Stressitohtori
Stressitohtori

Löydä vahvuutesi ja vähennä työstressiä

Oletko ollut sellaisessa työssä, jossa olet tuntenut olevasi väärässä paikassa tekemässä vääriä asioita? Entä oletko tehnyt työtä, jossa olet innostunut, uppoutunut ja voinut hyvin?

Työstressiä ei aiheuta pelkästään huono johtaminen, kiire tai huonot työolosuhteet. Työstressiin liittyy olennaisesti myös se, pääseekö käyttämään omia vahvuuksiaan. Työ voi tuntua stressaavalta, jos et pääse tekemään työtä sinulle ominaisella tavalla tai jos työn sisältö ei vastaa mielenkiinnon kohteitasi tai arvojasi.

Omien vahvuuksien etsimisen voit aloittaa listaamalla, minkälaisesta tekemisestä pidät. Jos paperille ei meinaa tulla mitään, kaytä apuna vaikka tätä Lauri Järvilehdon luomaa kutsumuskartan apulistaa.

Itsellesi mielekkääseen työn sisältöön pääset käsiksi miettimällä, mistä asioista pidät. Mieti myös, mistä olet työssä tai vapaa-aikana innostunut tai inspiroitunut. Jos luet tietokirjoja tai katselet dokumentteja, mitä aiheita ne yleensä käsittelevät?

Muistele vuosien varrella tekemiäsi työtehtäviä ja pohdi, mitkä niistä olivat sinulle mieluisia ja miksi.

Selvitä lopuksi tästä listasta luonteenvahvuutesi ympyröimällä niistä viisi keskeisintä. Jokaisen vahvuutesi kohdalla pitäisi täyttyä seuraavat asiat:

• aitouden tunne (”Tällainen todella olen.”),
• innostuneisuus ja ilo, kun käytät vahvuutta,
• vahvuuden käyttäminen virkistää ja antaa energiaa,
• haluat käyttää vahvuutta erilaisissa tilanteissa.

Näiden listausten avulla teet itsellesi näkyväksi sen, missä omat vahvuutesi ovat ja löydät suunnan, jota kohti kulkea. Tutki ja vertaile, kuinka paljon löydät yhtymäkohtia nykyisen työnkuvasi ja vahvuuksiesi välillä.

Kuva täältä. 

Kommentit (2)

  1. Itselle sopiva työ vähentää stressiä – Kauneus & Terveys -blogit

    […] Kaikilla työnantajilla ei ole aikaa tai rahaa testauttaa työnhakijoitaan. Se mitä voi tehdä selvittääkseen itselleen sopivan työnkuvan, on opetella tuntemaan itsensä. Millaisista tehtävistä on aiemmin pitänyt? Mihin on suorastaan uppoutunut? Entä mitkä tehtävät ovat olleet stressaavia? Millaiset työskentelytavat ovat kaikkein parhaimmat? Omia vahvuuksiaan kannattaa miettiä tovi jos toinenkin. […]

  2. Hyvä stressi, paha stressi – missä menee raja? – Kauneus & Terveys -blogit

    […] kun löydämme tekemistä josta innostumme ja joka on meille mielekästä, stressitasomme nousee optimaaliselle alueelle. Virtaa riittää ja homma […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *