Kuntoilija, vältä ylikunto! 

Ylikunto voi vaania ihan tavallistakin kuntoilijaa. Etenkin silloin, jos elämä on hektistä monilla osa-alueilla kannattaa omaan treenaamiseen ja ajankäyttöön kiinnittää huomiota. Stressaava työ, lapsiperhe-elämä ja rankat treenit yhdistettynä tiukkaan ruokavalioon voivat olla kohtalokas yhdistelmä kenelle tahansa. Onkin syytä välillä pysähtyä kuunnella omaa kehoaan ja sen antamia viestejä.

ylikunto

Vaaniiko sinulla ylikunto nurkan takana?

Vaaditko itseltäsi paljon elämän kaikilla osa-alueilla? Treenaatko aina täysillä ja teet kaikki muutkin asiat sata lasissa? Tunnistatko mitkä asiat antavat sinulle energiaa, entä mitkä asiat taas ovat elämäsi energiasyöppöjä? Milloin olet viimeksi jättänyt treenin tai bileillan väliin ja levännyt sen sijaan kotona? Millä muulla tavoin sinä lataat akkujasi kuin nukkumalla? Oletko jatkuvasti menossa pääkolmantena jalkana ja huokaiset vasta illalla hampaiden pesun yhteydessä, että olipas päivä? Osaatko olla itsellesi armollinen? Osaatko kuunnella kehosi viestejä? Entä reagoitko noihin kehosi viesteihin? 

Lomalla on helppo hymyillä, mutta entäs se arki sitten..

Mitä tarkoittaa ylikunto?

Ylikunto, ylikuorimitus, pitkittynyt stressi ja huono palautuminen; kaikki nämä viittaavat oikeastaan yhteen ja samaan asiaan; kyseessä on tila, jossa henkilön fyysisen ja psyykkisen kuorman määrä on kasvanut kovemmaksi, kuin mistä elimistöllä on mahdollista palautua.

Pahimmillaan pitkittynyt ylikuormitustila voi johtaa jopa puolen vuoden treenitaukoon, mutta jos tilanteen havaitsee nopeasti voi ylikunnosta palautua nopeamminkin. Ylikunto ei siis ole tavoiteltava tila eikä leikin asia, vaan voi lamauttaa henkilön pitkäksikin aikaa. 

Vinkit palautumisen tarkkailuun:

  1. Leposyke. Korkea leposykse (yli 80 lyöntiä/min) voi olla viesti kohonneesta stressitilasta elimistössä. Mittaa leposykkeesi näin: lepää 10 min makuulla. Laita kello käyntiin ja laske kuinka monta lyöntiä sydämesi lyö minuutissa. Hyviä mittauspaikkoja ovat kaula- ja rannevaltimo. Tee mittauksia säännöllisin väliajoin.
  2. Uni. Nukut mielestäsi riittävän paljon, mutta tunnet silti olosi väsyneeksi. Riittävä unen määrä on 7-8 h yössä.
  3. Aktiivisuusranneke. Monet aktiivisuusrannekkeet ja sykemittarit kertovat unenmäärän ja antavat osviittaa palautumisaikaan eli siihen, milloin olet valmis uuteen treeniin.
  4. Firstbeat-hyvinvointianalyysi. Hyvinvointianalyysi teetetään hyvinvointialan ammattilaisen ohjauksessa ja se antaa luotettavaa tietoa  elimistösi kuormitustilasta. Mittaus arvioi mm. unen ja treenin laatua ja riittävyyttä sekä auttaa löytämään ratkaisun paremman palautumisen saavuttamiseksi. Tilaa analyysi minulta täältä.
cappuccino
Joskus voi olla paikallaan ihan vaan kahvitella hyvän ystävän kanssa ilman mitään sen suurempaa tavoitetta..

Merkkejä ylikuormitustilasta ja elimistön stressistä

  1. Keskittymisvaikeudet. Tunnet, että et saa mitään aikaan ja ajatuksesi katkeilevat ja koet itsesi hermostuneeksi.
  2. Et tunne nälkää tai päinvastoin olet koko ajan nälkäinen. 
  3. Treeni ei kulje. Voimatasosi ovat laskeneet.
  4. Sinulla on univaikeuksia. 
  5. Sairastut herkästi. 
  6. Kärsit hormonaalisista häiriöistä.
  7. Tunnet itsesi alakuloiseksi.

 

Jos siis löydät itseltäsi näitä merkkejä voi elimistösi olla ylikuormitustilassa. Siinä tilanteessa kannattaa höllätä treenien vaativuudessa ja määrässä ainakin kuukauden ajan, vähentää työntekoa, tehdä jotain mikä rauhoittaa, kuten mennä vaikka metsään tai tehdä jotain mikä laskee sykkeitä eikä tunnu rasittavalta. Onneksi on olemassa satoja tapoja liikkua ja harrastaa, joten ylikuormittuneenakaan ei tarvitse jäädä kotiin vaan voi aktivoitua, mutta eri tavalla. Hyviä vähän elimistöä kuormittavia liikuntalajeja ovat esim. jooga, pilates, metsässä samoilu ja asahi jne.

Virkeää viikkoa! Pidä huoli itsestäsi!

 

p.s. Oletko huolissasi jonkun läheisesi kuormitustilasta? Osta hänelle lahjaksi firstbeat-hyvinvointianalyysi. Firstbeatin data ei valehtele. 

 

hyvinvointi uupumus stressi
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *