4v synttärit; Spiderman-teemalla

Tänä vuonna Leon 4v synttärit juhlittiin jälleen reilusti ennen oikeaa syntymäpäivää; näin heinäkuussa on helpompi hoitaa juhlat pois ennen arjen alkamista. Kolmisen viikkoa ennen virallista päivää juhlittiin nämä juhlat. Tässä postauksessa tarjolla lähinnä kuvia ja reseptejä syntymäpäivillä tarjottavista herkuista (alkaen Leon muutaman raaka-aineen kakusta, edeten gluteniiton-maidoton-munaton-soijaton-pähkinätön linjaan ja siitä lopulta ”perinteiseen” vehnä-kananmuna-maito kermakakkuun.

SPIDERMAN -JUHLAT NE OLLA PITÄÄ

Leo päätti 4v synttärit aiheen jo joskus joulun tietämillä ja siinä valinnassa hän pysyi eilisiin juhliin saakka; muut aiheet eivät edes tuntuneet olevan hänelle vaihtoehtona. Valinta oli tänäkin vuonna hyvin selkeä; hän tahtoi Spiderman-juhlat. Joskus keväällä jo aloin keräämään kasaan aiheeseen sopivia pahvilautasia, servettejä, mukeja, ilmapalloja, muffinivuokia ja muuta kivaa.

Juhlimme juhlat jälleen mummalassa, joka tarjoaa hyvät puitteet grilli-ulkojuhlille. Sinne ripustettiin koristeet ympäri pihaa, katettiin pöydät aiheeseen kuuluvasti ja grilli oli kuumana koko illan. Pakko sanoa, että aivan ihanaa viettää näitä Leon kesän juhlia mummalassa, koska yksinkertaisesti siellä on paljon enemmän tilaa, kuin täällä meidän omassa kerrostalo-kolmiossamme.

RUOKAA, RUOKAA, RUOKAA

Suolaisessa tarjoilussa pääroolissa oli vartaat, joilla aloitimme. Leon ukki grillasi ja teki kovan työn grillatessaan possu -sekä kanavartaita, maissia sekä siihen päälle vielä Leon omat peura-possunakki-vartaat. Vartaiden lisäksi tarjolla oli salaattia; jokainen raaka-aine omassa kipossaan, koska sukuun mahtuu monenlaista rajoitetta. Silloin kaikki saavat koostaa itselleen sopivan sekä maistuvan salaatin. Näiden lisäksi pöydästä löytyi perunoita sekä patonkia kera maidottomien levitteiden.

Näitä tikkuja väsättiin tänäkin vuonna koko porukalle; nämä on niitä, mitä Leo pystyy syömään aivan samaa kuin muutkin. Yksi aika iso juttu tuollaiselle vajaa 4-vuotiaalle, kun välillä on jotain samaa mitä hänkin saa. Ja hyvin nämä tuntuu menevän kaupaksi kaikille muillekin; lapsesta vaariin!

Juustokakut ovat molemmat maidottomia, gluteenittomia, munattomia, soijattomia sekä pähkinättömiä. Pohjat ovat molemmissa tehty Semperin kekseistä. Molemmissa on käytetty myös Bonnen sosetta juusto-osassa sekä kiilteessä; toisessa mangoa ja toisessa mustikkaa. Mangokakun juusto-osuus on tehty påmackanista sekä Pirkan kookoskermasta ja mustikkakakussa on påmackania sekä kaurakermaa. Määriä en osaa antaa, koska ne on heitetty mumman päästä ja tehty lähinnä sekoita-maista-metodilla. Mutta se ei ollut yhtään hullumpi taktiikka; oli meinaan herkullisia!

Porkkanamuffinit on tehty Vegaaniliiton sivuilta löytyvällä porkkanakakku-reseptillä. Itse muffinin tein täysin sivuilta löytyvällä reseptillä, mutta kuorrute tuli tehtyä kaurakerma-påmacken-margariini-tomusokeri-vanilijasokeri sekoitteesta.

Kermakakku on ihan perinteinen vehnä-kananmuna-sokeri pohja, jossa päällä maidolliset kermat. Pakko sanoa, että tämän kakun koristelu ja kaikki tuntui paljon vaivalloisemmalle kuin muiden leipomusten tekeminen. Siinä sitä huomasi, kuinka ei enää ole tullut oltua itse tekemisissä hetkeen moisten raaka-aineiden kanssa vaan sitä on opetellut käyttämään muita tuotteita hyvin pitkälti. Mutta hyvin se sujui.

Meillä mahtuu sukuun monenlaista rajoitetta ja siksi piti olla myös erilaisia vaihtoehtoja, jotta jokaiselle on jotain sopivaa. Tähän kun lisätään vielä Leo, jonka sietokyky kontaminaatioita kohtaan on olematon, niin.. Sanotaanko että 100% tarkkuutta ja mietintää tämän kaiken valmistaminen vaati. Täytyi miettiä, missä järjestyksessä tekee, jotta herkimpien ruoat saatiin aina valmistettua varmasti puhtaissa olosuhteissa; ei voinut tehdä kaikkien yhteisiä hedelmä-marjavartaita samalla, kun koristeltiin kermakakkua, vaan ne oli pakko aikatauluttaa eri kohtiin.

HARTAIN TOIVE

Monessa lastenohjelmassa sekä kirjassa on aina syntymäpäivillä kermakakku. Leokin keksi jossain vaiheessa, että hänen täytyy saada syntymäpäivänään kermakakku. Mitä ei äiti tekisi lapsensa eteen? Ei se auttanut, kuin järjestää tuolle lapselle kermakakku, koska hän ei juurikaan muuta osannut odottaa. Toki lahjoja ja ihmisiä, mutta se kermakakku nousi aina vain uudelleen ja uudelleen pinnalle.

Leon kakun ohje on Helena Kemppaisen kehittelemä resepti; hän kehitteli sen Leolle vuosi sitten syntymäpäiväjuhlille ja samalla ohjeella mentiin 4v synttärit.

  • 60ml hirssimuroja (popattuja)
  • 15ml tattarijauhoja
  • 15ml päärynäsosetta
  • 15ml vettä

Tämän ohjeen tein periaatteessa nelinkertaisena; aina tuplaten per muotti, jolla saatiin kaksi sopivan kokoista kerrosta. Tein tosiaan tuplataikinan, tasoittelin sen pahviseen ”jäätelökuppiin” ja laitoin n. 1min ajaksi mikroon. Sitten toinen tuplataikina toisessa kipossa mikroon. Näiden annettiin jäähtyä hetki, kunnes pohja irtosi helposti veitsellä tökkien purkista. Toinen oli tosiaan huomattavasti korkeampi, joten sen leikkasin sitten vielä puoliksi.

Leolle laitoin yhteen väliin pelkkää päärynäsosetta ja toiseen pensasmustikka-vadelmasosetta. Päälle tuli Pirkka Parhaat kookoskermaa sekä marjat. Ja se todellakin maistui ja äiti sai kuulla onnistuneensa!

MUUTAMA KUVA VIELÄ JUHLISTA

Juhlat olivat aivan ihanat; leppoisa, mukava ilmapiiri. Leo nautti vieraistaan, saamistaan lahjoista sekä omasta kakustaan. Vieraat ainakin kehuivat kovasti tarjottavia ja kaikille paikalle saapuneille löytyi sopivaa syömistä. Kiitos jokaiselle juhlissa mukana olleelle, joka mahdollisti Leon 4v synttärit iloisissa fiiliksissä <3

AIEMMAT SYNTYMÄPÄIVÄT

1v synttärit; Muumit

2v synttärit; Ryhmä Hau

3v synttärit; Palomies Sami

hyvinvointi allergia
Kommentit (1)
  1. Näin instassa tuon viimeisimmän kuvasi jossa puhut omat kropan hyväksymisestä. Muistelen että olet joskus kauan sitten maininnut omista kropan ja syömisen ongelmistasi, ja minua kiinnostaisi todella paljon postaus tästä aiheesta että miten lapsen syömisongelmat on vaikuttaneet versus sinun omiin syömisjuttuisi tai mitä nykyään ajattelet ulkonäköasioista? Ainakin ihanasti tuon kuvan mukana kerroit hyväksyväsi itsesi paremmin kuin koskaan. Mutta tästä aiheesta voisit kirjoittaa, lukijoita ainakin löytyisi. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *