Kotimaiset juurekset – superruokaa ympäri vuoden

Kotimaiset juurekset ovat parhaimmillaan syksyllä sadonkorjuun aikaan, mutta tiesitkö, että kotimaisia avomaalla kasvatettuja juureksia on saatavilla varastokasviksina ympäri vuoden? Juurekset säilyvät pitkiä aikoja, sillä niiden soluhengitys on hitaampaa. kuin esim. lehtivihanneksilla tai hedelmillä. Kannattaa valita kotimaisia juureksia aina kun niitä on saatavilla, koska Suomessa kasvatetut juurekset ovat ravinteikkaita, hyvän makuisia, niiden kasvatus työllistää suomalaisia ja ne ovat ilmastolle ja ympäristölle parempi vaihtoehto kaukaa tuotujen juuresten sijaan. Kotimainen juures on hyvä valinta sinulle ja ympäristölle! Valmista juurekset mahdollisuuksien mukaan kuorineen, niin saat siitä kaikki vitamiinien ja kivennäisaineiden hyödyt irti. Esimerkiksi uunijuurekset voi hyvin valmistaa kuorineen, pese kuitenkin mahdollinen multa ja muut epäpuhtaudet ensin pois juuresten pinnalta.

raitajuuri
Raitajuuri kätkee sisälleen kauniin raidoituksen.

Viisi syytä syödä juureksia

  1. Juurekset sisältävät runsaasti ihmiselle elintärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita. Popsi porkkana, niin takaat A-vitamiinin saannin, peruna ja taas ovat erinomaisia kaliumin lähteitä. Folaattia saat runsaasti raikkaan purppuraisesta punajuuresta.
  2. Juurekset sopivat erinomaisesti myös painoaan tarkkailevalle, sillä ne sisältävät vain vähän energiaa ja runsaasti kylläisyyttä lisäävää kuitua.
  3. Juurekset ovat monikäyttöisiä ja maistuvat maukkaalle, monet niin raakana kuin kypsennettynäkin.
  4. Juurekset ovat hinnaltaan edullisia ja niitä saa kaupasta ympäri vuoden.
  5. Kotimaiset avomaalla kasvatetut juurekset ovat ekologinen valinta, koska niiden viljely ei vaadi ulkopuolista energiaa, eikä niitä tarvitse rahdata toiselta puolelta maapalloa suomalaisten ruokapöytiin. Suositaan siis talvikautena kotimaisia juureksia tuontikasvisten sijaan!
Juuresrieskat
Juureksia voi upottaa vaikka rieskaan.

Juuresten oikea säilytys

Juurekset pitävät hieman kosteasta ja pimeästä säilytyspaikasta, ihanteellinen paikka niiden säilytykseen olisikin kellari. Monissa nykyajan kodeista kuitenkin kellari puuttuu, ja on tyytyminen jääkaappisäilytykseen. Jääkaapissa juuresten paras säilytyspaikka on jääkaapin lämpimin osa eli kasvislokero. Jääkaapin kasvislokerossa juurekset säilyvät hyvänä useita viikkoja, kunhan muistaa välttää niiden säilyttämistä runsaasti etyleeniä erittävien kasvisten, kuten tomaatin, avokadon ja omenan lähettyvillä.

juures- arjen voimaruokaa
Juures- arjen voimaruokaa- kirja sisältää 60 juurevaa ruokaohjetta ja tietoa juureksista.

Juureksista on moneksi

Kuten kirjani Juures- arjen voimaruokaa osoittaa juureksista on moneksi. Kirjasta löytyy peräti 60 juurevaa reseptejä ja mukana on niin aamupaloja, suupaloja, lisäkkeitä, pääruokia kuin suolaisia ja makeita leivonnaisiakin. Mukana on mm. maukkaat porkkana-taateliskonssit, porkkanakakkupallerot sekä lämmittävä juurestagine.. Kirjan saat tilattua helposti kotiin ilman postikuluja adlibris.com. Kannattaa tsekata myös lähikirjasto, jos et halua hankkia kirjaa omaksi.

Ruokaohjeita juureksista

Porkkanarisotto

Lantturieskat

Palsternakka-hedelmäsmoothie

Juurestagliatelle

Gluteenittomat porkkana-hirssipiirakat

Porkkana-maapähkinäpapukeitto

Lämmittävä kasvispata linsseistä

Punajuurigalette- eli piirakka

Keltajuuri-carpaccio

Porkkana-punajuuri-omenasalaatti

Lue myös aikaisemmat artikkelini juureksista

Porkkana

Lanttu

Näin lisäät juuresten käyttöä

Raitajuuri

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *