tällä hetkellä olemaan trendikästä, tai koska joku ”ravintoguru” niin suosittelee. Jos joidenkin aineiden pois jättäminen tuo jollekin paremman olon, niin se on mielestäni ihan passeli peruste, mutta ärsyttää tuommoinen ruoka-aineiden dissaaminen.

  • Piia Pajunen

   Kiitos Sanna! Mäkään en itse suosittele sitä, että lähdetään ilman syytä karsimaan mitään pois. Takaisin ruokavalioon ottaminen voi olla taas oma prosessinsa ja oireet usein alkavat ruokien kanssa vasta tällöin, kun kroppa ei osaa alkuun käsitellä pitkään paussilla olleita ”vieraita” safkoja. Näin etenkin maitotuotteiden kanssa usein käy.
   Toki jokainen saa tehdä mitä haluaa, ja tietty eri asia on, mikäli oireita jo löytyy. Täysin eri kategoriaan menee kuitenkin se, että lähdetään demonisoimaan tiettyjä ainesosia tai ruokia yleisesti kenellekään sopimattomaksi, sillä tällä lisätään usein vain hämmennystä ja turhaa stressiä ihmisten mieliin oikeisiin ydinongelmiin keskittymisen sijaan.

 7. Jenna

  Olipas muuten kiva lukea kerrankin positiivista tekstiä ravitsemussuosituksista. 🙂 Tästä saatiin ravitsemusluennoilla koulussa aika väännöt käsiin. Monilta tuntuu myös unohtuvat, että THL:n lista todellakin on suositus, joka vastaa keskiverto suomalaista. Mennään siis todellakin sen mukaan mikä suurimmalle osaksi on hyväksi. Lisäksi nämä voivat ja muuttuvat sen mukaan mitä uutta tutkimustietoa tulee asiaan.
  Ja kuten sanoitkin jo tekstissä niin sitten jos on jotain allergiaa jne. niin silloin napataan sitä mikä sopii. Kaikki ruuat menee kuitenkin johonkin kategoriaan pyramidissa. Siellä ei sanota, että pakko juoda maitoa, niitä suositellaan. Enimmäkseen koska täällä niihin yleensä lisätään kalsiumia ja d-vitamiinia. Jos ei pysty/halua kyseisiä tuotteita käyttää niin se on ihan ok, tarttee vaan sitten katsoa että saa ne nuista parhaiten saatavat ravinteet jostain muualta.

  • Piia Pajunen

   THL:n suositukset ovat nimenomaan juurikin niitä suosituksia, ja kohdistettu keskivertosuomalaista (jos sellainen voitaisiin määrittää) ajatellen meidän oman kansakuntamme kansanterveyttä ajatellen. Ja juurikin tuossa on musta kanssa otettu hienosti huomioon se, että suomalaiset ovat tottuneet syömään paljon maitotuotteita, ja ohjeistetaan millaisia ja miten niitä voitaisiin sisällyttää tasapainoiseen ruokavalioon. 🙂

 8. Päivi

  Oisha se pitäny arvata, että jos joku nii sinä osaat tän asian selittää just niinku se on!! Loistava teksti ja toivon, että tätä ravitsemussuositusta sortavat ihmiset lukisivat tän!

  • Piia Pajunen

   Kiitos sulle Päivi oikein paljon!

 9. Anne

  Aamen! Juuri juttelin ystäväni kanssa joka taannoin oli paleodietillä koska maito- ja viljatuotteita tuli vatsanväänteitä. Nyt hän olikin huomannut että jos ei vedä 3 pannullista kahvia päivässä niin vatsa toimii normaalisti vaikka söisikin viljoja ja maitoa. Eli aina se uskomus ei perustu totuudelle 🙂
  Se mihin itse törmään usein on että massiivisen lihava (puhun nyt aidosti lääketieteellisesti obeeseista) ihminen kertoo kuinka ravitsemussuositusten mukainen syöminen ei vain sovi hänelle. Yksikään ei ole osannut kuitenkaan selittää miten ravitsemussuositusten mukaisesti syövä saisi kerättyä +50-100 kiloa ylipainoa. Koska tosiaan ne on ohjenuoria lautasmallin kasaamisesta. Yhtenä päivänä voi syödä pelkkää makaronilaatikkoa lounaaksi eikä pakan pitäisi hajota kasaan. Se olisi se kokonaisuus ja ruuan määrä mitä syödään mikä pitäisi huomioida.

  • Piia Pajunen

   Tuo on muuten hyvä käytännön esimerkki, että monesti ne oireet voivat johtua myös ihan muusta kuin siitä, mikä ensimmäisenä tulee mieleen. Itsekin kerran luulin vatsani bakteeriston kärsineen rajujen mykoplasmaan syötyjen antibioottikuurien takia, mutta vatsan turvotuksen lopulta poisti lääkärifrendini vinkki rajoittaa vähän lapasesta lähtenyttä kananmunan syöntiä. 😀 Olin siis hetkellisesti herkistynyt kananmunille, ja turvotus loppui, kun jätin kananmunat pariksi kuukaudeksi lähes kokonaan pois. 😀
   Kokonaisuus ja ruuan määrä on todellakin erittäin olennaisia asioita terveyttä edistävässä ravinnossa, ja ensisijaisesti se määrä (pitkällä tähtäimellä liian vähäinen tai aivan liika) onkin niitä, jotka meidät monesti sairastuttaa.

 10. Skpu

  THL ravitsemussuositukset on tosi tasapainonen ja järkevä konsepti. Ehkä itse kuitenkin vaihtasin kalan ja maitotuotteitten paikkaa tossa pyramiidissa! Maitotuotteet on vähän turhan juurtuneet suomalaiseen ravintokulttuuriin, vaikka ne ei loppupeleissä elimistölle taida olla paras vaihtoehto.

  • Piia Pajunen

   Onhan tuossakin varmasti kehitettävää, mutta kuten sanoit, niin tuo vaikuttaa mielestäni erittäin tasapainoiselta ja järkevältä kokonaisuudelta. Syömisestä kun tehdään nykyään vaan niin järkyttävän vaikeaa, eikä se ydinongelma ole usein niissä yksityiskohdissa tai tietyissä ruoka-aineissa.

 11. Unikko

  Tämä on kyllä mielenkiintoinen ja niin moniulotteinen aihe. Itse olen vasta viime vuosina, kun aloin graduassani tutkia suomalaisten ravitsemusvalistuksen muuttumista, sekä omien terveysongelmien vuoksi, alkanut miettiä, miten vaikeaa loppupeleissä on määritellä yleisiä suosituksia. Ne kun ovat nimenomaan keskiarvoihin perustuvia, eivätkä välttämättä yksilölle parhaita mahdollisia. On myös eri asia, tähdätäänkö suosituksilla optimaaliseen ravitsemustasoon vai puutostilojen ehkäisyyn.
  Kun aihetta on tutkinut ja haastatellut alan lääkäreitä, on aika vahvaa näyttöä siitä, että esimerkiksi maidon proteiinilla ja kilpirauhassairauksilla sekä diabeteksella on vahva yhteys – ja nämä nimenomaan ovat Suomessa hyvin yleisiä sairauksia. Kaikki eivät toki reagoi maitoon, mutta jopa 90% kilpirauhasongelmista saattaa selittyä maitoyliherkkyydestä.
  Salaliittoteoreetikoksi en halua ryhtyä, vaan minusta on täysin ymmärrettävää, että kunkin maan ravitsemussuositukset ovat rakentanuneet tutkimuksen lisäksi myös paljon sen mukaan mitä ruokaa on ollut saatavilla ja täten muodostunut ruokakulttuurin perustaksi. Luonnollisesti myös maatalouspolitiikalla on tähän vaikutusta, halusi sen myöntää tai ei – eikä Suomi varmasti ole maana ainoa.
  Jos isommassa mittakaavassa katsoo, niin monissa muissa kulttuureissa tullaan erinomaisesti toimeen ilman maitotuotteita ja kuitupitoisia viljoja, ja silti ollaan terveempiä kuin Suomessa. Varmasti syitä on monia, mutta näitä asioita on aina hyvä välillä miettiä.
  On tietysti hyvä huomata, että on paljon niitä, jotka syövät hyvin yksipuolisesti eivätkä suosituksia myöskään noudata, ja heille varmasti kaikki ruokavalion monipuolistaminen tekisi hyvää. Siitä olen erityisesti täysin samaa mieltä, että vihanneksia, hedelmiä ja marjoja ei varmasti kenenkään olisi pahitteeksi lisätä ruokavalioon! 🙂

  • Piia Pajunen

   Vitsit miten mielenkiintoista pohdintaa! Noiden yleisten suositusten määrittäminen on kyllä oikeasti aika haastavaa, ja tuo oli myös äärimäisen hyvä pointti, että on tärkeä huomioida, mihin suosituksilla tähdätään. Optimoitu ravitsemustaso on tosiaankin eri asia, kuin yleinen kansanterveyden kohentaminen tai suomalaisten elintasosairauksien kitkeminen.
   Uskon myös tuohon, että ravinnolla voi olla lukisia tunnistamattomia vaikutuksia moniin muihin terveysongelmiin, häiriötiloihin ja sairauksiin, ja näitäkin voi olla vaikea varmaksi todeta. Kiitos vielä erittäin analyyttisestä, terveen kriittisestä ja ajatuksia herättäneestä kommentista!

 12. Sue

  Jess, mikä teksti!! Usein juuri se että lähdetään vauhkoamaan jonkin tietyn ruokavalion puolesta ja lytätään viralliset ravitsemussuositukset kertoo ettei ihminen ymmärrä kovinkaan laaja-alaisesti tätä asiaa. Ja meidän kansanterveyden ongelmat johtuu todellakin siitä ettei niitä suosituksia noudateta, eikä itse suosituksista niinkuin monet väittävät.. Nimim. Perusterveydenhuollossa 2pvä viikossa ravinto-ohjausta pitävä sh.
  Ps. En ole vielä törmännyt obeesiin ihmiseen joka olisi suosituksia noudattanut edes sinnepäin. Usein jo sillä että aletaan lisätä kasviksia ruokavalioon paino tippuu ja lääkitys kevenee, mutta kyllä ravitsemuksessa myös psykologialla on suuri merkitys..
  Thänks Piia!!

  • Piia Pajunen

   Kiitos puolestaan sulle! Mäkin uskoisin vahvasti, että jos suositusten mukaan oikeasti suurin osa alkaisi syömään, niin kansanterveyden tila olisi täällä Suomessa melkoisen eri. Tietty tällöin tapetille varmasti nousisivat enemmän muut terveydelliset ongelmat, mutta olisipahan ainakin yksi ”huoli” ja valtion kassaa syövä kuluerä vähemmän.

 13. Anni Peltoniemi

  Kiitos Piia tästä postauksesta!! On ilo lukea välillä näin fiksua tekstiä ravitsemussuosituksista ja toivon, että monen ajatusmaailma avartui tätä postausta lukiessaan. Nimimerkillä, ravitsemustieteen opiskelija, joka lukee päivittäin ihmisten kirjoittamia eriäviä kommentteja ravitsemukseen ja ravitsemussuosituksiin liittyen.

  • Piia Pajunen

   Kiitos sulle Anni tästä palautteesta! Ravintoasioista ollaan tehty nykyään melkoisen isoja numeroita, ja en oikeastaan edes ymmärrä, miksi se herättää ihmisissä niin paljon tunteita ja tarvetta muovata muiden tottumuksia tiettyyn muottiin.

 14. Nanna

  Mä en tiedä miksi mulla tuli tästä tekstistä sellainen olo, että otat kantaa Tomi Kokon Koko Suomen ruokaremontti -konseptiin. Muutama muukin Tomi Kokosta jo täällä kommenteissakin mainitsi, joten ehkä en ole ihan eksyksissä luuloni kanssa.
  Kävin kuuntelemassa Tomin yhden luennon. Mielestäni oli kiva että hän painotti moneen otteeseen sellaisia asioita kuin puhdas ja laadukas ruoka sekä ruokavalio joka toimii juuri sinulle henkilökohtaisesti.
  Toki Tomin itsensä noudattama paleo ruokavalio luennossa paistoi läpi, mutta ei hänkään sitä kenenkään käskenyt noudattaa.
  Anyway, tämä nyt oli tällainen kommentti siihen ajatukseen että kirjoituksesi tuntui minusta vasta-argumentilta tähän ruokaremonttiin. Itse olen myös samaa mieltä että ruokavalioita kannattaa katsoa aina hieman omaa harkintakykyä noudattaen eikä ajatella sen olevan ehdoton totuus.

  • Piia Pajunen

   En erityisemmin ottanut kantaa kenenkään yksittäiseen konseptiin, ja tuo Kokon remonttihan on melkoisen ”vanhaa kauraa”, enkä kyllä itse huomannut kuin yhdessä kommentissa viitettä tähän, ja sekin oli kommentoijan itse nostama esimerkki. Tämä aihe vain tuntuu olevan koko ajan tasaisesti joka paikassa tapetilla monenkin eri tahon ja yksilön toimesta, eli kyse on oman kokemusmaailmani mukaan huomattavasti laajemmasta asiasta kuin yksittäisestä keissistä.
   Tuohan kuulostaa juuri todella hyvältä filosofialta, että ravinnossa painotetaan aitoutta ja laatua sekä yksilön omia tarpeita ja halua noudattaa valitsemaansa ravintofilosofiaa, ja peukku pystyyn ehdottomasti tästä!

 15. Antti

  Kiitos Piia! Juuri tällaisia rationaalisia postauksia menestyviltä urheilu- ja mediamaailman vaikuttajilta kaivataan! Nykypäivänä tuntuu, että ainoastaan lietsova ja populistinen kanta niin ravitsemukseen kuin muihinkin aiheisiin on tarpeeksi mediaseksikästä noustakseen puheenaiheeksi. Juuri siksi tällaiset maalaisjärkeä ja laajaa kokonaiskuvaa painottavat keskustelunavaukset ovat tärkeitä nykymaailman mustavalkoisessa ravitsemusmylläkässä.
  Suuri kiitos myös ihailtavasta asenteestasi rentoon syömiseen! Muistutat esimerkilläsi, että ruoka on todellakin myös kaikkea muuta kuin pelkkää oman-elämänsä-terveysapostolien suosittelemien rasvahappojen ja ”oikeanlaisten” hiilarien syynäystä. Kiitos erinomaisesta esimerkistä ja roolimalliudesta niin tavallisille tallajille kuin nuorille urheilijoillekin.

  • Piia Pajunen

   Kiitos Antti mahtavan positiivisestä palautteesta sekä analyyttisestä kommentista! Näin se ikävä kyllä monesti menee, että mitä enemmän sitä huomiota herättää, niin sillä äänensä saa kuuluviin riippumatta siitä, oliko taustalla oikeaa tietoa/järkeä/ymmärrystä. Ja mitä ruokaan tulee, niin se vain sattuu olemaan ihmisille elämän edellytys ja lähes poikkeuksetta jollain tavalla myös suuri nautinnon lähde, mutta jostain syystä siitä on muodostunut niin haastava ja vähän turhankin herkästi tunteita herättävä asia.

 16. Jenni

  Jaan sun kanssa aikalailla kaikki mielipiteet tässä tekstissä 🙂 Melko hyvältä mustakin thl:n ohje näyttää!

  • Piia Pajunen

   Kiitos Jenni! Mustakin tuo vaikuttaa oikein passelilta, jos sitä osataan käyttää oikein. 🙂

 17. Saija

  Hei, kiitos hyvästä kirjoituksesta!
  Erittäin yleinen väärinkäsitys on myös se, että THL laatii suomalaiset ravitsemussuositukset. Ne laatii Valtion ravitsemusneuvottelukunta, johon kuuluu monista muitakin tahoja.
  https://thl.fi/fi/web/elintavat-ja-ravitsemus/ohjeet-ja-suositukset/suositukset-ja-toimenpideohjelmat
  https://thl.fi/fi/ajankohtaista/kampanjat/thl100paivaa/thl-tarinoin/ravitsemussuositukset-ohjaavat-ruokavalintoja

 18. Paula

  Näitä kommentteja lukiessa ei voi kuin todeta kuinka ihmiset eivät ole ottaneet selvää esimerkiksi rasva-asiasta. Kovat rasvat eivät aiheuta sepelvaltimotautia, tuki tai koveta suonia tai nosta kolesterolia. Tästä aiheesta on tullut itse luettua muutama rivi ja naurattaa suorastaan kun ihmisiä varoitetaan välttämään kermaa, voita ja kookosöljyä. Ja niiden sijasta pitäisi nauttia teollisia kasviöljyjä, jotka epätasapainoisella omegasuhteella tulehduttivat elimistöä. Olisihan se toki Suomen taloudelle hurja juttu jos virallinen taho ohjeistaisikin välttämään rypsiä ja maitotuotteita. Milläpä maanviljelijät sitten eläisivät? Suomessa kun on hankala viljellä vaikkapa oliivipuita tai kookoksia.

Kommentoi »

Comments are closed