Kiihtynyt keho rennoksi
Tapahtui tässä taannoin, että olin innosta piukkana eräästä työmahdollisuudesta. Mielikuvat uudesta mielenkiintoisesta pestistä laittoivat ajatukseni laukalle. Kuten viime kirjoituksessa mainitsin, myös innostuminen voi aiheuttaa stressihormonien ryöpyn, kun mieli on kiihdyksissä. Eikä siinä mitään.
Mutta jos kortisolit ovat kaakossa jatkuvalla syötöllä, uni ei tule silmään ja olo on kuin vichypullolla, johon on kertynyt liikaa painetta. Näin kävi myös allekirjoittaneelle. Parin puoliksi valvotun yön jälkeen ymmärsin, että tilanne vaatii toimintaa. Kortisolit oli saatava kuriin ja kehon jännitystila purettua.
Tässä kolme konstia kropan rentouttamiseen:
Liikuta itseäsi.
Kohtuudella kuormittava liikunta saa aikaan fysiologisen rentoutumisreaktion. Rentoutumiseen ei vaadita kuntosalin jäsenyyttä, uusia urheiluvermeitä tai yhtään mitään muutakaan lisäkettä. Voit mennä vaikka lattialle tekemään punnerruksia. Tai kyykkyhyppyjä. Tai laittaa musiikin soimaan ja tanssia tukka tanassa.
Liiallinen rehkiminen ei ole eduksi, jos stressitila on päällä. Muutoin kierrokset kasvavat entisestään. Sopivaa liikunta on silloin, kun a) siitä ei tule suorituspaineita eli lisästressiä b) liikunnan jälkeen on rento ja raukea olo.
Tee hengitysharjoitus.
– Ota mukava asento ja sulje silmät.
– Hengitä rauhallisesti sisään ja ulos, mieluiten nenän kautta. Hengitä vatsallasi niin, että se kohoaa sisäänhengityksen aikana. Hengitä mahdollisimman pitkä uloshengitys.
– Jos huomaat, että jäät johonkin ajatukseen kiinni, palauta huomiosi hengitykseen.
Tee lihasrentoutus.
1. Purista oikea kätesi nyrkkiin ja pidä puristus n. 5 sekunttia. Päästä nyrkki vapaaksi ja rentoudu. Toista sama uudelleen. Tee sama vasemmalla kädellä. Purista sitten molemmat kädet nyrkkiin ja rentouta.
2. Jännitä hauislihakset koukistamalla kyynerpäitä ja puristamalla kättä nyrkkiin. Rentouta.
3. Levitä kädet suoriksi sivuille ja jännitä käsiä työntämällä niitä kehosta poispäin.
4. Nosta hartiat korviin ja päästä alas. Toista muutama kerta.
5. Pyöritä hartioita taaksepäin. Vaihda suuntaa ja pyöritä eteenpäin.
6. Jännitä pakara- ja reisilihakset painamalla kantapäät voimalla lattiaan. Rentouta.
7. Nouse varpaille ja jännitä pohjelihaksesi. Rentouta.
Vinkki! Jos olet jo mennyt sänkyyn ja tunnet itsesi rauhattomaksi, kokeile sängyssä samantyylistä lihasrentoutusta. Jännität jotain kropan kohtaa ja sitten rentoutat. Tee vielä perään hengitysharjoitus.
[…] Aiemmin suuntasin suurimman osan huomiostani stressin psykologiaan. Mitä enemmän stressiin aiheena tutustuin, sitä mielenkiintoisemmaksi alkoi käydä stressin fysiologia. Esimerkiksi se, miten keho reagoi stressireaktion aikana tuottamiin hormoneihin pidemmällä aikavälillä. Ymmärsin, että nämä samat hormonit jylläävät myös silloin, kun olemme syystä tai toisesta kiihtyneessä tilassa. […]