MITÄ ON YHDEN BLOGIPOSTAUKSEN TAKANA?

blogipostauksen takana
Mistä keksin aiheeni kaikkiin näihin postauksiin? Mitä kaikkea yhden blogipostauksen takana on? Näistä multa on kyselty jatkuvalla syötöllä jo pitkään, joten ajattelin valottaa asiaa hieman näin ammattibloggaajan näkökulmasta. Toki olen vähän sekalainen yrittäjä ja freelancer, mutta päätoimena itsellä kulkee tuo bloggaaminen. Perinteistä päivääni on vaikea tiivistää, sillä sellaista ei suoranaisesti ole. Päivät ovat hyvin vaihtelevia, enkä koe, että minulla olisi perinteistä maanantaita tai perjantaita saati  selkeästi eroteltua arkea, lomia tai viikonloppuja.

Luon materiaalia aktiivisesti blogiin ja Instagramiin, sekä YouTubea yritän pitää myös sopivalla otteella matkassa mukana. Leipä ei kuitenkaan tule pöytään vain kivoja kuvia näppäilemällä ja niitä näitä blogiin hölöttämällä, vaan itselläni matka elinkeinoksi on vaatinut ja vaatii edelleen paljon strategista suunnittelua, sähköposteja, palavereja ja kokonaisuuden hallintaa. Tästä sopasta saisi jo taas ihan oma postauksen, joten keskitytään tänään siihen, mitä yhden blogipostauksen takana on.

MITÄ ON YHDEN BLOGIPOSTAUKSEN TAKANA?

Inspiraatio, aiheet ja ideointi

Viime vuonna kirjoitin yli 300 artikkelia, joten ideointi ja inspiraatio on aika olennaisessa asemassa. Joskus ideat tulevat kuin tilauksesta, ja joskus inspiraatiota saa kaivella kissojen ja koirien kanssa. Sanotaanko kuitenkin niin, että ideoita ja aiheita periaatteessa kyllä riittää, mutta ajankohtaisella kulmalla kirjoittaminen ei todellakaan aina lähde automaattisesti lurittamaan. Meitsiltä löytyy siis puhelimesta että läppäriltä myös hyvä lista aiheideoita, joita kerrytän aina idean välähtäessä keskustelujen lomassa, kommenttiboksiin tupsahtavien viestien pohjalta tai ihan vain maailmanmenoa tarkkailemalla.

Pyrin itse välttämään peräkkäisesti samankaltaisia tai saman aiheisia artikkeleita, joten pyrin luomaan etukäteen viikolle suunnitelman aiheista. Suunnitelma elää kuitenkin vahvasti matkan varrella, sillä luovuutta ei voi aina hallita ja valjastaa, ja haluan pysyä aiheissani joustavana. Yritän kuitenkin sekoitella sopivalla miksillä informatiivisiä, kevyempiä ja viihteellisiä sekä enemmän ajatusta sisältäviä postauksia.

Kirjoittaminen

Kirjoittaminen vaatii aina sen pisimmän tovin. Postauksen luonteesta riippuen kirjoitan joko tunnepohjalta, materiaalia yhdistellen, faktoja tarkistellen tai taustatutkimusta tehden. Monesti luonnostelen tekstejä valmiiksi ikäänkuin suoltaen, toisena päivänä jatkan jäsentelyä, ja kolmantena viimeistelen sen. Joskus hyvällä mäihällä luon päivän aikana kokonaan tyhjästä ulos tujautettavan tekstin, jos homma lähtee hyvällä pöhinällä luistamaan. Työstän siis lähes aina useampia tekstejä rinnakkain, ja tästä ehkä kertoo se, että luonnoksissa lojuu tälläkin hetkellä miltei 90 artikkelia, hah!

Kuvaaminen

Jos kirjoitan selkeästi tietystä aiheesta, kuvaan erikseen tätä varten aiheeseen liittyvät informatiiviset kuvat. Esimerkiksi vatsalihasten oikeaan tekniikkaan painottava postaus tai suosikkimuroihin (haha, tämä oli muuten suosittu) liittyy aina kohdennettu kuvaaminen. Osa kuvista saattaa olla nopeammin nappaistuja, ja osan kuvaamisessa on käytetty selkeästi enemmän ”tunnetta” ja panostusta.

Todella harvoin kuitenkaan viimeistelen tekstiä ennen kuin saan liittettyä tähän sopivan kuvamaailman. Olen melko visuaalinen ihminen, ja tarvitse kirjoittamisen luomisprosessiin, jäsentelyyn ja viimeistelyyn selkeän kuvamaailman. Joskus käytän myös samoja kuvia uudestaan ihan ajan optimoimiseksi sekä tuntuisi myös sääliltä kohdella laadukasta kuvamateriaalia kertakäyttötavarana.

Editointi

Valitsen muistikortilta onnistuneet kuvat, siirrä nämä koneelle, ja editoin ne Adobe Lightroomilla. Tämä on siis niin sanottua jälkisäätöä, eli fiksailen valaistukset ja värit kohdilleen. Näillä kreiseillä photariskillseillä ei kuitenkaan kuvia sen suuremmin manipuloida, enkä siihen haluaisikaan lähteä. Blogini ydinkulma ei myöskään ole viimeisen päälle hiottu kuvamaailma, mutta tietty standardi itselläni on ulkoisissa puitteissa varsinkaan, kun tämä ei ole itselleni mitään harrastelua tai kevyttä puuhastelua. Haluan itse olla tyytyväinen jälkeeni, ja vain näin voin seistä ylpeänä työni takana.

Viimeistely

Luon erikseen postauksen kansikuvan Canva-ohjelma avulla, ja liitän sen postaukseen. Hakukoneoptimoin postaukset. Fiksaan otsikon houkuttelevaan ja hakukoneoptimoituun muotoon. Kirjoitan metakuvaukset (se, joka näkyy esim. Google-hauissa linkin tiivistelmänä).

Valitsen sopivat avainsanat. Linkaan postauksen loppuun edellisen päivän postauksen sekä pari muuta aiempaa postaustani usein jollain tavalla aihepiiriin liittyen. Etsin ja linkkaan myös usein kuvissa päälläni olevat vaatteet. Yritän vielä lopuksi oikolukea tekstit kirjoitusvirheiden ja aivopierujen välttämiseksi, mutta ainahan sinne saattaa niitä livahtaam kun olet päivän samaa tekstiä tuijotellut.

Jakaminen

Jaan lähes jokaisen postauksen Facebookissa, Instagramin feedissa, InstaStoryssa sekä Snapchatissa. Vaihdan myös uusimman postauksen linkin Instagramin bioon. Luon myös erikseen InstaStoryyn ja Snäppiin käytettävät kuvat. Lukijat eivät siis löydä blogiin ihan itsestään vaikka portaalissa kirjoittaisikin, vaan ne on suurimmaksi osaksi ”hankittava”.

Kommentteihin vastaaminen

Olen siitä julmetun onnellinen, että oma lukijakuntani on todella aktiivista sakkia kommentoinnissa ja vuorovaikutuksessa, ja oikeastaan 99% kommenteista pysyy asiallisena myös kritiikin osalta. Parhaimmillaan mulla on mennyt puolitoista tuntia aamutuimaan vastaillessani edellisenä päivänä tulleisiin kommentteihin, sillä haluan panostaa oikeasti siihen arvokkaaseen vuorovaikutukseen. Joskus kommentointi herättää myös niin mielenkiintoista keskustelua esimerkiksi toisesta näkökulmasta asiaa pohtien, että meinaa omista vastauksista tulla blogipostauksen mittaisia, huuups.

Lisäksi viestejä ja palautteita blogipostauksen aiheisiin liittyen tulee melko paljon myös muihin kanaviin ja yksityisviesteillä. Näihin yritän parhaani mukaan myös varata aikaa, mutta joskus tunnit eivät riitä, enkä halua olla 24/7 tavoitettavissa. Välillä (tai oikeastaan aika useinkin) tunnen huonoa omatuntoa siitä, etten kaikkiin yksityisviesteihin millään kerkeä vastaamaan.

blogipostauksen takana
Fila- T-paita: TÄÄLTÄ*

 

”Näkyvän työn” määrä on itselläni toisaalta yllättävän pieni, ja kaikkeen päälle tulevaan sälään menee välillä yllättävän paljon aikaa. Bloggaaminen on kuitenkin opettanut itselleni (ja lähipiirilleni) yllättävän paljon yrittäjyydestä, ja on tarjonnut aivan loistavan väylän yrittämisen mielenkiintoiseen ja koukuttavaan maailmaan. Loikka tuoreesta diplomi-insinööristä yrittäjäksi olisi kyllä muuten jäänyt todennäköisesti tekemättä. Nytpä tarkoituksena olisikin syksyllä lähteä pöhisemään laajemmin yrittäjäpuolella, ja taustatyö tässä rinnalla tätä ajatellen on hiljalleen lähtenyt käyntiin. Lisäksi suunnitelmana olisi kouluttautua hieman lisää parillakin eri osa-alueella, mutta näistä lisää myöhemmin.

Olen kyllä vähintäänkin fiilareissa tulevasta syksystä, ja silloin tulee myös omaan yrittäjän arkeeni melko isoja ja äärimmäisen toivottuja muutoksia, joista yksi todella merkittävä on se, että siirryn pois kotitoimistosta. Jeaaah! Vaikka unelmani oli pitkään pystyä tekemään töitä kotoa käsin, niin käy se jossain vaiheessa puuduttavaksi ja omassa kuplassa puurtaminen tappaa luovuutta ja kehityksen nälkää työrintamalla, ja tämä on viimeinen niitti itselleni jatkuvan kehityksen jahtaajana. Nytpä tässä vähän lataan kesällä akkuja yrittäen pitää hommat hyvällä pöhinällä pyörimässä mutta myös hieman sopivalla asteikolla lomaillen. Aloitetaan nyt huomenna ihan sillä, että nappaan läppärin matkaan ja körötellään luonnon helmaan mökille miehen kanssa. Parasta!

Muikeaa tiistaita joka kolkkaan!

Vilkaise myös:
Kun sun työ ei ole millään tavalla arvokasta
& Mikä bloggaamisessa ärsyttää?

Edellinen juttuni:
Viikon treenipäiväkirja – Miten treenaan nyt?

♥  SEURAA MINUA  ♥
YouTube // Bloglovin // Facebook // Instagram

Kommentit (6)
 1. Pakko tulla kommentoimaan, että rupes huvittaa ku sanoit tossa että oikoluet tekstit kirjoitusvirheiden välttämiseks ja et niitä pääsee livahtamaan välillä nii just siinä kohassa oli kirjotusvirhe:-D maailman tahto oli jättää se siihen. Ei siis pahalla vaan jotenki se oli koomista, hah

  1. Piia Pajunen
   4.7.2018, 10:35

   Ahahahhaha! 😀 En kestä! 😀 Pystyin vielä JUST siihen vetämään kirjoitusvirheen! 😀

 2. Kiva postaus Piia! Tykkään hirmusesti sun kirjotustyylistä😍

  1. Piia Pajunen
   4.7.2018, 16:57

   Mahtava kuulla, että tällainenkin postaus upposi, ja suuri KIIITOS ihanasta palautteesta! <3

Kommentointi suljettu.