Mistä stressissä on kyse?

Kun puhumme stressistä, tarkoitamme yleensä sitä, että elämässämme on joko hirveä hässäkkä päällä tai että meillä on sellaisia ongelmia, joista emme tunne enää selviytyvämme kunnialla. Ja sitähän se stressi on. Menetämme hallinnan tunteen ja koemme riittämättömyyttä. 


Stressaavassa tilanteessa tapahtuu jotain muutakin. Elimistömme käynnistää niin sanotun stressivasteen, jonka seurauksena keho alkaa tuottamaan stressihormoneja, kuten kortisolia, adrenaliinia ja noradrenaliinia. Sympaattinen hermostomme virittää kehomme valmiustilaan.

Hetkellinen hallinnan tunteen menetys tai stressireaktio kehossa eivät ole haitaksi. Kun otamme nopeat juoksuaskeleet bussiin tai aloitamme vaativan luennon pitämisen, stressireaktio kehossamme käynnistyy. Se auttaa meitä selviytymään mahdollisimman hyvin haastavasta tilanteesta. Vaativan tilanteen jälkeen keho taas rauhoittuu.

Ongelmia alkaa syntyä silloin, kun elimistömme on liian usein tai liian kauan edellä kuvatussa valmiustilassa. Tämä johtaa lopulta kehon ja mielen väsymiseen ja uupumiseen ja edesauttaa useiden vakavien sairauksien syntyä.

Mitä voimme tehdä?

Meidän tulee huolehtia kehomme riittävästä rauhoittumisesta ja palautumisesta stressaavan jakson jälkeen. Vähintään yhtä tärkeää on, että vähennämme turhia stressiä aiheuttavia tekijöitä elämästämme.

Tervetuloa lukemaan ja keskustelemaan stressistä ja stressinhallinnasta. 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *