MIKÄ IHMEEN SALIETIKETTI? MIKÄ ON NOLOA JA MIKÄ EI?
Hävettää mennä salille, kun et ole varma siitä mitä teen? Ekat kerrat salilla tiedossa, mutta sinne meneminen vähän jänskättää? Mikä kuntosalilla on noloa ja mikä taas ihan okei? Pari viikkoa takaperin kirjoittelin postauksen “Salitreenin aloittaminen – Mistä liikkeelle?“, jossa keskityttiin konkreettisempiin asioihin salitreenaamisen aloittamisessa, mutta tämä postaus pätee hyvin myös pidempäänkin kuntosalilla käyneille. Miten salilla kuuluu toimia, ja mikä on noloa? Mitä kirjoittamattomia sääntöjä on, ja mikä taas on aivan normaalia?
TARKASTELUSSA SALIETIKETTI
NOLOA VAI EI?
Vääränlaiset vaatteet
Ei noloa. Mutta ääks! Millaisissa kuteissa salille sitten kuuluu mennä? Juuri sellaisissa, missä itsestä tuntuu mukavalta treenata. Oli sitten kyse perunaverkkareista ja kulahtaneesta T-paidasta tai viimeistä huutoa olevista trenditrikoista, niin kaikki käy! Salilla ei kuitenkaan tarvitse todellakaan olla vimpan päälle, ja kunhan on kuteet, joilla pystyy treenata, niin homma kuosissa.
Rapatessa myös roiskuu, ja kaikenmaailman kamelinvarpaat ja alusvaatteiden saumojen läpikuultaminen on aivan yksi Mikkeli, kun tarkoituksena jokaisella siellä salilla on kehittää itseään. Ei siellä ketään kiinnosta, miltä muut näyttävät, vaan omaa treeniä sinne on tekemään tultu. Jos kuitenkin viihdyt paremmin sinusta kivannäköisissä treenikuteissa, niin kyllä treenisalillakin saa näyttää treenikuteissa persoonaansa tai panostaa treenivaatteiden ulkonäköön.
Jutteleminen muille
Noloa, jos se tehdään väärissä tilanteissa. Kun toinen treenaaja on tekemässä omaa sarjaansa tai suoritustaan, niin tätä ei ole hyvä mennä häiritsemään. Kesken sarjan keskustelun avaaminen voi häiritä pahastikin toisen suoritusta tai aiheuttaa jopa vaaratilanteita, kun on kovat romut niskassa.
On kuitenkin ihan okei avata suunsa sarjatauoilla esimerkiksi kysyäkseen, saako tehdä samassa taljassa tämän välissä. Muutenkin voi myös höpötellä, mutta kannattaa antaa vastapuolelle mahdollisuus livahtaa keskustelusta, ettei toisen puolessa välissä ollut treeni keskeydy tarpeettoman pitkillä höpinätuokioilla.
Pienien painojen käyttäminen
Ei noloa. Kukaan ei katso millä painoilla salilla treenaat. Jokaisella on omat treenipainonsa ja voimatasonsa, eivätkä pienet painot siellä telineessä ilman syytä ole. Käyttöön ne on tarkoittettu!
Treeni-ilmeet
Ei noloa. Kun treenataan, niin treenataan. Ei siinä tarvitse olla naamataulu sievänä ja Insta-valmiina. Kun vedetään oikeasti tiukkoja suoritteita, niin harvalla se ei näy naamalla. Naamataulun ilme ei vaikuta kenenkään muun harjoitteluun, niin anna sen elää harjouttelun ohessa. Nimimerkillä: “Salin rumimmat treeni-ilmeet ensimmäisestä toistosta asti”. Hah!
Ääntely
Noloa ja ei noloa. Joskus puhinaa, pihinää ja ähinää saattaa kuulua treenin tuoksinnassa, ja se on ihan okei. Toki ympärillä olevia ihmisiä on hyvä huomioida, ja kovaan ääneen öliseminen ja karjuminen koko treenin läpi sekä koko kirosanakirjon läpi rääkäiseminen (olen todistanut) ei ole kovinkaan cool. Muutaman kerran myös erittäin kyseenalaisen kuuloista (jatkuvaa ja kovaäänistä) voihkintaa sekä äärimmäisen kovaa kiroiluhuutoa olen joutunut kuuntelemaan, eikä sekään oikein toimi näin kanssatreenaajien keskittymisen edistäjänä, kun tämä puskee väkisin jopa läpi kuulokkeiden. Not cool.
Hikiläntit
Ei noloa. Hikiläiskät ovat äärimmäisen luonnollisia asioita treenaamisessa ja liikkumisessa. Ei salilla tarvitse näyttää suihkunraikkaalta ja tuoksua keijupölyltä. Toki jotkut meistä ei tahdo saada pisaraakaan irti kovemmassakaan menossa kun toisilla taas hiki puskee pintaan jo käden kerran ilmaan nostaessa.
Jos kuulut voimakkaasti hikoilevaan porukkaan, niin salikassiin on hyvä heittää pieni hikipyyhe (esim. vanha käsipyyhe) messiin, jotta penkit voi tarvittaessa suojata tai pyyhkiä valuneesta hiestä käytön jälkeen. Runsaskaan hikoilu ei ole noloa, kunhan vain siistii jälkensä.
Painojen jättäminen laitteisiin
Noloa. Ja röyhkeää. Okei vahinkoja sattuu, mutta hyvään salietikettiin kuuluu, että omat jäljet siivotaan. Lisäksi jos olet rakentanut penkeistä ja taljoista erikoisia viritelmiä, niin ne on hyvä purkaa käytön jälkeen. Ei pelkästään muiden vaivan säästämiseksi vaan myös siksi, ettei talja tai laite näytä turhaan “varatulta”.
Laitteiden varaaminen
Noloa ja ei noloa. Riippuu tilanteesta. Jos isket laitteen kylkeen oman kassisi tai juomapullosi, ja lähdet tekemään muuta treeniä toiselle puolelle salia 10 minuutiksi, ja kiukkuat palatessasi väliin kiilannutta treenaajaa, niin tämä ei ole kovinkaan jees. Mikäli kuitenkin suoritat vuoro- tai supersarjaa (kahta liikettä vuoronperään), niin tällöin toista laitetta on toisinaan ihan okei varata, kunhan tässä käyttää harkintaa. Varsinkin ruuhka-aikana (ja ehdottomasti myös muulloinkin) on enemmän kuin jees antaa kanssatreenajien käyttää laitetta vuorotellen, kun itse teet toista liikepariasi.
Säätäminen ja arpominen laitteissa
Ei todellakaan noloa, ja kuuluu toisinaan asiaan! Yhtälailla myös kokeneet treenaajat joutuvat uusien liikkeiden tai itselleen vieraiden laitteiden kohdalla hakemaan itselleen sopivia asetuksia (penkin korkeus tms.) ja kokeilemaan käytännössä, että miten laite toimii. Tämä ei ole olleenkaan kummoksuttava asia. Aina uudella salilla käydessäni testailen itsekin usein kiinnostavia laitteita, ja joskus teen yhden tai kaksi sarjaa, ja totean, että ei ollut itseäni varten, ja jätän leikin kesken siirtyen seuraavaan liikkeeseen. Ei siinä kukaan seuraile, että mitä tuo urpo touhuaa.
Monesti joudun oman lyhyen varteni vuoksi säätämään laitteiden asetuksia muutamaankin otteeseen. Ja kyllä. Välillä säätönappi on jumissa, ja siinä sitten hetken epätoivossa kaikin voimin ränklättyäni saatan pyytää vahvempaa miestreenaajaa jeesimään jökkiin jäänyttä säätövipua liikkeelle, heh. Ei tässä ole mitään noloa, ja kysymällä usein saa jeesiä!
Meikki salilla
Ei noloa. Tämä on ihan up to you. Salille mennessä ensisijainen asia ei kuitenkaan ole näyttää huolitellulta ja virheettömältä, vaan fokus siellä on treenaamisessa ja fyysisessä tekemisessä. Erikseen salille ei siis kannata meikata, mutta jos tulet suoraan treenille päivän muista touhuista, niin aamulla pyöräytettyä meikkiä ei välttämättä erikseen tarvitse pestä pois vain siksi että meikissä treenaaminen olisi erityisen “noloa”. Toki osalla hikoilu meikissä pistää ihon kukkimaan, mutta se on sitten asia erikseen.
Olen minä itsekin joskus treenannut huulipunat huulissa, kun en vedenkestävää punaa jaksanut lähteä jynssäämään pukkarissa raivolla irti. Usein kuitenkin olen tukka pystyssä ja naama luonnontilassa posket helottaen, sillä meikkiä en muutenkaan käytä joka päivä.
Kesken jäänyt sarja tai liike
Ei noloa. Kenellepä kokeneelle treejaalle ei olisi koskaan käynyt niin, että omat voimat loppuvatkin kesken, ja laite tai paino jääkin pohjaan ennen aikojaan. Ainakin mulle, ja niin voi käydä ihan aloittelijallekin. Salilla kun haastetaan itseään, niin jossain vaiheessa tämä tulee jokaiselle vastaan ja monesti matkan varrella useampaan kertaan. Ei siinä ole mitään hävettävää, eikä siellä kukaan toisten toistomääriä laske tai suorituksia analysoi. Jokainen kuitenkin keskittyy omaan treenaamiseen, ihan kuten sinäkin.
Salietiketti tiivistettynä:
- Kukaan ei arvostele, miltä näytät salilla. Älä siis suotta stressaa ulkonäöstäsi, finneistäsi, hanuriin muodostuvista hikilänteistäsi, vyötärömakkaroistasi tai kuteistasi. Tule ihan omana itsenäsi!
- Kukaan ei myöskään seuraa mitä salilla teet tai kuinka paljon sohellat ja arvot, kunhan et häiritse kenenkään treeniä. Kokeile siis rohkeasti uusia asioita, ja tekemällä sitä tosiaankin oppii.
- Siivoa omat jälkesi.
- Katso ympärillesi kun liikut. Älä kulje tarpeettoman läheltä treenaavia ihmisiä, sillä raskaiden painojen kanssa sarjaa tehdessä voi aiheutua pahojakin vaaratilanteita, jos vahingossa huitaisee treenaajaa treenikassillaan tai treenaaja joutuu äkikseltään väistämään sinua.
- Kysy ihmeessä kanssatreenaajilta apua, jos jokin mietityttää. Suun avaaminen ei ole lainkaan noloa, kunhan et avaa keskustelua kesken toisen suorituksen.
- Salilla saa myös tehdä muutakin kuin pumpata rautaa, kunhan ei häiritse muita. Salilla saa treenata vaikka hyppyjä, seistä käsillä, pyörittää piruetteja tai treenata ihan missä tahansa muodossa, jos tilaa tähän löytyy! Luova ja monipuolinen saa olla.
- Salilaitteissa ja treenipaikoissa voi myös vuorotella, kun kohteliaasti kysyy tähän lupaa. Sopu sijaa antaa!
- Mikäli olet aloittelija, niin muista, että jokainen muukin siellä on ollut joskus aloittelija, ja kanssatreenajien mielestä on usein hienoa, että uusia harrastajia ilmaantuu joukkoon. Ainakin minusta!
Rutkasti treeni-intoa just sulle!
LUE MYÖS:
Junnaako treenitulokset? 6 syytä, mikset kehity
EDELLINEN JUTTUNI:
Gladiaattorit 2019 – Kutsu mua Tornaadoks!
♥ MUUALLA: ♥
PROVE-valmennukset // YouTube // Bloglovin // Instagram
Ekaan kohtaan, eli vaateasiaan olisi kommentoitavaa. Samalla salilla mun kanssa treenasi mies, joka käytti aina samoja, ilmeisen rakkaita treenihousuja. Ne oli melkein puhkihiutuneet ja pysyi kasassa varmaan ainoastaan pyhällä hengellä. Tästä syystä kävi myös hyvin selväksi, että mies tykkäsi treenata ilman alushousuja. Eli liian kuluneet vaatteet paljasti todellakin enemmän kuin mitä varmasti moni haluaa salilla nähdä, tai myöskään esitellä.
Oumai! Okei tässä on kyllä maalaisjärki erittäin hyvä lisä, ja muistutus ihmisille, ETTÄ KÄYTTÄKÄÄ ALUSHOUSUJA! Joku roti sentään. Apua. 😀
Erittäin hyvin sanottu joka kohdasta! Varsinkin tuota pukeutumisasiaa olen tullut miettineeksi viime aikoina, kun huomasin, että oli oikeasti kivempi käydä salilla “omalta” tuntuvissa väreissä ja senmallisissa vaatteissa, joista oikeasti tykkäsi. Yllätyin tästä havainnosta, koska yleisesti ottaen pukeutumiseni ei ole minulle se tärkein asia. Mutta tosiaan, jos kivat vaatteet boostaavat treeniä, niin sellaisenkin keinon saa mielestäni ottaa käyttöön eikä sitä pidä sekoittaa ulkonäkökeskeisyyteen tai näyttämisenhaluun. 🙂
Sitten tuosta jälkien siivoamisesta. Ihmettelin taas tänään juoksumatolle mennessäni, kun matolle oli jätetty treeni kesken ja vielä mäkiasetuskin päälle. Ei sillä, että minulta olisi kulunut mittavasti aikaa palauttaa matto starttiasentoon parilla napinpainalluksella, mutta oli se kyllä jännä, miten kova kiire edellisellä käyttäjällä oli ollut matolta pois!
Mäkin kyllä tykkään, että on kivan malliset ja kivan väriset kuteet, ja mulla se ihan totta buustaa kanssa treenifiilistä! Ihan sama, vaikka joku pitäisikin turhamaisena, mutta tykkään panostaa treenivaatteisiin, ja käytän niitä muutenkin paljon työn ohessa ja vapaa-ajallakin. Itseäni varten mäkin tykkään valkata kivat vaatteet, ja vaikka olisinkin ypöyksin treenaamassa, niin valkkaisin silti omat suosikit, jotka näyttävät hyvältä. 🙂
Jälkien siivoaminen on kyllä mun mielestä kanssa treenaajien kunnioitusta. Vahinkoja toki joskus sattuu, ja yksinkertaisesti treenin tuoksinnassa joku unohtuu vinksalleen, mutta yleisesti ottaen pitäisi aina pyrkiä siivoamaan omat jälkensä ihan turvallisuus- ja viihtyvyyssyistä.