Vegetreenari
Vegetreenari

Tofua meksikolaisittain x 2

Tofua meksikolaisittain. Toivoitte ruokia tofusta ja ruokia tofusta saatte! Tofu on omassa keittiössäni soijarouheen ohella pitkäikäisin kasviproteiininlähde. Tiesitkö muuten, että kotimaista Jalotofun tofua on ollut kaupoissa vuodesta 1989 lähtien eli pian 30 vuoden ajan!? Parin viime vuoden aikana kasviproteiinien tarjonta on monipuolistunut runsaasti ja tofu on saanut rinnalleen myös muita ”kilpasiskoja”. Omassa jääkaapissani ja sydämessäni tofulla on kuitenkin aina erityinen paikka ja keittiössäni valmistuukin viikottain ruokaa tofusta; tofukokkelia aamupalaksi, tofubowl lounaaksi ja smoothieta välipalaksi.

Tofu on ekologinen ja ravitseva kasviproteiini

Tofun juuret ovat  Kiinassa ja erään lähteen mukaan tofua on valmistettu Kiinassa jo 2000 vuotta. Tofu valmistetaan soijapavuista ja valmistusprosessi muistuttaa juuston valmistusta; tofun valmistuksessa soijamaito juoksetetaan ja ylimääräinen vesi puristetetaan pois. Tofua löytyy kaupoista maustamattomana, marinoituna, kylmäsavunmakuisena sekä maukkaina paistovalmiina paloina ja kuutioina. Tofua eli soijajuustoa voi käyttää kypsentämättömänä ja esimerkiksi kylmäsavutofu maistuu hyvältä sellaisenaan leivänpäällä.

Tofu on ravitseva, kolesteroliton ja kevyt proteiininlähde; 100g tofua sisältää noin 160 kcal, 18 g laadukasta proteiinia, 1,5 g hiilihydraatteja sekä 8 g rasvaa. Tofu on myös hyvä raudan, kalsiumin ja sinkin lähde. Aminohappokoostumukseltaan tofu on laadukkain kasviproteiininlähde, sillä se sisältää kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja. Välttämättömistä aminohapoista ainoastaan metioniinia siinä on niukasti, tämä voidaan täydentää nauttimalla samalla aterialla viljatuotteita.

Kotimainen tofu on ekologinen proteiininlähde vaikka (ainakin toistaiseksi) tofun valmistuksessa käytettävät soijapavut tulevatkin ulkomailta. Tofu on siis ilmastoystävällistä proteiinia: tofu tuottaa 15 vähemmän hiilidioksidipäästöjä naudanlihaan verrattuna! Tofun hiilijalanjäljestä voit lukea lisää jalotofun sivuilta. 

Tofua meksikolaisittain x 2

Rakastan meksikolaista keittiötä ja tässä kaksi todella herkullista tapaa valmistaa tofua meksikolaisittain; värikäs tofufajitas sekä samasta täytteestä valmistat myös herkulliset tofuquesadillat. Quesadillat ovat hyvä tapa käyttää ylijääneet fajitastäytteet, tarvitset perustäytteen lisäksi vain juustoraastetta. Kokeile valmistaa quesadilloja myös paputahnoista, sienistä ja kasviksista.

tofu-kvinoafajitastofua meksikolaisittain, quesadillat

Tofufajitas

4 annosta 

1 dl kvinoaa

1 pkt Jalotofu mieto chili paistopala*

TAI

300g maustamatonta tofua

(1 tl chiliä+ 1 tl savupaprikajauhetta+1/2 tl suolaa)

1 rkl öljyä paistamiseen

1 valkosipulin kynsi

1/2 sipuli tai 1 varsi kevätsipulia

1 punainen paprika

1 limen mehu

Tarjoiluun:

tortillakuoria

mangosalsaa

tomaattisalsaa

salaattia

ranskankermaa

juustoraastetta

guacamolea..

Keitä kvinoa kypsäksi suolalla maustetussa vedessä.  Pilko paprika kuutioiksi sekä hienonna myös sipulit. Kuumenna öljy  paistinpannulla ja lisää joukkoon sipulit ja kuullota niitä hetki, jos käytät kevätsipulia, lisää se vasta loppuvaiheessa yhdessä kvinoan kanssa. Lisää sitten pannulle paprikakuutiot ja ruskista. Murustele sormilla pannulle mieto chili tofupala ja kypsennä kunnes tofu saa väriä ja ainekset ovat hyvin sekoittuneet keskenään. Sekoita joukkoon kypsä kvinoa sekä limen mehu. Lämmitä tortillakuoria ja täytä mieleisilläsi täytteillä.
*Mieto chili paistopalan voi korvata maustamattomalla tofulla. Maustamattoman tofun pannumarinointi: Levitä leikkuulaudan päälle puhdas keittiöpyyhe tai pari kerrosta talouspaperia. Ota tofu pois pakkauksesta ja leikkaa se pituussuunnassa puoliksi ja aseta palat vierekkäin pyyhkeen keskelle, ja kääri kevyesti paketiksi. Laita päälle paino ja anna kuivua noin 10 minuuttia. Murustele tofu kulhoon noin etusormenpään kokoisiksi palasiksi. Paista nopeasti pannulla muutama minuutti välillä sekoittaen, kunnes tofu saa hieman väriä  ja viimeinen kosteus katoaa. Ripottele tofulle tasaisesti chiljauhe+savupaprikajauhe sekä suola. Lisää öljy ja jatka paistamista, kunnes tofu on ruskeaa.
fajitas pöytä
Fajitakset ovat mahtava ruoka isollekin porukalle! Tee erilaisia täytteitä ja jokainen voi koota oman fajitaksen oman makunsa mukaan! Muita täytevaihtoehtoja ovat paistetut pavut, chilipavut, nyhtökaura ja paistetut sienet.
mangosalsan raaka-aineet

mangosalsa
 Mangosalsa

1 tuore mango

1/2 punainen tai keltainen chilipalko

1/2 limesitruunan mehu

ripaus suolaa ja mustapippuria

tuoretta korianteria

1 kevätsipulin varsi

Leikkaa mango pieniksi kuutioiksi. Hienonna myös chili ja kevätsipuli. Poista chilistä halutessasi siemenet. Laita kaikki ainekset kulhoon ja anna maustua huoneenlämmössä 15 min ennen tarjoilua.

tomaattisalsa

Tomaattisalsa

500 g kypsiä tomaatteja

1/2- 1 chilipalko siemenet poistettuna*

1 tl (valkoviini)etikkaa

1 sipuli

tuoretta korianteria

suolaa ja mustapippuria

(ripaus sokeria)

Puolita tomaatit ja poista niistä lusikalla sisus. Ota talteen ja käytä vaikka tomaattikastikkeessa. Pilko tomaatit pieniksi kuutioiksi, hienonna myös sipuli. Laita tomaatit ja sipulit kulhoon ja mausta ja anna tekeytyä 15 min huoneenlämmössä ennen tarjoilua. Tulisemman salsan saat, jos jätät siemenet salsan joukkoon.

Guacamole

2 avokadoa

1/2 limesitruunan mehu

tuoretta korianteria maun mukaan

suolaa

mustapippuria

(1/2 chilipalko)

Muussaa avokado kulhossa ja mausta. Anna tekeytyä noin 15 min huoneenlämmössä ennen tarjoilua.

 tofuquesadillat

 Tofuquesadillat

1 annos

2 vehnätortillaa

1 dl tofutäytettä

1 dl juustoraastetta/Porlammin vegejuustoa/avokadoa*

öljyä paistamiseen

Tarjoiluun:

salaattia

mangosalsaa

jalapenoja

Sekoita tofutäytteen joukkoon juustoraaste. Kuumenna paistinpannu ja laita siihen hieman öljyä. Laita pannulle tortillakuori, taputtele sen päälle täyte ja toinen tortillakuori kanneksi. Paista keskiteholla, kunnes pohja on ruskea ja juusto alkaa sulaa. Käännä quesadilla isoa lastaa apuna käyttäen ja paista myös toinen puoli. Leikkaa annos paloiksi ja tarjoile esim. salaatin ja mangosalsan kera. *Juustoraasteen tilalle sopii hyvin avokado tai kasvipohjainen juusto.

tofuquesadilla pannulla

tofuquesadilla

Maukasta päivää! 

screenshot-2016-11-09-09-44-46

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *