RESEPTI: Vohvelit (gluteeniton, maidoton, munaton)

Meidän kesän suurin juttu oli ihan ehdottomasti vohvelit. Vohvelit, joista sai tehtyä myös jäätelötötteröitä. Kuinka iso juttu olikaan tuolle melkein viiden vuoden ikäiselle saada elämänsä ensimmäinen jäätelötötterö! Ja siitä se ideakin sitten lähti, että niitä tehdään myös hänen syntymäpäivilleen. “En jaksanut nähdä vaivaa, niin meillä on nyt vain jäätelö-buffet tarjolla” – kuullut sanottavan useamman kerran eri juhlissa, joten ajattelin ottaa selvää tuleeko itsellekin samanlainen fiilis tässä projektissa! Epäilen tosin.

VOHVELIT

Mutta asiaan! Miltä kuulostaisi gluteeniton, maidoton, munaton, soijaton, pähkinätön, lisäaineeton, riisitön.. Hyvin kaiketon vohveli, josta saa tehtyä halutessaan myös jäätelötötterön? Tarkalleen tähän tarvitaan vettä, hirssijauhoja, margariinia, psylliumia ja halutessa sokeria. Tarkka resepti löytyy, kun menee alaspäin.

Näistä tulee oikein hienot, kasassa pysyvät muutaman raaka-aineen vohvelit, joiden päälle voi laittaa mitä tahtoo. Nämä paistetaan vohveliraudalla, joten sellainen on oltava. Ja rasvan on oltava sopiva, koska sitä on aika paljon; muuten nämä jäävät mm. helposti kiinni rautaan.

JÄÄTELÖTÖTTERÖT

Jäätelötötteröt syntyvät tällä täysin samalla taikinalla.

Saadakseen tötterön tarvitsee muotin, jonka avulla sen tekee. Se onnistuu muotoilemalla foliosta tötterön mallisen tai vaihtoehtoisesti esim. Tupperwaran -muoteilla. Itse tein ensimmäisellä kerralla pelkän folion kanssa ja sen jälkeen olen tehnyt Tupperwaran -muotteja apuna käyttäen. Ja pakko sanoa, että nuo muoviset tötterömuotit on paljon helpommat, kuin muotoilla foliosta oikean mallisia muotteja. Mutta onnistuu siis ihan pelkällä foliollakin!

Vohvelirautaan laitetaan taikinaa tavoitellen ympyrän mallia eikä täytetä aivan kokonaan. Tällöin vohvelista tulee kivemman mallinen, ainakin omasta milestäni.

Vohvelirautaan muistetaan laittaa rasvaa riittävästi, jotta vohveli ei tartu kiinni. Sitten taikina levitetään rautaan (taikina on paksua, itse levitän sitä muovikauhalla + sormilla, varoen kuitenkin ettei polta itseään). Älä avaa rautaa liian aikaisin, koska silloin vohveli vain hajoaa. Vohvelin kypsymisessä kuitenkin menee useampi minuutti yleensä (riippuu niin paljon raudasta).

Kun vohveli on kypsä, se kannattaa nostaa raudasta paistinlastalla vaikka leikkuulaudalle ja kieputtaa saman tien muotoonsa. Jos ei ole riittävän nopea, niin vohveli hajoaa muotoiltaessa! Sitten vohveli jätetään sauma leikkuulautaa kohti jähmettymään eikä kosketa hetkeen. Noin kymmenen minuuttia myöhemmin vohveli on sellainen, että sen voi jo kivasti siirtää muuallekin. Toki tarkkana, ettei hajota tai anna muodon kärsiä. Mutta liikuteltavissa aika nopeasti tarvittaessa. Itse vaihdan tässä kohti sisälle folio-muotit ja vapautan aina muoviset seuraaville uusille vohveleille.

Tämän jälkeen näiden tötteröiden annetaan jähmettyä ihan huoneenlämmössä pari päivää, jolloin ne käyvät jäätelötötteröstä. Itse en ole kokeillut, kuinka pitkään nämä säilyvät joten siihen en valitettavasti osaa vastata. Uskoisin, että nämä voi jähmetyttyään laittaa myös esim. johonkin peltirasiaan hetkeksi säilytykseen.

JÄÄTELÖÄ KAVERIKSI

Jäätelötötterö ei ainakaan ole mitään ilman jäätelöä kaverinaan ja jäätelö on aika herkullista myös ihan lautaselta syötävän vohvelin kanssa!

Täältä löydät reseptin kookosjäätelöön: KOOKOSJÄÄTELÖ

Me teimme kesän aikana Leon kanssa niin herkulliset pensasmustikka-kookosjäätelöt ettei tosikaan! Pensasmustikka raidat sopivat tähän jäätelöön ihan todella upeasti. Juhlille meinaan kokeilla jotain muutakin makuyhdistelmää; katsotaan mitä siitä tulee!

Vohvelit (gluteeniton, maidoton, munaton)

Ainekset (7 annosta)

200 g
Hirssijauho (Viitasalmen viljatuote)
60 g
Margariini (Maidoton)
2,5 tl
psyllium (Vuohelan)
3,5 dl
Vesi

Tee näin:

  1. Punnitse ja sulata margariini
  2. Punnitse hirssijauhot kulhoon. Sekoita psyllium ja jauhot.
  3. Kaiva jauhojen keskelle kolo, johon kaadat ensin veden ja sen jälkeen sulatetun margariinin. Sekoita.
  4. Laita vohvelirauta kuumenemaan ja anna taikinan turvota sen aikaa.
  5. Paista vohvelit. Muista kunnolla rasvaa, ettei pala kiinni ja älä avaa luukkua liian aikaisin.

HUOM. Vohvelirautaan muistetaan laittaa rasvaa riittävästi, jotta vohveli ei tartu kiinni. Sitten taikina levitetään rautaan (taikina on paksua, itse levitän sitä muovikauhalla + sormilla, varoen kuitenkin ettei polta itseään).

Halutessaan taikinaan voi laittaa sokeria oman maun mukaan.

Nämä vohvelit voi syödä näin tai tehdä niistä jäätelötötteröt (joista kerroin tekstin puolella!).

 

treeni-ja-ravinto reseptit allergia ruokavaliot
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *