Kasviproteiinit top 4 + käyttövinkit
Kaupallinen yhteistyö: Ilmastoinfo
Kasviproteiinit top 4. Valitsemalla lautaselle kasviproteiininlähteitä lihan sijasta teet paitsi hyvää omalle terveydellesi, niin myös ilmastolle! Tässä käytännölliset vinkit 4 kasviproteiinin käyttämiseen.
Kasviproteiinit top 4
Kauppojen hyllyille ilmestyy jatkuvasti uusia kasviproteiininlähteitä kuin sieniä sateella. Tässä oma top 4 kasviproteiinit -listani, kun tarkastelen kasviproteiininlähteitä saatavuuden, helppokäyttöisyyden ja ravintoarvon mukaan:
- Nyhtökaura
- Tofu eli soijajuusto
- Härkis
- Soijatuotteet
Nyhtökaura on ravintoarvoltaan täydellinen kasviproteiininlähde
Nyhtökaura on suomalainen ruokainnovaatio ja se valmistetaan kaurasta, härkäpavusta ja herneestä. Nyhtökauralla on täydellinen aminohappokoostumus, toisin sanoen se sisältää kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja, joita tarvitaan mm. solujen rakennusaineena.
Nyhtökaura soveltuu monentyylisiin ruokiin ja sen käyttövinkkejä jaetaan Nyhtökauran omalla sivustolla. Nyhtökaura on käyttövalmista sellaisenaan ja sitä löytyy kaupoista myös maustettuna. Kokeile nyhtökauraa esim. itämaisissa ruoissa, kuten wokeissa ja curryissa. Nyhtökaura sopii erityisen hyvin korvaamaan broilerinliha resepteissä. Oma lempireseptini on tämä.
Tofu sopii useimmiten myös herkkävatsaisille
Tofu on soijasta valmistettua kiinteää juustoa. Tofun valmistuksessa soijamaito juoksetetaan, jolloin siitä erottuu kiinteä ja nestemäinen aines, sitten aines puristetaan kiinteäksi palaksi. Tofua löytyy kaupoista maustamattomana ja maustettuna.
Tofulla on erinomainen ravintosisältö, mm. lähes täydellinen aminohappokoostumus ja lisäksi se on kolesteroliton ja vähärasvainen. Tofun valmistus voidaan kokea haastavaksi, sillä se ei sellaisenaan maistu juuri miltään. Myös tofun kumimaista rakennetta saatetaan vierastaa.
Anna tofulle mahdollisuus! Tofu imee itseensä paljon makua, kunhan osaa valmistaa sen oikein. Kokeile esimerkiksi tofun pannumarinointia, tai marinoi se salaattijuuston tyyliseksi kirpeässä sitruunamarinadissa, jolloin sillä voi korvata salaatissa fetajuuston. Tofusta valmistuu myös herkullinen Bataatti-perunatofu-vuoka, tofukokkeli, tofushakshouka, yms..
Härkis on löytänyt tiensä suomalaisten lautasille pysyvästi
Härkis teki sen mitä muut tavoittelivat- löysi tiensä supernopeasti suomalaisten ruokapöytään! Härkis on mainio kotimainen kasviproteiini, mikä valmistetaan härkäpavusta ja herneestä. Se on noussut suosituksi kasviproteiiniksi ehkä juuri pehmeän rakenteensa, miedon makunsa ja helppokäyttöisyytensä vuoksi. Härkiksestä on helppo aloittaa tutustuminen vegeilyyn. Kokeile härkistä jauhelihan sijaan arkiruoissa- saatat yllättyä miten samalta ruoka maistuukaan! Huomaathan, että härkis sisältää jonkin verran suolaa, joten suolaa ei tarvitse ruokaan lisätä ainakaan niin paljon kuin alkuperäisessä ohjeessa. Kokeile härkistä ainakin texmex-ruokiin, makaronilaatikkoon ja pizzaan.
Soijatuotteet hurmaavat monipuolisuudellaan ja helppoudellaan
Soija on yleisin kasviproteiininlähde kauppojen hyllyillä. Soijatuotteita löytyy niin kuivatuotteina (suikaleet, kuutiot, fileet ja rouheet) kuin pakasteina (kuten soijarouhe- ja kuutiot).
Kuivatut soijatuotteet ovat hyvinsäilyviä proteiininlähteitä ja itse pidän niitä aina varalla kuivakaapissa. Kuivattujen soijatuotteiden käyttö on helppoa; liota soijarouhe kuumassa vedessä ennen käyttöä, isommat soijavalmisteet, kuten suikaleet ja fileet tulee keittää kypsiksi paketin ohjeen mukaan ja valuttaa hyvin ennen maustamista ja paistamista. Käytä soijatuotteita lihan tavoin esim. kastikkeissa, wokkiruoissa tai sipaise pintaan grillikastiketta ja grillaa pihviksi ja nauti pitaleivän välissä. Kokeile valmistaa soijarouheesta soijabolognesea ja siitä edelleen lasagnea tai täytettyjä cannelloneja. Herkullista ja terveellistä!
Ei muuta kuin kokeilemaan kasvisproteiineja omassa keittiössä! Muista käyttää runsaasti mausteita ja paistamisessa rasvaa, niin saat makua ruokiin!
Lue myös aiemmat artikkelini aiheesta kasviproteiinit:
Proteiininlähteet liikkujan kasvisruokavaliossa
Onko soijan syöminen vaarallista?
p.s. Oletko ilmastopahis ruoan osalta? Painavatko sulla ilmastokilot? Tee nopea testi tästä ja liity mukaan maksuttomaan ilmastotreeniin!
Maistuvaa viikkoa!