Stressitohtori
Stressitohtori

Näin vältät lomastressin

Kesäloma kolkuttelee jo ovella. Viime kesänä pidin pitkän loman ja sen kyllä huomasi, kun palasin syksyllä töihin levänneenä ja virkistyneenä. Loma oli viime kesänä kaiken kaikkiaan onnistunut. Siinä oli juuri sopivasti suunniteltua reissua ja tyhjää joutilasta aikaa.

ID-100349270

Vihon viimeinen vitsaus on ahtaa kalenteri täyteen erilaisia lomasuoritteita, joissa ei pahimmassa tapauksessa pääse rentoutumaan laisinkaan. Jos leipätyö on hektistä kalenteritetristä, lomalle ei kannata luoda minuuttiaikataulua. Se on varma tapa saada lomastressi päälle. Lomalla voi olla kova paine tehdä kaikkia niitä asioita, joita ei ole ehtinyt arjen kiireissä tehdä. Jos koko talven on laatinut listaa kesälomilla tehtävistä rästitöistä, lomalle lähtö tuntuu pian työstä toiseen siirtymiseltä.

Tosin joillekin kodin työt tai rempat voi toimia palauttavana toimintana palkkatöihin nähden. Itse naputan työssäni niin tiiviisti tietokonetta, että puuhastelu kaikessa rauhassa kodin askareiden parissa todella on rentouttavaa. Parhain loma on usein jonkinlaista vastapainoa työlle. Tee lomalla asioita, jotka eroavat työstäsi ja arjestasi.

Lomasta kannattaa aina tehdä itsensä näköinen ja vältellä pakollisia velvollisuuksia kuin ruttoa. Toiselle täydellinen loma tarkoittaa pötköttelyä riippukeinussa tai rannalla, toiselle taas suhaamista paikasta toiseen ja aktiivista menoa. Jos on toiminnan ihminen, pakotettu joutilaisuus aiheuttaa lähinnä tuskaa.

239_fi

Itselleni tärkeintä on, että lomalla on aikaa ajatella. Tai itse asiassa aikaa olla ajattelematta. Ajattelemattomuuden tyhjä tila on paitsi rentouttavaa, se myös tuottaa luovia ajatuksia. Huomaan nimittäin, että kun pää on arjen ja työn pyörityksen jäljiltä täynnä tehtävälistaa, luova ajattelu on lähtenyt ovet paukkuen menemään. Toivotan sen lomalla tervetulleeksi takaisin.

Ennen lomille lähtöäni teen töissä aina listan tehtävistä, joista aloitan lomilta tultuani. Tämä keino antaa mielelle luvan unohtaa työtehtävät. Ja töihin on mukavampi palata, kun ei tarvitse pää pyörryksissä miettiä, mitä sitä pitikään tehdä.

Sarjakuva: Jaakko Alajoki.

Kuva.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *